Restituirea unei cauze la parchet se face numai in temeiul art. 332 cod procedura penala pentru mai multe motive, insa daca s-a dispus refacerea urmaririi penale, probali, toata urmarirea penala, inseamna ca a fost instrumentata de un organ necompetent material, astfel ca si punerea in miscare a actiunii penale este lovita de nulitate absoluta si pe cale de consecinta functionarul trebuie reincadrat.
Prin Legea 202/2010 s-au adus anumite modificari, atat in codul penal, cat si in codul de procedura penala cu privire la posibilitatea micsorarii pedepselor la o treime, respectiv la o jumatate.
Art. 320 ind. 1 c.p.p. prevede ca, in cazul in care, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul recunoaste savarsirea faptelor astfel cum au fost retinute in rechizitoriu si doreste judecarea cauzei numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, beneficiaza de reducerea limitelor de pedeapsa cu o treime.
Art. 74 ind. 1 c.p. prevede ca, in cazul anumitor infractiuni, cum ar fi: de inselaciune, delapidare, abuz de incredere, gestiune frauduloasa, evaziune fiscala sau orice infractiune economica prevazuta in legi speciale si daca pana la pronuntarea unei hotarari pe fond se achita in intregime prejudiciul cauzat, limitele de pedeapsa se injumatatesc.
Totodata avem un nou cod penal publicat in Monitorul Oficial inca de anul trecut, dar va intra in vigoare, probabil, pe data de 01.10.2011 si prevede pentru anumite infractiuni pedepse mai blande,
Exemplu de donatie mascata este atunci cand se incheie un contract de vanzare-cumparare, iar pretul bunului vandut nu s-a remis in realitate de catre cumpartor.
Vanzatorul ce poate sa faca? Depinde de forma actului de vanzare-cumparare, sub semnatura privata, atestata de un avocat, autentificat la un BNP, etc.
Nu suntem in situatia savarsirii vreunei infractiuni, doar in zona unui alt contract de imprumut fara a fi intocmit in forma scrisa (instrumentum), doar negotium.
Proba cu martori in vederea demonstrarii acestui contract de imprumut nu este permisa conform art. 1191 cod civ., dar in anumite cazuri se poate admite si martori, cum ar fi; cazul in care cel pe care la-ti imprumutat este vreo ruda apropiata sau un foarte bun prieten, situatii in care se poate aplica art. 1197 sau 1198 cod civ.
Taxa de reziliere a contractului, este, in opinia mea, o clauza penala. Clauzele penale in contractele de imprumut si in cele de prestari servicii sunt lovite de nulitate absoluta. Legea 313/1879. sau cam asa ceva
Contractul de furnizare de telefonie mobila este un contract de prestari servicii, deci cred ca puteti sa castigati in instanta anularea clauzei cu privire la rezilierea contractului.
Contractul este valabil pe o perioada nedeterminata, insa poate sa intervina prescriptia dupa trecerea a 3 ani de la data in care va-ti obligat sa restituiti suma de bani. Nu cred ca imprumutatorul va astepta sa intervina prescriptia.
Totodata nu pot sa va sfatuiesc cum sa anulati un contract incheiat la notar, fara sa il vad. Aveti sanse foarte mici sa-l anulati.