avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Activitate Floarea Sandru

Activitate Floarea Sandru

Răspuns la discuția Plafonare casa
Conform OG15/1996, modificata prin OG 94/2004. sunt supuse limitarii platile catre persoane juridice.
Primaria este o persoana juridica prin urmare se aplica prevederile privind plafonarea platilor la nivelul de 5.000 lei zi catre o singura persoana juridica.

Daca societatea indeplineste criteriile pentru a fi incadrata ca microintreprindere, plateste impozitul de 3 %(deocamdata) asupra veniturilor prevazute la art.112^7 Cod Fiscal.
Deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul intervine in calculul impozitului pe profit, adica nu influenteaza impozitul datorat ca microintreprindere.
Insa evidenta cheltuielilor nedeductibile este necesara pentru eventuala incadrare ulterioara a societatii la plata impozitului pe profit.
Daca suma de recuperat din indemnizatii aferente certificatelor medicale este mai mica decat suma datorata FNUASS, nu mai este necesara depunerea certificatelor de concediu medical la Casa de Sanatate.
Răspuns la discuția Stingere creante
In acest caz suma trebuie trecuta pe cheltuieli.
Este nevoie de un document justificativ pentru aceasta, document care poate fi o nota a administratorului, in care sa justifice in ce conditii s-a achitat aceasta suma.Poate serviciul a fost prestat fara a fi emisa o factura.Chiar daca serviciul n-a fost prestat, din moment ce suma nu mai poate fi recuperata, tot o cheltuiala reprezinta.
Fiind vorba de o microintreprindere trecerea pe cheltuieli nu afecteaza impozitul pe venitul microintreprinderii.Dar in functie de justificarea operatiunii poate fi implicata raspunderea persoanei care a efectuat aceasta plata.
Răspuns la discuția Datorii la ANAF
Termenul de prescriptie este de 5 ani.Deci daca datoria este din 2009, in 2015 ar putea fi prescrisa.Dar prescriptia se intrerupe, incepand sa curga un nou termen de 5 ani, de la orice act de executare inceput de catre ANAF.Prin urmare,trimiterea unei somatii de plata, insotite de titlul executoriu, intrerupe prescriptia.
Răspuns la discuția Contract intre PFA si SRL
Din cele descrise de dvs contractul este incheiat (sau va fi) intre persoane afiliate, indiferent daca e sau nu, numit astfel. Problema care poate interveni la aceste contracte este ca pot fi reconsiderate de catre organul fiscal, cu atat mai mult cu cat pot aparea avantaje fiscale datorita impunerii pe baza normei de venit a persoanei fizice.
Răspuns la discuția Factura motorina din UE
Factura de motorina are cu siguranta TVA-ul din Ungaria inscris pe factura.Nu se face taxare inversa. In schimb TVA-ul poate fi recuperat din Ungaria, daca sunt mai multe operatiuni de acest fel, incat sa se justifice demersul si suma solicitata sa fie superioara plafonului necesar.
Răspuns la discuția Achizitii in valuta
Conform Ordonantei 15/1996 sunt plafonate incasarile si platile in numerar intre persoane juridice la nivelul de 5.000 lei pe zi.Daca se achizitioneaza masina de la o persoana fizica, nu exista, deocamdata, plafon de plati, deci plata cask e ok.( Se incadreaza si in plafonul de trecere a sumelor in numerar peste granita).Este discutabil daca se aplica acest plafon in cazul platii catre o persoana juridica straina.
Răspuns la discuția Completare Declaratie 600
Completati nr. de cont daca il aveti.Nu este o conditie de validare a documentului.
Suma de control se completeaza automat in cazul in care completati electronic documentul si reprezinta suma bazelor lunare de calcul.
Baza lunara a contributiei ( minima) este 845 lei de la 1 ianuarie 2015, adica 35% din 2415 lei, salariul mediu brut stabilit prin legea 187/2014.
Se completeaza fiecare luna, cu suma dorita, superioara minimului de 845 lei.
Răspuns la discuția Marfa deteriorata

Asa cum ati explicitat intrebarea, rezulta ca nu sunt bunuri perisabile prin natura lor, ci bunuri deteriorate, deci :

1. In ceea ce priveste deductibilitatea fiscala, Codul Fiscal prevede, ca sunt deductibile cheltuielile de natura stocurilor degradate doar daca exista contract de asigurare, respectiv pentru bunurile degradate se obtine un venit de la societatea de asigurare:

ART. 21 al. 4 c)

41. Cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, după caz, pentru care s-au încheiat contracte de asigurare....


2. In ceea ce priveste ajustarea TVA aferenta stocurilor::

ART. 148
(10) În sensul art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabilă nu are obligaţia ajustării taxei deductibile în cazul bunurilor distruse...
...
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, caz în care nu se fac ajustări ale taxei deductibile dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii:

1. degradarea calitativă a bunurilor se datorează unor cauze obiective dovedite cu documente....

2. se face dovada că bunurile au fost distruse;