Sunt profesor titular la un liceu din Romania. Sambata, 15 ianuarie, a avut loc un concurs scolar, mai precis Olimpiada la Fizica, faza judeteana, la care am fost si eu chemat sa particip. Din motive personale nu am putut sa particip. Dupa trei zile inspectorul de specialitate mi-a cerut sa dau o nota explicativa, in scris, prin care sa motivez absenta de la concurs. Exista vreo o lege care sa ma oblige sa dau aceasta nota explicativa? Ce se intampla daca refuz sa scriu nota explcativa? Dar daca o dau, ce consecinte poate avea, legal si profesional? Va multumesc.
Parintii mei au un apartament proprietate personala si doresc sa il puna pe numele meu. Care este procedura cea mai ieftina?
Deci, ca sa inteleg foarte bine, trebuie specificat in actul de partaj ( tranzactie) de la notar ca fosta sotie nu are pretentii asupra banilor rezultati in urma vanzarii masinii?
Am divortat de curand, iar in mai 2010 hotararea de divort a devenit definitiva. Am cazut de acord cu fost sotie sa partajam bunurile la notar. Printre altele avem de impartit banii rezultati in urma vanzarii unei masini achizitionata acum doi ani. Masina a fost vanduta inainte ca hotararea de divort sa fie definitiva, in martie 2010. Am hotarat de comun acord ca banii de pe masina sa-mi ramana mie. Trebuie inclusa si masina, adica contravaloarea ei, in actul de partaj de la notar? Sau se considera ca a fost vanduta in timpul casatoriei si banii au ramas in familie? E posibil ca mai tarziu fost sotie sa aiba pretentii asupra acestor bani?
In urma divortului a fost stabilita prin hotarare judecatoreasca o pensie alimentara fixa pentru doi copii (3 ani si 9 ani). Cei 2 fosti soti au in proprietate un apartament in care acum locuieste mama cu copiii si nu au facut partajul. Este posibil legal sistarea platii pensiei alimentare, pe care tatal o plateste copiilor, pentru o perioada de timp, de comun acord, astfel incat suma de bani sa acopere valoarea unei parti din apartament care ii revine fostului sot ? In acest fel fosta sotie ar deveni unic propritar, fara nicio pretentie ulterioara din partea celuilalt. Mai ales ca in aceasta perioada nu prea se vand case (au un apartament de 4 camere!).Se poate realiza o astfel de intelegere la notar sau in instanta? Precizez ca pensia alimenatara se opreste automat pe statul de plata, tatal fiind bugetar. Va multumesc.
Pe 4 martie s-a pronuntat divortul de sotia mea. Solutia a fost din culpa comuna, fara motivarea hotararii. Copiii au fost incredintati mamei. Am asteptat mai bine de 2 luni hotararea de divort sa vina acasa, asa cum stiam ca e procedura. N-a venit niciodata sau cel putin asa mi-a spus fosta sotie. Precizez ca eu locuiec de un an la un alt domiciliu decat cel comun, pe care l-am comunicat instantei la proces. Nu am primit hotararea nici la vechiul nici la noul domiciliu. Pe 10 mai fosta sotie m-a anuntat ca avocatul ei i-a comunicat ca hotararea de divort este definitiva! Am intrebat-o cum a devenit definitiva daca nu am primit-o acasa. Fara raspuns. Cum e posibil asa ceva? Intelege cineva ce s-a intamplat? Eu nu mai pot sa fac apel, nu?
In urma divortului cei doi copii au fost incredintati mamei. Tatal a fost obligat sa plateasca o pensie de intretinere fixa de 577 lei pe luna, care se opresc pe statul de plata. Daca salariul tatalui s-a micsorat intre timp, ce trebuie facut pentru recalcularea pensiei de intretinere? Care este procedura?
Eu stiu ca ramane copiilor, dar in prima faza ramane apartamentul sotului ramas in viata?
Dupa un divort cu hotarare definitiva si doi copii, cei doi nu au facut partaj. Ei au un apartament bun comun. Daca unul din ei moare, cui ii ramane jumatatea legala din apartament?
Va rog sa-mi recomandati un avocat cu experienta din Braila pentru un proces de partaj, zic eu, complicat. Va multumesc