avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Activitate FLORIN MUSCA

Activitate FLORIN MUSCA

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
600 lei onorariu brut platit expertului inseamna in fapt cca. 250 lei pentru expert (10% retinere MJ, 35% CAS, CASS, 10% impozit venit, cheltuieli deplasare, redactare, scrisori citare, hartie, imprimanta etc.). Expertul cheltuie ca timp minim: 1-2 ore studiere dosar electronic, 1-2 ore citarea partilor si 1 zi studiere acte (5 facturi), intocmire, redactare, vizare, predare expertiza. Practic minim 2 zile pentru un onorariu maxim de 250 lei net. In cazul in care partile mai au si obiectiuni la expertiza .... Daca se angajeaza cu ziua la munci agricole expertul primeste pe langa 250 de lei si mancare si 2 pachete de tigari . Nu este o gluma, de multe ori onorariile expertilor sunt mult sub volumul de munca si calificarea necesare intocmirii unei expertize.


POPA GHEORGHE a scris:

Puteti cere orice, dar expertul nu are obligatia sa efectueze expertiza asa cum doriti dvs. Procedura de efectuare a expertizei este cea prevazuta in CpC art. 335 avandu-se in vedere in special al.(2)
Daca motivul neefectuarii expertizei este ca nu se permite expertului accesul in imobil, acesta este un motiv serios de care instanta trebuie sa tina cont conform prevederilor CpC
-art. 335 Efectuarea expertizei la fata locului
(1) Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea, Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
(2) Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
(3) In cazul in care una dintre parti opune rezistenta sau impiedica in orice alt mod efectuarea lucrarii, instanta va putea socoti ca dovedite afirmatiile facute de partea adversa cu privire la imprejurarea de fapt ce face obiectul lucrarii, in contextul administrarii tuturor celorlalte probe.
(4) Cheltuielile efectuate cu expertiza pana la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuarii expertizei.
(5) In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.
Instanta poate dispune ca politia sa asigure accesul expertului in imobil.
Este dreptul dvs. sa deschideti actiune in penal, in conditiile in care aveti motive pentru astfel de actiune. Asa cum am mentionat si in mesajele mele anterioare nu aveti motive pentru o actiune penala si nu cred ca actiunea dvs. va fi admisa.

fata de cele prezentate de Dvs, in speta de fata trebuie retinut si :
NCPC Art. 836
.(8) Refuzul debitorului de a permite accesul expertului în imobil în vederea evaluării nu împiedică evaluarea, urmând să se ia în considerare înscrisurile depuse la dosarul de executare, precum și orice alte date sau informații disponibile, inclusiv cele obținute de executor pe baza demersurilor întreprinse în condițiile art. 660.
fata de cele prezentate de Dvs trebuie avut in vedere si NCPC Art. 836:
.(8) Refuzul debitorului de a permite accesul expertului în imobil în vederea evaluării nu împiedică evaluarea, urmând să se ia în considerare înscrisurile depuse la dosarul de executare, precum și orice alte date sau informații disponibile, inclusiv cele obținute de executor pe baza demersurilor întreprinse în condițiile art. 660.
in practica, deseori, judecatorul dispune expertiza inainte de plata onorariului din diverse motive, de obicei la cererea unei parti, pentru celeritatea cauzei. expertul, nu verifica plata onorariului si oricum nu poate refuza expertiza decat din motivele prevazute de lege asa ca ... o executa.
tot din practica, judecatorul, daca nu s-a facut plata onorariului, la sfarsitul cauzei da si o hotarare executorie privitoare la aceasta.
Răspuns la discuția expertiza accesiune imobiliara
judecatorul va stabili ce fel de expertiza este necesara.
dupa parerea mea, in speta asa cum ati prezentat-o dvs., expertiza va trebui sa stabilesca costul constructiei. in orice caz daca este vorba de a stabili o valoare pentru oricare dintre componentele imobilului teren si constructie ... fie ca se va cere evaluarea terenului fie ca se va cere evaluarea constructiei specialitatea expertului trebuie sa fie evaluarea proprietatii imobiliare.
art. 21 (b) din ordonanta 2/2000 prevede ca raportul de expertiza cuprinde:

descrierea operaţiunilor de efectuare a expertizei, obiecţiile sau explicaţiile părţilor, precum şi analiza acestor obiecţii ori explicaţii pe baza celor constatate de expert sau de specialist;

daca raportul de expertiza nu cuprinde declaratiile dvs. facute cu ocazia convocarii partilor il puteti contesta. problema este sa dovediti declaratiile facute de Dvs. la convocare in lipsa unui PV. eventual pe baza declaratiilor martorilor.....
Răspuns la discuția Vanzare proprietate
faptul ca tranzactia se va desfasura sub supravegherea unei banci va garanteaza ( 1 data in plus) legalitatea ei. Conditia este ca toate datele pe care le veti declara (inclusiv pretul de vanzare) sa fie reale. dezavantajul unei tranzactii cu credit este ca, pana cand creditul cumparatorului nu este aprobat, dvs nu aveti garantia ca veti vinde casa acestei persoane. daca in perioada cat dureaza aprobarea creditului ( intre cateva saptamani si cateva luni) apare un alt cumparator nu prea va mai puteti razgandi.
Răspuns la discuția Credit neachitat
daca sotul este codebitor, garant, fidejusor etc. in contractul de credit (lucru extrem de probabil avand in vdr ca probabil ati luat creditul ulterior casatoriei) creditorul poate solicita si executarea sotului. respectiv in cazul dvs. a cotei indivize de 50% din apartament.
Răspuns la discuția Calcul suma cuvenita actualizata
[ link extern ]

va puteti calcula singur drepturile si cere de la angajator. pare a colabora avand in vedere ca v-a platit principalul.
Răspuns la discuția Reevaluare cladire
(din experienta mea) trebuie sa procedati in felul urmator:
- faceti receptia lucrarilor in curs cu respectarea legislatiei; descarcati 231 in valoarea constructiei.
- la sfarsitul exercitiului financiar (31.12.2014) faceti evaluarea imobilului pentru raportare financiara. evaluarea facuta pentru garantarea de credit nu are nici o legatura cu raportarea financiara; ar fi gresit sa va inregistrati cu valoarea rezultata din acel raport.
-evaluatorul va stabili valoarea imobilului in conformitate cu Standardele de Evaluare valabile.
- cu aceasta ocazie va trebui sa reevaluati toate activele din aceeasi grupa ( constructii in cazul Dvs.).
- valorile rezultate in urma raportului de evaluare si diferentele de reevaluare se inregistraza la inceputul noului exercitiu financiar in conturile alocate.

din punct de vedere juridic ar mai trebui sa procedati si la inchiderea autorizatiei de construire (daca este cazul) si sa faceti intabularea (inscrierea la CF ) imobilului rezultat.