avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Activitate tomane

Activitate tomane

Articol unic
1.Alineatul (2) al articolului 17 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, va avea următorul cuprins:
"(2) La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi dacă imobilul, prin structura lui, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite şi dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii:
a) cel puţin o persoană este, în condiţiile legii, asociat în fiecare dintre societăţi;
b) dacă cel puţin unul dintre asociaţi este proprietar al imobilului ce urmează a fi sediul societăţii."

Parerea mea.
Intr-un apartament ( acelasi sediu cu incaperi diferite) pot functiona mai multe societati, daca au un asociat in fiecare societate, sau unul dintre asociati este propietarul apartamentului.
Răspuns la discuția Salariu minim 370 RON
Parerea mea
Salariul minim de numai 330 lei apare in programele CNPAS la Declaratii nominale BASS fara posibilitatea de modificare a utilizatorului. Deocamdata programele de declaratii nu au fost modificate deoarece asteapta o Hotarare de Guvern asa cum este legal si cum scria si Dora_Macris. Sunt multe contributii la Sanatate care se calculeaza si vireaza inca la nivelul salariului de 330 lei (pentru concedii medicale, someri, CIC s.a.). Nu cred ca-s asa de fraieri incat sa nu ia in plus daca ar fi legal. Dar nu este.
Deocamdata suntem la mana Inspectoratelor de Munca care fac legea cum vor muschii lor.
1.Cand a nascut sotia dumneavoastra ?
2. Daca a luat sau nu concediu de maternitate (sarcina si lauzie) si in ce perioada.
Răspuns la discuția Intrerupere munca
Asigurari facultative la Sanatate si Pensii .
Pentru contractul facultativ de asigurare la pensii, se plateste, in 2006, lunar 29,25% din 269 lei .La aceasta contributie , de vreo 78 lei/luna, acumulati anual cam 0,34 puncte pensie. Dupa 35 de ani de plata a acestei contributii iesiti cu o pensie de 300x0,34=100 lei/luna. Plata aceleasi sume la o banca sau la un fond de investitii este mult mai rentabila dar si cu alte riscuri. Oricum, dumneavoastra decideti.
Asigurarea la sanatate este putin mai complicata si pana acum cei care nu aveau contract de asigurare prin angajatori, erau pusi sa dovedeasca contributia la sanatate pe ultimii 5 ani. Daca nu o puteau dovedi, trebuiau sa o plateasca pe ultimii 5 ani la nivelul a 6,5%x sal.minim/luna, inclusiv penalizarile. Asa prevede si Legea 95/2006-a reformei in sanatate. Eu o consider, la acest capitol discriminatorie . Adica cei care sunt angajati sau obtin venituri impozabile nu trebuie sa-si dovedeasca plata contributiei pe ultimii 5 ani, dar cei fara serviciu, da. Pana si apatrizii ( cu sedere provizorie), platesc lunar numai 6,5% din salariu minim(330lei). Adica cetatenii romani fara serviciu si venituri imozabile sunt mai apatrizi decat apatrizii.
Oricum, orce cetatean roman are asigurare de sanatate pentru urgente si accidente.
Răspuns la discuția poti cere unui salariat asa ceva?
Parerea mea. Daca acest Act Aditional, ( in care este mentionata clauza respectiva ) este inregistrat si la ITM cred ca este perfect valabil. Multi isi pun problema moralitatii actului.
Dar,ca mai exista si un dar, cred eu, ca daca acesta clauza a actului aditional nu este temeinic documentata si prezentata orice avocat al salariatului, o poate spulbera. Multi patroni si administratori, cad in plasa intocmirii unor acte in domeniul muncii, superficiale( contracte de munca, clauze, fisa postului s.a.) si apoi 20 de avocati cauta sa le indrepte greselile.
Cu scuzele de rigoare, trebuie sa mai fac o adaugire la cele mentionate mai sus .
Sa-i comunicati medicului de familie urmatoarele:
Conform Normelor de aplicare a OUG158/2005 art 17 se prevede:
(4) Se pot elibera şi la o data ulterioară certificate de concediu medical, numai pentru luna anterioară, pentru următoarele situaţii:
a). în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate)

Din normele metodologice la OUG158/2005
Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de către medicul curant de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de către medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege (63 zile) se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.
Dupa nastere trebuia sa fi avut un certificat de concediu eliberat de spitalul unde ati nascut care trebuia vizat de medicul de familie inainte de a fi dat in plata. Acesta trebuia sa-si noteze in registrul lui ( cu urmariri nasteri) si sa va programeze la vizita pentru prelungire concediu lauzie. Dar astea sunt serviciile medicale oferite in Romania inainte de intrarea in UE.

.... Se poate ca societatea sa-mi factureze mie ( am infiintat alt sc ) marfa cu discount 100% si astfel sa preiau aceasta marfa ?

Nu. Vezi Cod Fiscal
Răspuns la discuția platirea taxelor catre stat
Numai Sanatate si Pensii . Pentru somaj nu exista asigurare facultativa.
Pentru contractul facultativ de asigurare la pensii, se plateste, in 2006, lunar 29,25% din 269 lei La aceasta contributie , de vreo78 lei/luna, acumulati anual cam 0,34 puncte pensie. Dupa 35 de ani de plata a acestei contributii iesiti cu o pensie de 300x0,34=100 lei/luna. Plata aceleasi sume la o banca sau la un fond de investitii este mult mai rentabila dar si cu alte riscuri. Oricum, dumneavoastra decideti.
Asigurarea la sanatate este putin mai complicata si pana acum cei care nu aveau contract de asigurare prin angajatori, erau pusi sa dovedeasca contributia la sanatate pe ultimii 5 ani. Daca nu o puteau dovedi, trebuiau sa o plateasca pe ultimii 5 ani la nivelul a 6,5%x sal.minim/luna, inclusiv penalizarile. Asa prevede si Legea 95/2006-a reformei in sanatate. Eu o consider, la acest capitol discriminatorie . Adica cei care sunt angajati sau obtin venituri impozabile nu trebuie sa-si dovedeasca plata contributiei pe ultimii 5 ani, dar cei fara serviciu, da. Pana si apatrizii ( cu sedere provizorie), platesc lunar numai 6,5% din salariu minim(330lei). Adica cetatenii romani fara serviciu si venituri imozabile sunt mai apatrizi decat apatrizii.
Răspuns la discuția impozit pe dividende
Pentru pers juridice-10% .Temei legal Codul Fiscal