avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Activitate stradivarius

Activitate stradivarius

Din pacate raspunsurile anterioare contin informatii incomplete.
PrimoCursul prescriptiei se intrerupe la data recunoasterii datoriei ( pe de o parte), respectiv la data ultimei plati efectuate de dvs, data de la care curge un nou termen de prescriptie(3ani). Astfel, de la 20.04.2010 curge un nou termen de prescrisptie care se implineste pe 19.04.2013 ( s-a implinit deja). Daca in curssul acestui nou termen, nu intervine o onua cauza de intrerupere, atunci dreptul de a obtine recuperarea datoriei pe calea executarii silite este prescris.
Secundo. Cursul prescriptiei se intrerupe la data depunerii unei cerereri de executare silita si ramane intrerupt atata timp cat cererea nu a fost respinsa, nu s-a perimat, sau nu s-a renuntat la ea. Daca cererea a fost respinsa, s-a perimat, sau s-a renuntat la ea, cursul prescriptiei se reia de la data cand a fost intrerupt.
Deci, daca nu exista o executare silita pe rol, pornita in temeiul titlului executoriu atunci s-a prescris.
Pentru o mai corecta informare, ar trebui clarificat daca ati primit o notificare sau o somatie, si data cand ati primit-o.
Daca nu a fost anulat titlul executoriu(sentinta care dispunea reintegrarea), executorul poate reface procedura de executare silita, respectiv somatia...
imobilul fiind ipotecat in favoarea creditorului, acesta il poate urmari, indiferent de actualul proprietar al acestuia. daca noul proprietar este tabular ( si-a intabulat creptul de proprietate in CF) urmarirea se face impotriva acestuia. Daca noul proprietar nu este tabular, urmarirea se face impotriva celui inscris in CF, iar comunicarea actelor de procedura sa face la ultimul sediu cunoscut, iar ca masura de prevedere, vor fi instiintati si actionarii firmei. Oricum executarea poate continua.
Răspuns la discuția Executare dubioasa
Daca noul proprietar nu si-a intabulat dreptul de proprietate, dreptul sau nu este opozabil partilor, deci nici creditorului urmaritor, astfel ca imobilul poate fi executat silit ca si cand ar fi in patrimoniul debitorului. Chiar daca noul proprietar isi intabuleaza dreptul dupa notarea somatiei emise de executorul judecatoresc, el ramane obligat catre creditor, in limita pretului platit pentru imobil.
Este foarte posibil ca formuland contestatie sa nu obtineti decat cresterea pagubei. Cu privire la "Conditii generale..." pot sa va spun ca natura unui inscris nu este data de titlul acestuia ci de clauzele continute, asa ca, daca in acele "Conditii generale... " scrie clar ca dvs. ati luat un credit, si conditiile ( generale si/sau particulare) in care aceasta creditare s-a facut, este greu de crezut ca veti obtine ceva pe calea contestatiei. Probabil ca veti castiga timp, dar si mai probabil veti cheltui bani pe care ma indoiesc ca ii veti mai recupera. ( doar daca eventual castigati contestatia la executare). Puteti formula aparari de fond impotriva titlului executoriu, dar va trebui sa fie extrem de bine argumentate ca sa obtineti ceva. Eu in situatia dvs. as cauta modalitati de negociere cu creditorul si plata in rate. Dar... decizia va apartine.
Normele metodologice nu pot aduce modificari la lege, ci doar le explica. Pe de alta parte, indiferent daca avea bani sau nu, obligatia institutiei de a plati s-a nascut la data pronuntarii hotararii, astfel ca de la data respectiva va datoreaza o despagubire pentru executarea cu intarziere a obligatiei. Problema este ca art 373^1 alin. 3 cpc prevede ca actualizarea se face de la data cand hotarirea a devenit executorie ( data care nu intotdeauna este data pronuntarii hotararii). Pentru eventuala diferenta de timp se pot alege 2 cai :
1. cerere de lamurire a intelesului hotararii - as zice ca nu este cea mai sigura cale dar este posibila
2. actiune intemeiata pe dreptul comun - nu este cea mai scurta cale dar apreciez ca are mai multe sanse ca prima
Nu este necesara nicio notificare prealabila, Tot ce trebuie sa faceti este sa fornulati o cerere de executare silita a hotararii si sa o depuneti la un executor judecatoresc
Răspuns la discuția Contestatie executare silita ANRP
@ andrei012
Daca executarea este anulata, in functie de motivele anularii, exista posiblitatea ca executorul, respectând decizia pronuntata in recurs cu privire la eventualele neregularitati ale procedurii (deocamdata nu este sigur ca au existat) sa fac o noua executare, direct asupra sumei aflate la dispozitia sa, situatie in care nu pierdeti decat timp. De fapt, ar putea sa demareze acesta noua executare chiar in acest moment, cu respectarea hotararii pronuntate pe fondul contetastiei (in masura in care anularea nu s-a datorat desfiintarii titlului executoriu) sens in care va sfatuiesc sa solicictati acest lucru executorului. Daca insa banii au fost deja incasati de dvs, in cazul anularii executarii si in recurs, va trebui sa depuneti suma incasata la executorul care a efectuat executarea si sa procedati cum v-am sfatuit mai sus, solicitand executorului sa faca o noua executare.
IN momentul de fata, (inteleg ca licitatia a avut loc de curând) nu se poate contesta decat procesul verbal de licitatie. Este insa posibil sa existe deja pe rolul instantei contestatii depuse anterior, care vizeaza acte de executare anterioere. Contestatia se poate formula in 15 zile de la data cand se ia cunostinta de actul atacat. Cat despre durata solutionarii contestatiei... nici bunul Dumnezeu nu poate sa va spuna exact. In general dureaza intre 2 saptamani (termenul minim) si la nesfarsit ( solutionare irevocabila). De obicei, cam in 6 luni se poate avea o solutie irevocabila. Dar toate aceste termene depind de instanta la care se judeca ( unele instante, fiind mai aglomerate, dau termene mai lungi)
Raspunsul anterior ar putea fi eronat. Atata vreme cat nu vedem cererea de executare a creditorului nu puteti primi un raspuns corect. Este foarte posibil ca CNADR sa fi solicitat executarea doar pentru suma de 28 Euro ( s-a mai intamplat). asta nu inseamna ca nu poate fformula o noua cerere de executare pentru diferenta.Chiar daca somatia ar fi gresita in sensul ca sunteti somat sa achitati mai putin decat datorati, nu ati avea calitatea procesuala sa solicitati anularea deoarece nu ati suferit niciun prejudiciu. Cu privire la nelegalitatate somatiei intemeiat pe faptul ca despagubirea datorata CNADR este creanta fiscala, raspunsul anterior este sigur gresit, deoarece sunt creante fiscale doar sumele datorate bugetului general consolidat sau bugetelor locale. CNADR este persoana juridica de drept privat, astfel ca bugetul sau nu este nici buget general nici buget local. Ar trebui sa luati legatura cu executorul. In mod sigur plata conform somatiei este cea mai buna solutie deocamdata.