avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Activitate Constantin Coada-Birou de mediator

Activitate Constantin Coada-Birou de mediator

Acordul de mediere este un act sub semnatura privata, reprezentand intelegerea partilor. Are caracterul unui contract( asemanator tranzactiei) si deci reprezinta legea partilor, instanta trebuind sa-l incuviinteze asa cum a fost incheiat. Singura verificare pe care o poate face instanta asupra acordului de mediere este faptul sa nu aiba clauze contrare legii sau imorale.
Solutia cea mai buna in situatia dumneavoastra este sa incercati incheierea unui acord de mediere, prin intermediul unui mediator. Acordul de mediere , care va cuprinde clauze referitoare la custodia copilului, planul parental prevazut de noul cod civil, modul de partajare a bunurilor comune, etc, va fi depus la instanta de tutela competenta pentru incredintare. In acest mod veti beneficia de scutirea platii taxei de timbru judiciar(3% din valoarea bunurilor partajate) si evitati situatiile jenante de "spalare a rufelor " in public.
In situatia incheierii acordului de mediere instanta ia act de intelegerea dumneavoastra, fara a putea impune o alta solutie.Cred ca e cea mai eleganta si rapida metoda prin care puteti divorta.
Răspuns la discuția CUSTODIE COMUNA RETRO
Art. 39 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009:
Pentru cauzele in care s-a dat o sentinta definitiva si irevocabila, parintele interesat poate introduce o actiune de reinstaurare a autoritatii parentale comune dupa data de 1 octombrie 2011.
Parintele necustoidian (in cazul de fata tatal) poate cere modificarea planului parental privitor la toate aspectele legate de minor, in instanta sau prin intermediul unui mediator.

Răspuns la discuția contract de munca
In conformitate cu prevederile Codului muncii puteti lucra cu contract de munca la mai multi angajatori.
Iata prevederile legale :
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Art. 253. -
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
Art. 268. -
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;

Am redat mai sus prevederile legale din Codul Muncii care dau raspunsul la intrebarea dvs.
In consecinta, trebuie sa va adresati instantei competente, de la domiciliul dvs., cu o actiune in care sa solicitati acordarea drepturilor salariale neachitate de catre angajator.
Succes.
Răspuns la discuția litigii de munca
OUG nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila prevede la art.6,lit.a) ca ajutorul public judiciar se acorda pentru plata onorariului de asigurare a reprezentarii asistentei juridice si apararii printr-un avocat numit sau ales.
Beneficiati de acest ajutor, in cuantum de 100%, daca venitul mediu lunar pe membru de familie, in ultimele 2 luni anterioare formularii cererii se situeaza sub nivelul de 500 lei.
Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se adreseaza instantei care solutioneaza cauza.
Răspuns la discuția Preavizul in cazul demisiei
Demisia presupune un preaviz in conformitate cu art. 81 alin (4) Codul Muncii. In cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, angajatul poate demisiona fara preaviz, conform art.81, alin (8) Codul Muncii. Redau mai jos art. 81 Codul Muncii,referitor la demisie, complet.

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.
Răspuns la discuția Divort de comun acord
In conformitate cu art.374 alin.(3) din Codul civil "Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot."
In consecinta divortul prin acordul partilor pe cale judiciara presupune prezenta ambilor soti in instanta pentru ca aceasta sa poata verifica consimtamantul sotilor pentru divort,
Pentru macovei2000:
1.Medierea este o fata morgana pentru toti mediatorii care asteapta sa le bata clientii la usa, fara sa informeze despre existenta lor si ce reprezinta medierea. Medierea este un serviciu acordat tertilor si ca orice serviciu necesita procedee de marketing.
2.Acordul de mediere este un inscris sub semnatura privata, iar pentru autentificare se prezinta unui notar, iar pentru incuviintare instantei de judecata. Asta dupa legea in forma actuala! Maine se va depune in parlament o initiativa legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006.
3. Da.In privinta Consiliului informatiile sunt reale. Sper ca la alegerile din luna noiembrie membrii acestui consiliu sa fie schimbati in totalitate.
Sunt si cursuri de masterat care sunt avizate de Consiliu, spre exemplu cele organizate de Facultatea de drept Dimitrie Cantemir din Tg. Mures.
Aveti dreptate, cheltuielile cu formarea,autorizarea si functionarea biroului de mediator nu sunt deloc neglijabile. Insa nici o afacere nu se poate face fara un plan de afaceri si fara un capital minim. Indiferent ca acest capital este propriu, imprunutat sau sponsorizat.
Ca orice afacere, si deschiderea unui birou de mediere implica riscuri asumate.