avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters227572

Activitate ContSters227572

Răspuns la discuția CFS impus de societate
Acordarea concediului fara plata se face la cererea salariatului pentru rezolvarea unor situatii personale. Nu se poate impune CFP. Codul muncii nu precizeaza ca durata sa fie de max.15 zile/an, ci ca aceasta durata este stabilita prin CCM aplicabil sau prin RI (Art.153 alin.2).

Codul Muncii: Art 52.(3):,, In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. "
Angajatorul poate lua o astfel de decizie in temeiul acestor prevederi, si in acest caz nu este necesar sa se incheie acte adtionale.

Daca angajatorul doreste incheierea unor acte aditionale, prin care se va stabili ca veti lucra 4 zile/saptamana pe o perioada nedeterminata, este nevoie de acordul d-voastra pentru a fi legal.


Pentru o concediere in temeiul Art.65 este indicat sa se astepte 45 zile. Acesta este termenul in care se poate contesta o decizie de concediere. Daca decizia este contestata, instanta ar putea sa considere ca desfiintarea locului de munca nu a avut o cauza reala si serioasa si decizia poate fi anulata, iar concedierea sa fie sanctionata.
Daca angajatorul este sigur ca decizia de concediere nu va fi contestata, postul poate fi reinfiintat oricand.
Răspuns la discuția Subventie caldura
Si tatal poate completa aceasta cerere in numele fiului bifand casuta ,,in numele persoanei indreptatite" , asa cum s-a specificat in discutia www.avocatnet.ro/content/for...
Poate fi trecuta si prietena sa, tinand cont de intelesul ,, familie" (art.6 pct.d)
Insa cum poate fi completat punctul D referitor la ,,Starea locativa a persoanei indreptatite" ?
Persoana indreptatita sa primeasca ajutorul este fiul, iar regimul juridic al locuintei persoanei indreptatite poate fi ,,proprietate personala "sau ,,inchiriere".
DGASPC considera ca se poate acorda subventie doar daca beneficiarul ajutorului de incalzire este proprietar sau chirias.


Răspuns la discuția Subventie caldura
Buna seara,

Cred ca este vorba despre o situatie similara. O persoana singura- a implinit 16 ani, locuieste si se gospodareste singura, doreste sa obtina ajutor pentru incalzire. Proprietarul apartamentului este o ruda apropiata, iar persoana singura nu este chirias (fiind tolerata). Proprietarul nu locuieste in acel apartament. Persoana singura are mutatie, este trecuta la intretinere si conform OUG 70/2011 si a Normelor emise, este indreptatita sa primeasca subventia.
Aceste date au fost prezentate in email. Raspunsul l-ati vazut, motivarea de asemenea.

Poate n-am inteles eu bine si in situatia prezentata in topic, toti locuiesc in acelasi apartament?

Răspuns la discuția Subventie caldura
Pentru situatia cand o persoana indeplineste conditiile pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei, dar nu este proprietar sau chirias, ci doar o persoana tolerata, de la DGASPC s-a primit urmatorul raspuns:

,,Referitor la e-mail-ul dumneavoastră înregistrat cu nr... la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ..., prin care solicitaţi informaţii cu privire la acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, vă comunicăm următoarele:
Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acordă în baza OUG nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, care la art.6 lit.i stipulează următoarele: „titularul ajutorului pentru încălzirea locuinţei...poate fi proprietarul locuinţei, persoana care a înstrăinat locuinţa în baza unui contract cu clauze de întreţinere, titularul contractului de închiriere al acesteia, ori alt membru de familie major şi legal împuternicit de proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere ori, după caz, reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vârsta de 18 ani.”
Având în vedere aceste prevederi legale, persoana la care faceţi referire, nu îndeplineşte condiţiile necesare acordării acestui ajutor".

OUG nr. 70/2011:

Art. 16. - Familiile si persoanele singure care indeplinesc conditiile prevazute la art. 8, 9 si 11 alin. (1) depun, individual, prin asociatiile de proprietari/locatari sau prin furnizorii de energie termica, cererile si declaratiile pe propria raspundere la primaria comunei, orasului, municipiului ori, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti in a carei raza teritoriala se afla locuinta de domiciliu sau de resedinta, pana la data de 15 octombrie a fiecarui an.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
Răspuns la discuția Termen plata amenda P.J. 48 ore
Este vorba de Codul de procedura civila.
Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare( Art.101 Cod pr.civila).
Daca prin lege sunt stabilite orele de liniste, nu cred ca pot fi modificate de Asociatie.
Ar trebui totusi afisate, caci nu toti cunosc Legea 153/2010.
Răspuns la discuția Decizie instanta
Daca si-a completat cererea de chemare in judecata si instanta nu s-a pronuntat pe acest capat de cerere, poate face recurs.

Dar d-voastra ati spus : ,,a solicitat drepturile salariale aferente perioadei mai sus mentionate si de asemenea plata contributiei la pensie pentru perioada pt care nu i-a fost platita" .


Adaug ca cererea se poate completa atat de bunica pentru nepot (persoana indreptatita) in calitate de proprietar al locuintei, cat si de nepot in nume propriu, imputernicit de catre bunica.

In ce priveste discutia de la care s-a pornit, cred ca prevederile Noului Cod Civil care v-ar interesa sunt:
Pretul locatiunii Art. 1.780
(1) Chiria poate consta intr-o suma de bani sau in orice alte bunuri sau prestatii.
(2) Dispozitiile privitoare la stabilirea pretului vanzarii sunt aplicabile, in mod corespunzator, si chiriei.
Pretul fictiv si pretul derizoriu Art. 1.665
(1) Vanzarea este anulabila atunci cand pretul este stabilit fara intentia de a fi platit.
(2) De asemenea, daca prin lege nu se prevede altfel, vanzarea este anulabila cand pretul este intr-atat de disproportionat fata de valoarea bunului, incat este evident ca partile nu au dorit sa consimta la o vanzare.