avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Activitate ADINANP

Activitate ADINANP

Răspuns la discuția durata somajului?
Potrivit dispozitiilor art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Ordonanta de urgenta nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 186 din 25.03.2009, aduce noutati in privinta duratei pentru care se acorda indemnizatia de somaj.

Astfel, prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.

De exemplu, pentru o persoana concediata din motive de dificultate economica pana la data de 31 decembrie 2009, perioada pentru care poate beneficia de indemnizatia de somaj, in functie de stagiul de cotizare, este de:
a) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 15 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Răspuns la discuția DREPTUL DE SERVITUTE
nu exista proces de servitute fara expertiza. la primul termen de judecata cu partile legal citate partile vor propune probe-adica intr-o astfel de speta- proba cu acte (proprietate) si expertiza topografica de specialitate. reclamantul este cel care propune aceasta proba intrucat el cere dreptul de atrece pe proprietatea celuilalt. nu stiu de unde sunteti dar o expertiza topo este de la 7 mil pana la 11 mil. instanta va incuviinta probele propuse si va da un nou termen de judecata pana la care sa achite reclamantul onorariul de expert la CEC (cu cnp si numar de dosar). la termenul cu pricina se depune chitanta ce atesta plata sumei de bani si se va numi de catre instanta prin tragere la sorti un expert de pe o lista cu experti acreditati-sosita de la corpul expertilor din judetul respectiv. instanta va da un nou termen de judecata-pana la care expertiza trebuie efectuata. veti fii citati de catre expertul numit pentru o anumita zi, adica se va stabili ziua data si ora cand va veni sa faca expertiza la dvs acasa si la vecin. va trebuie avocat. atucni cand se stabileste ca proba expertiza se stabilesc si obiectivele acesteia-adica ce se urmareste prin efectuarea acesteia-identificarea cailor de acces, etc. grija mare ca exista si experti platiti care fac ce vor cei care le ofera o mica atentie. tocmai de aceea pe langa expertul numit de instanta puteti solicita instantei ca dvs sa aveti si un expert asistent-adus de dvs si platiti de dvs care sa participe la efectuarea expertizei alaturi de celalalt. este cel mai sigur pt dvs ca nu se fac manarii. exista riscul ca expertul numit de instanta si "spaguit" de cealalalta parte sa zica nu se poate constitui cale de acces pe acolo. de aceea aveti nevoie de exeprtul dvs asistent.-pe care il puteti gasi la corpul expertilor din orasul dvs.
cat despre onorariul avocatului-nu va pot spune o suma exacta. este o profesie liberala si fiecare cere dupa vointa sa libera. fiecare avocat are un tarif in functie de prestigiul sau, vechimea in munca, dupa gradul de dificultate al spetei, etc. depinde si de orasul de unde sunteti-unul e tariful la bucuresti si unul e intr-un oras foarte mic de provincie. poate incepe de la 5 milioane pana la 15 milioane zic eu. noroc mult.
Răspuns la discuția se aproba la divotr:
intr-un proces in care am fost angajat am adus si probe (respectiv scrisori si facturi de telefon detaliate foarte explicite) si nu au fost luate in considerare. martorii sunt cei mai buni pentru dovedirea culpei . parerea mea...
iar in Romania practica este aproape la fel peste tot -se merge pe culpa comuna a sotilor...rar am vazut si contrariul-in cauze cu unul dintre soti drogat sau violent (cu proba certificate medicale sau sentinte penale pentru violente sau vatamari corporale)...
Răspuns la discuția DREPTUL DE SERVITUTE
va trebuie avocat in cauza aceasta, intrucat este un proces care necesita multa atentie, mai ales ca trebuie efectuata expertiza. este normal ca parintii sa solicite un drept de servitute de trecere-cu atat mai mult cu cat nu ei se fac vinovati de faptul ca nu au acces la drumul public prin alta parte. in privinta geamului mic-eu zic ca nu este ilegal. este adevrat ca legea vorbeste despre servitutea de vedere la o anumita distanta, insa in cazul dvs este vorba despre un geam de aerisire si lumina impus de catre montarea centralei. eu zic ca va trebuie neapart un avocat pt ca am convingerea ca acesta va reusi sa determine instanta sa pastrati acest mic gemulet necesar pentru aerisire din moment ce exista instalatie de gaze in camera. cat despre servitutea de trecere nu aveti probleme in a o obtine-este dreptul dvs legal. faptul ca vecinii au terenmai putin nu face obiectul cauzei dvs-aici nu discutati despre dreptul lui de proprietate. am inteles ca aveti un proces pentru servitute (trecere si vedere)-nu pentru stabilirea hotarului sau revendicare. multa bafta.
Răspuns la discuția Partaj dupa 8 ani de la divort
avand dreptul legal la apartament este normal ca acesta sa ceara partea sa din apartament. Insa faptul ca este deja plecata de foarte multa vreme, iar dvs ati adus imbunatatiri, ati platit impozite si alte cheltuieli de intretinere ale acestuia, precum si faptul ca locuiti efectiv acolo, in urma expertizei efectuate in cauza, instanta va dispune-la solicitarea dvs in intimpinare- ca imobilul sa revina sotului dvs, urmand ca acesta sa achite o suma de bani (sulta) catre fosta sotie. In urma probatoriului administrat, instanta va tine cont de faptul ca desi fiecare sot are dreptul la 1/2 din apartament exista si acele imbuntatiri si cheltuieli ulterioare plecarii fostei sotii. Acestea se vor scadea din partea de 1/2 corespunzatoare sotiei urmand ca dvs sa achitati doar diferenta. Doar in masura in care nu ati putea plati aceasta sulta ati fi nevoiti sa vindeti apartamentul.trebuie sa stiti insa ca acest tip de proces este de obicei unul de lunga durata si cu multi nervi. asa ca inarmati-va cu rabdare, veti avea castig de cauza si veti ramane in apartament. multa bafta si rabdare!!!
Multumesc. la raspunderea prev de art 998 si urm. ma gandeam si eu, insa nu am experienta deloc in asigurari si nu vroiam sa gresesc, mai ales cand este vorba de prieteni.
o seara buna
Răspuns la discuția Neplata pensie alimentara
nu puteti proba cu un mesaj in telefon. mesajul din telefon nu este o proba admisa de legea aromana. insa pentru existenta infractiunii de abandon de familie, intrucat despre asta este vorba-art.305 C.p.- trebuie sa ca dvs sa nu fi platit pensie timp de 2 luni si aceasta sa fie datorata relei-credinte. faptul ca nu ati avut serviciu dovedeste ca nu ati fost de rea- credinta. asa ca stati linistit. puteti incepe sa platiti orice suma cat de mica de acum si sa duceti dovada (copie) la politie cand veti fii chemat. mai mult decat atat, daca in momentul stabilirii pensiei aveati un anumit venit, iar in prezent este mai mic sau nu aveti venit deloc, puteti solicita pe calea instantei-nu e nevoie de avocat-reducerea pensiei de intretinere. mult noroc.
Răspuns la discuția CUSTODIE MINOR
divortul si incredintarea minorului se face in grecia. depinde de legislatia greaca-daca copilul va fi sa nu incredintat dvs.
mult noroc.
mama unui prieten bun a avariat masina altcuiva cu mai bine de trei luni in urma. Firma de asigurari a acoperit toata dauna, mai putin plata facuta cu actele ulterioare-respectiv actele pentru recarosare -RAR, etc, noul certificat de inmatriculare- in valoare de aprox 15-20 mil vechi. Pagubitul l-a sunat pe prietenul meu ca sa ii ceara aceasta suma de bani pentru acte. Intrebarea este daca acesti bani trebuie restituiti sau nu de catre mama prietenului si in ce temei? ar trebui ca acesti bani sa fie acoperiti tot de catre firma de asigurari? in caz contrar pagubitul a spus ca o va da in judecata pe mama acestuia pentru recuperarea banilor. e mai bine sa fie platiti sau sa astepte sa fie data in judecata-insa va trebui sa plateasca si cheltuielile de judecata-daca pierde...
mi-ar prinde bine un sfat de la o persoana avizata in acest domeniu
multumesc