avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Activitate stady

Activitate stady

Nu este necesara o expertiza la furnizorul de apa, in plus acesta are limita de proprietate la contorul de bransament care de obicei este intr-un camin stradal.
Presiunea se poate verifica foarte usor cu un manometru de catre un instalator, daca nu este nici debit (curge apa ca un firicel) atunci este necesara inlocuirea conductelor de alimentare daca sunt vechi din otel intrucat au depuneri. Inainte de aceasta operatiune care este mai costisitoare, este util sa verificati daca nu sunt depuneri in sita de la contorul de apa din apartament , daca nu e colmatat, daca nu a ramas vreun robinet partial inchis pe traseu sau daca nu exista pe traseul de alimentare bucle care au micsorat sectiunea conductei.
Un alt motiv poate fi si inlocuirea partiala (intre unele etaje) a conductei initiale cu una de diametru mai mic.
Cotele de intretinere si penalitatile aferente se sting de la cele mai vechi catre cele mai noi conform unor articole din codul civil mai sus enumerate. Penalitatile nu sunt un total ci se genereaza functie de procentul de plenalizare stabilit de asociatie si termenul scadent. Prin urmare cand se emite o noua lista de intretinere se calculeaza automat si penalizari la debit pentru fiecare suma restanta , care a depasit scadenta. Cand indicati la plata o anumita luna de intretinere , daca aveti penalizari mai vechi decat acea luna , este normal ca acestea sa fie operate cu prioritate si apoi luna pe care ati indicat-o. Ca o simpla comparatie, oricine are un credit sau leaging in derulare , nu cred ca plateste pe sarite ce rate si ce penalizari doreste , evitand restantele, prin simplul fapt ca merge la banca si evita o discutie directa cu creditorul. Proprietarul nemultumit are mecanisme asigurate de legea 196/2018 pentru contestarea cotelor impuse la plata , inclusiv in instanta, insa legea nu ii da dreptul sa le plateasca pe sarite (discretionar) sau deloc.
Legea spune foarte clar ca se aplica penalitati la "ORICE suma cu titlul de restanta"
Tot legea spune ca penalitatile nu pot depasi debitul -deci este o masura echilibrata si pentru restantier.
Nu este ok sa plecati 3 ani fara la lasati o persoana de legatura sau un numar de telefon de contact.
In cazul unei avarii in apartamentul Dvs, cum ar fi trebuit sa procedeze asociatia?
Constituirea in asocaitie de proprietari va ofera multe avantaje iar dansi ca proprietari se supun deciziei adunarii generale chiar daca sunt membri sau nu (legea 230/2007 art 24 alin 4)
Cu privire la galagie tot in adunare generala puteti adopta un regulament de ordine interioara care sa contina si program de liniste (cf legii 91/1991)
Orice doriti sa construiti , atata timp cat aveti scandalagii in asociatie, este indicat sa obtineti autorizatie de construire.
Pentru neplata, atata timp cat nu va abateti de la legea 230/2007 si hg 1588 de aplicare a legii (liste intocmite corect, existenta cenzor, administrator cu atestat, forme corecte de angajare ptr personal) puteti merge in instanta dupa 90 zile pentru recuperarea debitului.
Nu stiu ce dimensiuni are asociatia (cate scari, cate apartamente) dar la prima vedere norma intreaga nu se justifica. Refaceti fisa de post pe un numar adevat de ore -spre exemplu poate lucra si 20 ore pe luna iar salariul se ajusteaza corespunzator raportat la numarul de ore.

Cu privire la dizolvarea asociatiei, aceasta nu este simpla, iar atunci cand este initiata de restantieri este cu atat mami simplu de blocat in instanta.
Conform ordin 483/2008 al ANRSC
[ link extern ]

daca nu sunt montate repartitoare de costuri , atunci asociatiei ii revine sarcina sa apeleze la un prestator autorizat pentru a intra in posesia inventarului de SET (suprafata echivalenta termic), iar consumurile se repartizeaza in functie de SET.

Nu este corecta repartizare dupa suprafata utila, avand in vedere ca la acest moment foarte multi ptoprietari au inlocuit radiatoarele vechi cu altele care nu mai au aceeasi putere cu cea initiala.
Răspuns la discuția Proiect/autorizatie constructie
Este bine sa aveti in vedere ca imobilul sa nu fie in zona protejata (nu cunosc cum este in Constanta dar in Bucuresti sunt foarte multe). Daca sunteti intr-o astfel de situatie conform legii 50/1991 trebuie sa obtineti autorizatie de construire (in caz contrar daca un proprietar reclama, incadrarea este penala)

Pe langa aceasta aveti nevoie de acordul Adunarii Generala pentru renovare spatii comune.
Răspuns la discuția Inchidere balcon in bloc nou
Interventiile la fatada unui condominiu se fac cu acordul asociatiei fiind parte comuna.
Asociatia poate apela la Disciplina in Constructii din subordinea Politiei Locale pentru rezolvarea problemei in cazul in care sunt abateri cu privire la incadrea in cromatica imobilului, dimensiuni, solutie tehnica adoptata etc.
Răspuns la discuția fondul de rulment
-legea 230 /2007 nu are caracter orientativ ci obligatoriu
-fondul de rulment este tot obligatoriu si se poate suplimenta atunci cand nu mai acopera maximul cheltuielilor dintr-o luna
-tot ce puteti cere asociatiei este sa va tina evidenta restantelor pe categorii : intretinere, reparatie, rulment etc.
-privitor la penalizari este normal sa existe, se stabilesc in comitet si se aplica la orice categorie de restanta cf l230/2007 art 49
fondul de rulment este necesar pentru buna functionare a asociatiei, nu are caracter optional , il stabiliti prin estimarea consumurilor la furnizori

fondul de reparatii , chiar daca blocul este nou e bine sa existe fie si intr-un cuantum mic, pentru probleme ce nu fac obiectul garantiei si /sau mici accidente, pe care trebuie sa le rezolvati urgent