Ca sa va protejati pentru viitor, faceti un acord autentificat de notar.
Acordurile sub semnatura privata ( ceea ce denumiti dvs " acord scris") au valoare redusa ca proba juridica.
Atentie la ce scrieti in acord. Daca la canalizare sistemul de taxare este mai lejer, si nu ar impacta daca un vecin strain ar deversa apa de canal prin conducta dvs, pt apa de alimentare ( care banuiesc ca este contorizata ) ar fi bine sa prevedeti ca ii acordati dreptul doar ei, pe perioada detinerii proprietatii.
Consultati prevederile si procedura descrise de Ordonanta de Guvern 41/2013 .
La art 7:
" ART. 7
(1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de
parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. Daca parintii
nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari
autoritatea tutelara.
(2) Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre
unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma
autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus
sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din
drepturile parintesti.
(3) In cazul in care minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi
semnata si de acesta. "
Inistitutia care preia cererea de schimbare de nume este definita la art. 6:
" ART. 6
(1) Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa va
depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor,
denumit in continuare serviciu public, aflat in subordinea consiliului local
al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti,
in a carui raza teritoriala isi are domiciliul. ".
Aflati de la el pe ce isi bazeaza afirmatia: pe un document, pe un act, pe un titlu de proprietate etc. Va lamuriti macar de ce insista.
Apoi confruntati documentul lui cu evidentele de la primarie si cu documentele detinute de dvs si familia dvs.
Apoi puteti avea un raspuns potrivit situatiei.
Restul de raspunsuri pe care le asteptati pot fi cel mult teoretice, in lipsa cunoasterii situatiei foarte exacte. Regimul proprietatii imobiliare este destul de strict, se bazeaza pe acte, nu pe opinii juridice.
Cel mai probabil se bazeaza pe cunoasterea atata a legii , cat mai ales a procedurii. Legea e una, va apara, aplicarea ei este alta...Vecinul a inceput o lupta de gherila, cu metode necinstite. Procedura greoaie ii este favorabila.
Ce va opreste sa ii opriti? Sa nu asistati pur si simplu la deplasarea hotarului, suspinand? Este legal sa va marcati hotarul, sunteti sustinut de Codul Civil.
Pana sa asteptati sa va dea cineva dreptate, aplicati chiar dvs acest Cod, punand hotarul pe locul deja stabilit conform cadastrului. Vecinul "imperialist" va constata ca a pus niste stalpi dincolo de gardul dumneavoastra. Probabil se va simti si ii va lua ( e al lui, nu trebuie sa il afectati)... Veti vedea ce argumente va avea cand va revendica gardul pus in interiorul hotarului dvs !
Nu cedati !
Din ce descrieti, nu are argumente suficiente ca sa faca o concediere disciplinara, oricum ar trebui sa urmeze o procedura destul de lunga si complexa. Cel mai probabil v-a amenintat, probabil pentru intimidare. Depinde si ce scrie exact in fisa postului, in unele exista o prevedere generala care se adauga la descrierea activitatii principale, de genul " sa faca si alte activitati solicitate de superiorul ierarhic".
Chiar daca nu o va face ( concedierea), probabil subintelegeti ca nu veti mai fi privit cu aceiasi ochi in viitor.
Va invit sa priviti problema si din perspectiva patronului: din ce spuneti, uneori are nevoie de cineva care sa incaseze la casele de marcat, cand nu exista o persoana disponibila. Ca sa faca acest lucru, fie angajeaza o persoana noua ( cost suplimentar, suplimentare a bugetului pentru salarii etc.) sau optimizeaza folosirea timpului de lucru al angajatilor existenti. E o chestiune de management, chiar daca nu suna placut pentru un angajat.
Practica jobului flexibil nu a inventat-o el, este larg utilizata, de exemplu, in supermarketurile de suprafete mici.
Puteti incerca o rezolvare prin mediere a situatiei.
Daca socrii sunt rezonabili si accepta sa vina la o mediere, acolo puteti discuta si poate si ajunge la un acord privind la o recuoastere a contributiei dvs la renovare si de asemenea o evaluare in bani a acestei contributii.
Contributia la renovare va trebui sa o primiti ca si sulta ( suma compensatorie ) de la sotie, la partaj, sau, dupa caz, sa va compenseze alte bunuri din partaj.
Depuneti un efort sa ii convingeti, cu binisorul. Concentrati-va pe obiectiv si evitati conflicte cu ei pana va rezolvati obiectivul de a va recunoaste contributia dvs la renovare.
Referitor la opinia formulata interpretand art. 560 din Codul Civil,
Granituirea nu se refera obligatoriu la ridicarea unui gard, ci la operatiunea de delimitare a unui hotar. Se poate face si simplu, prin ingroparea unor pari in pamant, pentru a stabili conturul hotarelor ( la aceasta face referire textul " semnele corespunzatoare"). Se poate si printr-un gard, dar este o optiune a proprietarului/proprietarilor.
Referitor la construirea unui gard, acesta este un drept, si nu o obligatie a proprietarului.
Este articolul urmator din Noul Cod Civil,
"ART. 561
Dreptul de îngrădire
Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate."
In cazul descris de initiatorul subiectului, primeaza obligatia vecinului de a isi stapani cainii, conform legii citate mai sus. Daca nu poate construi un gard intre proprietati, le poate face un loc ingradit, cu o largime pe care o decide, sau la limita sa ii lege ( nu prea este o rasa de tinut legata, dar nu este nici firesc sa stea total nesupravegheta intr-un spatiu pe care nu il poate controla.).
Vecinul va trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca langa el a aparut un nou proprietar si sa modifice modul in care aborda proprietatea pana la momentul in care v-ati mutat in apropiere. Daca s-ar fi mutat in urma dumneavoastra, cu siguranta ar fi existat un alt comportament cu privire la caini.
Indiferent de norocul pe care l-ati putea avea ca cei doi caini sa fie din exemplarele reusite ale rasei in ceea ce priveste temperarea agresivitatii si inteligenta crescuta, nu este firesc ca ei sa fie lasati liberi pe proprietatea dumneavoastra.
Consider potrivita optiunea dumneavoastra de a discuta direct cu vecinul despre problema. Abordati subiectul in mod temperat, cu accent pe argumentele de bun simt, pana sa accentuati argumentele legale.
O solutie simpla poate fi un gard din material ieftin intre proprietati, de tipul gardului din plasa, la care ati putea contribui impreuna.
Pe langa documentele indicate de colegii de forum, mai trebuie sa parcurgeti si procedura prealabila de informare asupra medierii.
In urma ei se elibereaza fie certificatul de informare (daca vin ambele parti - si asociatia, prin reprezentant, si locatarul), fie procesul verbal de informare ( daca se locatarul refuza sa se prezinte). Acest document se include in dosarul depus. Procedura dureaza legal, dar si uzual, pana in 15 zile.
Treceti la pe un mediator pentru a o demara.
Ati putea sa faceti un efort sa faceti un fragment de gard exact pe latura de teren pe care se intinde el, pe hotarul corect determinat de cadastrist.
Conform Codului Civil, orice proprietar are dreptul sa isi imprejmuiasca proprietatea cu un gard.
Cand veti face gardul, se va vedea clar ca gardul facut de el se afla in interiorul hotarului dvs. Oricarui politist ii va fi mai greu sa nu observe. Nu ii afectati gardul, pe cat posibil, pentru a ramen vizibil si a si-l putea recupera ( chair daca este ilegal, este un bun al lui).
Atentie la tipul de gard, sa nu fie din beton, pt ca are nevoie de autorizatie de constructie. Poate fi din lemn pe piloni de fier betonati in pamant.
La o nesimtire este mai greu sa raspunzi doar cu flori...
Puteti fi linistit, atat timp cat sunteti tatal lor recunoscut in actele minorilor, mama nu poate face acest lucru fara sa va ceara si sa obtina si acordul dvs.
Oricum, chiar si prespunand ca si-ar schimba numele de familie ( cam asta reiese din ce spuneti, ca vrea sa le schimbe numele de familie ), tot tatal lor ati ramane, legal.
Pentru copii va ramane important, insa, si cum va exercitati drepturile pe care le aveti ca si tata al lor ( dreptul de a fi consultat si informat asupra problemelor si nevoilor lor) , dar si cum va indepliniti si obligatiile pe care de asemenea legea le stabileste.
Am precizat asta pt a intelege ca daca nu exista motive temeinice, nu va exista vreo justificare pentru mama in a incerca vreodata sa apeleze si la jusitie in intentia de a obtine ce urmareste - schimbarea numelui copiilor.