Buna ziua, am primit prin posta doua procese verbale de la Politia Locala Cluj Napoca. Unul pentru stationare neregulamentara, altul pentru Art2.pct 1 din L61/1991 (injurii). Data intocmirii PV este 11.01.2018. Comunicarea s-a facut in 12.03.2018. Se specifica pe PV "s-a comunicat azi 12.03.2018 vonform OG2/2001". Am intrat sa vad ce zice OG2 si...surpriza, cica termenul de comunicare este de maxim 2 luni. Asta inseamna ca se prescriu contraventiile? (oricum cea cu injuriile este inventata, doar am refuzat sa ma legitimez, nu am injurat pe nimeni). Multumesc!
LE: datorita faptului ca nu m-am legitimat, PV nu s-au facut pe loc, au intrebat Politia Rutiera cine a condus auto la data respectiva, apoi au facut PV si l-au trimis prin posta. Data la care s-a produs contraventia este 15.11.2017, dar intocmirea PV s-a facut in 11.01.2018.
Buna ziua,
Pana luna trecuta am avut un contract de prestari servicii (executie in constructii) cu o persoana fizica (am construit bloc pe terenul acestuia). De cateva zile ne-am certat, el are datorii pe care nu le plateste si a spus ca daca nu imi convine sa plec, ceea ce am si facut. Problema este ca pe santier am folosit materiale de cofrare inchiriate de la un furnizor din Romania, pentru care eu platesc chirie lunara. Beneficiarul mai are de construit un etaj, are oameni disponibili si macara, insa nu poate fara cofrajele mele. Asadar este evident ca nu-mi permite accesul pe proprietatea lui sa-mi incarc materialele ramase, asta pentru inca cel putin o luna cat mai are el de lucru.
Cea mai importanta problema: cum pot urgenta accesul pe santier pentru a-mi recupera bunurile ramase? (cineva imi spunea ca exista o ordonanta presedintiala de care pot beneficia, voi merge luni la un avocat, pana luni nu ar strica cateva sfaturi, sa pot sa ma organizez din timp)
A doua problema: daca perioada in care pot intra se prelungeste, pot sa cer daune pentru chiria suplimentara pe care furnizorul mi-o va factura?
Buna ziua,
As dori sa stiu daca este posibil ca un apartament in constructie sa reprezinte garantie de plata pentru servicii prestate catre proprietar. Fizic apartamentul este construit insa intabularea se va face peste 2-3 luni. Investitorul doreste sa plateasca la termen lucrarile de executie a blocului si este de acord sa garanteze cu un apartament. Sub ce forma se poate pune o sarcina pe acest apartament?
Multumesc!
din exprimare inteleg ca UP impotriva societatii nu este echivalenta cu UP impotriva ADM, corect?
Buna ziua,
De curand am avut control de la ITM. Toti angajatii erau cu contract de munca, insa...au existat in trecut persoane carora li s-au facut instructajul de protectia muncii inainte de inregistrarea contractuui de munca. Unii au semnat contractul la cateva zile dupa instructaj (eu ajungeam in santier 1 data pe saptamana), altii nu au mai semnat deloc pentru ca nu au mai aparut a doua zi la lucru (se intampla frecvent ca muncitorii in constructii sa plece fara sa anunte, uneori dupa prima zi de lucru).
Desigur ca cei de la ITM au considerat ca toate cele 9 cazuri se incadreaza la munca la negru, asadar urmeaza o adresa prin care imi vor cere sa inregistrez retroactiv acele contracte si vor trimite raport la Politie. Procurorul va decide daca se incepe sau nu urmarirea penala. Am fost sfatuit de cineva din interior sa inregistrez contractele asa cum mi se va cere in adresa si ca 100% nu se va incepe urmarirea penala.
Pe sfarsit de saptamana am intalnire cu un avocat, as dori insa sa aflu daca aceste cazuri sunt frecvente si daca intradevar nu exista riscul sa ajung in instanta (ma gandesc ca inregistrarea retroactiva a contractelor echivaleaza cu recunoasterea din partea mea ca acele persoane au lucrat fara forme legale). Daca totusi se ajunge la instanta, pot sustine ca accesul pe santier al acelor persoane s-a facut fara acordul meu? In contractul cu beneficiarul nu am obligatia de a controla accesul pe santier (nu sunt antreprenor general si exista si alte echipe de muncitori acolo), de asemenea pe fisele de protectia muncii nu apare semnatura mea, asa cum ar fi normal (instructajul se face in prezenta mea).
Multumesc!
Multumesc pentru raspuns, sper sa nu trebuiasca sa ma bazez pe martori pentru ca nu erau, partea pe care ma bazez este faptul ca nu mi-a notat obiectiunile in pv, a scris "nu sunt" desi i-am spus ca nu sunt de acord cu viteza aratata de aparatul radar.
Buna ziua, urmeaza sa depun o plangere impotriva unui pv de contraventie si cautand prin Ordonanta 2/2001 am gasit ceva interesant, as dori sa stiu daca se respecta in detaliu litera de lege. Mai exact, daca are rost sa trec la motive de netemeinicie faptul ca nu s-a respectat art.16 (1), adica "Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: [...] inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului [...] ". Poate fi netemeinic daca nu mi-a trecut ocupatia si locul de munca? Nu imi aduc aminte ca vreodata sa fi fost intrebat de agentii de circulatie in legatura cu aceste informatii, teoretic as putea contesta toate pv pe acest motiv, ceea ce mi se pare exagerat, de aceea intreb in ce masura se respecta acest articol. Multumesc!
Buna ziua, am discutat telefonic cu un grup de 5 persoane care au fost de acord sa se deplaseze in alta localitate pentru a lucra pe un santier, ca angajati. Cand au ajuns le-am facut toate actele necesare pentru a desfasura activitatea (analize, protectia muncii, contract de munca). Le-am prezentat santierul si le-am facut proces-verbal pe sculele cu care urmau sa lucreze. Mi-au cerut in avans bani pentru diurna pe primele 2 zile. Dimineata la ora 7 au plecat acasa fara sa ma anunte si dusi au fost.
Exista vreo plangere penala pe care sa o pot formula impotriva lor? Ideea este sa gasesc o formulare decenta pentru a-i chema sa dea o declaratie la politie, in acest fel poate reusesc sa-i conving sa-mi plateasca cheltuielile de aprox 1000 de lei pe care le-m avut cu ei, cu promisiunea ca astfel voi renunta la plangere. Cred ca altfel decat prin intelegere directa, sansele de a-mi recupera paguba este infima.
Pot sa merg pe inselaciune? Ulterior au motivat ca nu le convine salariul promis, insa precizez ca discutia a fost cat se poate de clara la telefon, ei stiau exact ca sume am discutat pentru ce fel de lucrare. Mai mult, cand au ajuns in oras le-am prezentat santierul si le-am detaliat tot ce urmeaza sa lucreze. La finalul zilei ei au spus ca nu e nevoie de atatea explicatii, ca au experienta si stiu ei ce au de facut, ca dimineata se apuca de lucru. Au mai avut si tupeul sa-mi ceara sa fac unele cumparaturi pentru ei si chiar sa-mi ceara bani de diurna pentru 2 zile, desi sunt aproape convins ca ei au stiut din prima clipa ca vor pleca acasa. Altfel spus, si-au batut joc de timpul si banii mei.
Perfect, asta descurca ceea ce mie mi se parea a fi o contradictie. Multumesc!
As avea doua intrebari legate de sponsorizare:
1) care sunt in mare pasii de urmat pentru a introduce in contabilitate contractul de sponsorizare astfel incat suma cu care s-a facut sponsorizarea sa nu se mai plateasca la finante? (sponsorizarea se incadreaza in limitele impuse de codul fiscal pentru a fi scazuta 100%)
2)care este data limita in anul calendaristic(daca exista) pentru virarea banilor in contul beneficiarului sponsorizarii? Poate depasi sfarsitul anului?
Vreau sa fiu informat inainte de discutia cu contabilul firmei, care stie deja aceste lucruri, sunt convins.
Multumesc!