Bună seara.
Referitor la cursurile de formare profesionala continua organizate de angajator, acestea pot fi stabilite fără a întreba angajatul? Ma refer la situația în care angajatul lucrează în ture de 12 ore ,respectiv ture de zi /noapte , iar după tura de noapte,la ieșirea din tura I se aduce la cunoștință ca trebuie sa se deplaseze 100 km pentru a urma cursuri de formare profesionala continua, pe durata a 2 zile consecutiv
Va rog frumos sa îmi specificați cadrul legal care reglementează acest aspect
Mulțumesc anticipat
Bună ziua,
La locul de munca, fiind toți angajați cu norma întreaga, ni s-a trimis următoarea Hotarare de comitet :
" având în vedere prevederile Legii nr. 95/2006 ,art 118 ,art 105 al 10 ,art 106 al 3 ,
Comitetul Director, hotărăște următoarele:
Începând cu data prezentei, concediile pentru incapacitate temporara de munca (medicale) vor fi cauza de modificare a graficului de lucru din luna respectiva, modificare care va fi aprobata de către Director.
Astfel, fiecare angajat care revine din concediu medical, are obligația de a consulta noul grafic înainte de a se prezenta la serviciu și de a-l respecta întocmai "
Va rog frumos, explicati-mi cum se poate pune în aplicare aceasta hotărâte având în vedere ca art 118 din legea 95/2006 prevede ca "Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea angajatului în cauza". , articolul 105 alin 10 vorbește de asistenta medicala la spectacole în aer liber și festivaluri, iar art 106 nu are alin 3
Mulțumesc anticipat
Bună ziua,
As dori sa va între despre normele de aplicare a noii legi privind acordarea indemnizației de hrana.
Din câte am înțeles, nu vor mai beneficia de indemnizația de hrana, angajații care au un venit net de 8000 lei. Acești 8000 net sa cuprindă indemnizația de hrană sau nu?
Pentru ca la un venit net de 7929 lei ,un angajat nu a mai beneficiat de norma de hrană
Mulțumesc anticipat
Îmi cer scuze, făceam referire la art 147 din Norme generale de protectia muncii.
Sincer, toți colegii mei întâmpină aceeași problema. Deci nu cred ca este vorba de modul defectuos de purtare sau depozitare. Eu am expus problema doar din punctul meu de verede .De ciorapi ,pudra ,etc, nu mai vorbesc. Suntem chiar pe domeniu ,asa ca am încercat toate cele.
Plus ca nu îmi pot schimba ciorapii din 2 în doua ore de exemplu pe durata unui transfer de la Timișoara la București. Nu sunt singura și chiar nu îmi pot etala ciorapii asa ,peste tot.
Am înțeles ceea ce spuneți dumneavoastră.
Chiar chirurgul a observat ca problema este de la bocanci, problemele reaparand la scurt timp după începerea serviciului.
Ca și exemplu: am fost în concediu fără plata 6 luni post excizie chirurgicala, nu am avut absolut nici o problema, nici o recidiva pana la reînceperea serviciului.
Nu mi-o luați în nume de rău. Nu sunt Gigi contra,sunt perfect de acord ca trebuie purtat EIP . Îmi doresc doar sa rezolv situația cât mai corect și legal, ca să fie bine și pentru mine și pentru angajator. Credeți-mă pe cuvânt, ca nici mie nu îmi face placere sa tot fiu supusa intervențiilor chirurgicale ,și clar nici angajatorului nu ii convine ca să fiu în cm o data la 4-5 luni
Va mulțumesc anticipat și va doresc toate cele bune
Bună seara.
Lucrez într-un domeniu în care EIP cuprinde și încălțăminte de tip S3 SRC
Cum se procedează în tara noastră, angajatorul a oferit gratuit aceasta încălțăminte, pe criteriul : cel mai ieftin din ceea ce ne impune legea.
Problema e ca purtând această încălțăminte am tot avut probleme la nivelul picioarelor : bătături dureroase, veruci , pentru care a trebuit intervenit prin excizie chirurgicala, cauterizare.
Conform L 319/2006 art 147 ,EIP trebuie sa corespunda normelor de igiena si de sănătate ale angajaților. Ori, în cazul meu, consider ca nu se prea aplică. În cazul unei sancțiuni, pot ataca decizia prin adeverință eliberata de către medicul chirurg ?
Precizez faptul ca acest EIP trebuie sa îl port minim 12 h/ zi
Dacă îmi achiziționez încălțăminte corespunzătoare S3 SRC, din buzunarul propriu, angajatorul îmi poate interzice purtarea acesteia și sa ma oblige la purtarea celei oferita de către ei?
Mulțumesc anticipat
Cu aleasă considerație,
Alina
Nu stiu de ce lege vorbiti, in legislatia noastră, nu exista ( ce lege a recunostintei exista, se refera la revoluționari)
Pensie de intretinere se datoreaza in baza codului civil.
Toate pensiile cumulate nu pot depasi 1/2 din salariu.
Chiar daca soacra va obtine pensie, asta nu va afecteaza, parintii datoreaza intai intretinere copiilor lor minori si apoi parintilor.
Copilul dvs va avea pensie de maxim 1/4, de stabilit, se poate stabili si mai putin, in functie de nevoile copilui si de leafa debitorului.
Nu va contrazic . Dumneavoastră sunteți în masura sa afirmați dacă exista sau nu acesta lege.
Am auzit de un proiect de lege care se numea Legea recunostintei între generații. Am cautat pe internet dar bu Am găsit dacă a fost aprobat sau nu.
Va mulțumesc frumos
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:
Nu exista nicio.lege a recunostiinteinin legislația din România sau va referiți la UK sau faceti o confuzie.
Bună seara.,
Am intentat acțiune în instanță pentru majorare pensie alimentara a unui minor,în februarie 2022 ,procesul fiind încă nefinalizat din cauza întârzierii sosirii comisiei rogatorii din UK
Anul acesta, în luna iunie, fosta soacra a deschis proces fiului sau (tatal copilului meu)pentru întreținere
Menționez faptul că fosta soacra are pensie de urmaș după fostul socru ,el fiind brigadier la mina. Acum vreo 7-8 ani pensia de urmaș era în jur de 1500 lei,iar motivul invocat este acela ca soacra a fost depistata cu cancer ovarian stadiul 2 fiind operată
Este lesne de înțeles ca acest proces este inițiat cu intenția de a nu obține majorarea pensiei alimentare a copilului meu.
Trecând peste motiv ,as dori sa știu daca fosta soacra ar avea câștig de cauza si ce procent din venituri ar reveni copilului meu cu titlul de pensie alimentara
Care este procentul total din venituri care poate se poate acorda în această situație? Nu am găsit aceste răspunsuri în Legea recunostintei
Mulțumesc frumos
Bună ziua
Sunt divorțată din 2021. Încă nu am făcut partajul . Sunt cea care a părăsit domiciliul conjugal. Pentru partaj ar întra un bun mobil (Autoturism) și creanță Pentru investițiile în imobilul unde am locuit în timpul căsătoriei. Autoturismul mi-a fost lăsat pentru uz ,fostul sot fiind plecat din țară
Acum fiul sau,din prima căsătorie dorește sa ia autoturismul din fata blocului meu,fără a ma instiinta. Știu asta deoarece persoana cu care a vorbit copilul m-a avertizat ,spunând ca nu vrea sa fie părtaș la ilegalități
Autoturismul este în perfecta stare de funcționare, doar ca i-a expirat ITP-ul,asigurarea și rovigneta
Este legal ?
Mulțumesc anticipat
Bună seara.
As dori sa ma lămuriți vis a vis de următoarea situație:
-liderul de sindicat ,angajat in același timp în aceeași structura,deține și o școală de șoferi având ca și angajat tocmai pe directorul tehnic al unității unde își desfășoară activitatea.
Este legal ?
Mulțumesc anticipat