avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Activitate radlili

Activitate radlili

In cazul invaliditatii de gradul III, angajatul poate lucra in continuare, 4 ore pe zi.
Cereti si un aviz de la medicul de medicina muncii cu care colaborati.
Da, se poate considera o boala legata de profesie (afectiune osteo- musculo - articulara, datorata pozitiei de lucru incomode/ fortate/ vicioase), conform anexei nr. 23 din Normele metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobata prin HG nr. 1425/2006, modificata.

Art. 149. - Bolile profesionale, precum şi suspiciunile de boli profesionale se vor semnala obligatoriu de către toţi medicii care depistează astfel de imbolnăviri, indiferent de specialitate şi locul de muncă, cu prilejul oricărei prestaţii medicale: examene medicale profilactice, consultaţii medicale de specialitate.
Art. 150. - (1) Medicul care suspectează o boală profesională completează fişa de semnalare BP1, prevăzută in anexa nr. 19, şi trimite bolnavul cu această fişă la unitatea sanitară de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, in vederea precizării diagnosticului de boală profesională.
(2) Medicul specialist de medicina muncii examinează bolnavul, stabileşte diagnosticul de profesionalitate şi completează fişa de semnalare BP1 pe care o trimite oficial la autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, in termen de maximum 7 zile de la precizarea diagnosticului de profesionalitate.

Succes!
Răspuns la discuția Concediere in timpul sarcinii
Anuntarea angajatorului ati facut-o in scris? Ati atasat la adresa si un document medical din care sa rezulte ca sunteti insarcinata? In caz contrat, angajatorul poate motiva ca nu ati informat despre sarcina.
Puteti consulta HG 1025 din 2003, privind metodologia şi criteriile de încadrare a persoanelor în locuri de muncă în condiţii speciale, modificata de HG 2280 din 2004.
Răspuns la discuția eliminata din cauza sarcinii?
In firma la care lucrati nu exista medicina muncii? conform legii, dumneavostra trebuie sa aduceti un document medical din care sa rezulte faptul ca sunteti insarcinata. Documentul se depune la resurse umane. Medicul de medicina muncii trebuie sa faca o evaluare a conditiilor de la locul de munca si sa stabileasca niste masuri, pe care angajatorul este obligat sa le indeplineasca, inclusiv cautarea unui alt loc de munca, daca situatia o cere.
Răspuns la discuția concediul medical se imPoziteaza?
Nu se impoziteaza concediul medical, se retine doar pensia, cum a precizat si ursuletroz
Depinde ce este prevazut in CIM /CCM/ Regulamentul Intern
In mod normal, trebuie sa returnati banii pentru cele 6 zile de CO necuvenite.
Daca beneficiati si de o prima de vacanta, in functie de prevederile din CIM-ul dumneavoatra, se poate sa va ceara si acesti bani inapoi.
verificati contractul sau intrebati la resurse umane...
Răspuns la discuția concediul de risc maternal
Acordarea unui concediu de risc maternal trebuie sa cuprinda niste pasi:
1. salariata gravida instiinteaza angajatorul, in scris, desprea starea in care se afla, la care anexeaza un document medical
2. angajatorul, in urma instiintarii, informeaza medicul de medicina muncii si ITM teritorial;
3. medicul de medicina muncii intocmeste Raportul de evaluare si Informarea salariatei cu privire la protectia maternitatii la locul de munca;
4. DOAR in cazul in care medicul de medicina muncii constata ca riscurile de la locul de munca ale salariatei insarcinate pot pune in pericol sanatatea salariatei sau a fatului, recomanda angajatorului sa ia masurile necesare pentru eliminarea riscurilor, sau repartizarea salariatei la un alt loc de munca fara riscuri;
5. in cazul in care nu se pot realiza cerintele mentionate anterior, medicul de medicina muncii poate propune acordarea concediului de risc maternal

Indemnizatia de risc maternal se plateste cu conditia ca, prin grija angajatorului, medicul de medicina muncii care a efectuat evaluarea, sa vizeze certificatul medical, in caseta "Cod diagnostic", sub semnatura, parafa si stampila, cu privire la imposibilitatea îndeplinirii de catre angajator a obligatiilor prevazute de lege si la motivul pentru care nu a putut fi evitatã acordarea acestei prestatii.

pentru alte lamuriri consultati HG nr. 537/2004 - Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca
Răspuns la discuția concedii medicale
Se face o mare confuzie intre concediul de risc maternal si riscul de a pierde sarcina:

1. concediul de risc maternal se solicita de catre salariata insarcinata, doar in cazul in care conditiile de la locul sau de munca pun in pericol sanatatea mamei sau a fatului si daca angajatorul nu poate lua nici o alta masura de a reduce sau elimina aceste riscuri (ex. mutarea la un alt loc de munca, reducerea programului de lucru, etc.);
"HG 537/2004: ART. 5 - (1) Concediul de risc maternal este concediul pe care poate sã îl solicite o salariatã care se aflã în una dintre situatiile prevãzute la art. 2 lit. c) - e) din ordonanta de urgentã, în cazul în care angajatorul, ca urmare a evaluãrii riscurilor prezente la locul de muncã al salariatei, nu poate, din motive justificate în mod obiectiv, sã dispunã mãsura modificãrii conditiilor si/sau programului de muncã al acesteia sau mãsura repartizãrii ei la alt loc de muncã, fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa si/sau a fãtului ori a copilului."

2. concediul medical de sarcina, in cazul in care exista riscul de a pierde sarcina, din alte motive decat expunerea la riscuri de la locul de munca, NU este concediu de risc maternal, ci un ... concediu medical.

Acest concediul medical pe care il aveti in momentul de fata a fost acordat in baza evaluarii medicului de medicina muncii din unitatea dvs., in care se precizeaza ca sunteti expusa la riscuri ce pun in pericol starea de sanatatea a dvs. sau a fatului?

pentru mai multe lamuriri, consultati HG 537/2004 si OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca
Verificati in lege si cine aplica amenzile!!!
Dvs. nu puteti aplica aceste amenzi, ci doar organele de control!
conform codului muncii, este interzisa aplicarea amenzilor pentru salariati: Art. 265. - (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.;
singura modalitate corecta este cercetarea disciplinara si sanctionarea cu 5-10% din salariu, ceea ce inseamna tot mai putini bani pentru salariati;

Aveti in HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii salariatilor urmatorul articol:
ART. 39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.

incalcarea acestui articol constituie abatere disciplinara