avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Activitate Oana Prelipcianu

Activitate Oana Prelipcianu

De cele mai multe ori pagubitii renunta la masina (oricum nu o pot utiliza fiind sub sechestru) si incheie acorduri de mediere cu cei care i-au expus acelor situatii, in vederea recuperarii sumelor de bani, reprezentand preturi de vanzare ale masinilor.
In situatia in care nu se pot achita sumele totale la semnarea acordului de mediere, partile pot stabili ca restituirea acestora sa se realizeaza in transe.
Pe acordul de mediere incheiat se va da data certa de catre orice avocat si acesta (acordul) capata titlu executoriu.
Aceasta inseamna ca, daca la termenul scadent nu se primesc banii, cel indreptatit merge cu acordul de mediere direct la orice executor judecatoresc pentru a demara procedura de executare.
Răspuns la discuția PARTAJ
Pe scurt:
1.Partajul se face doar intre soti, copiii nu pot avea pretentie in aceste actiuni.
2. Acesta se poate face amiabil la notar sau mediator, dar cand nu exista posibilitatea unei intelegeri, se recurge la instanta. Regula este ca fiecare sa aiba cate o jumatate, insa cel ce va dovedi ca are o contributie mai mare, poate obtine mai mult. Atunci cand o parte are mai putin din masa supusa partajului, cealalta parte trebuie sa plateasca o sulta.
Răspuns la discuția Divort
Mergeti impreuna la un notar si divortati de comun acord. Alta varianta simpla este medierea.
Incheiati un acord de mediere al carui obiect va fi divortul sau, daca aveti copii impreuna, puteti stabili, de asemenea, si exercitarea autoritatii parintesti, domiciliul minorilor sau/si pensia de interinere minori. Acordul este introdus in instanta, instanta va acorda un termen la care partile trebuie sa fie prezente si nu va mai fi nevoie sa aduceti inscrisuri sau martorii despre care faceti vorbire.
Răspuns la discuția Probleme cu cainele
Stapanul raspunde pentru fapta animalului, asadar poate solicita stapanului acestuia( adica dvs) o despagubire in instanta civila, asta daca nu depune o plangere.Trebuie administrate probe; sunt necesare dovezi, martori...toate acestea sunt inceputul unui razboi pe care ambele parti ar trebui sa-l opreasca. Intelegerea pe cale amiabila ar fi avantajoasa si pentru dvs, dar si pentru persoana muscata.
Daca autoritatea parinteasca este exercitata in comun, atunci este necesar ca tatal sa-si dea acordul prin act autentic notarial cu privire la plecarea dvs impreuna cu minorul in afara granitelor tarii.
Răspuns la discuția Iesirea din indiviziune
Adresati-va unui mediator. Onorariul unui mediator este negociabil si se plateste jumatate-jumatate( astfel precizeaza legea). Daca o parte nu poate plati, cealalta parte isi poate asuma plata intregului onorariu. Nu onorariul este problema, ci intelepciunea cu care partile abordeaza solutionarea acestui subiect
Răspuns la discuția Custodie copil
Acesta este un caz tipic prin care partile se pot intelege prin procedura medierii. Un avantaj major in acest caz este faptul ca partile stabilesc de comun acord programul de vizita al minorului, tinandu-se cont de varsta si cerintele acestuia. Daca se va merge prin instanta, aceasta va cere dovezi intrucat se administreaza probe, mediatorul nu cere probe, mediatorul are rolul de a gasi canalul de comunicare potrivit pentru ca patile sa poata ajunge la o solutie benefica ambilor parinti, dar, mai presus de orice, benefica minorului. Mediatorul nu este avocat care sa apere drepturile mamei sau ale tatalui, acesta are un singur scop si anume acela de a ajuta partile sa-si rezolve disputa discutand, construind idei in beneficiul minorului. Intr-un acord de mediere se poate stabili de catre parti: pensia de intretinere pentru copil custodia, domiciliul minorului. Patile stiu exact suma datorata cu titlu de pensie de intretinere, stiu la ce interval de timp copilul poate fi vizitat sau luat de catre tata, in cazul dvs, si se stabileste cat timp poate sta la tata in timpul vacantelor . Ceea ce se stabileste prin acordul partilor inaintat instantei spre a verifica conditiile de forma si de fond ale acestuia, devine executoriu pentru ambii parinti.
Un alt aspect important este timpul. O singura sedinta de mediere ar putea fi necesara ca partile sa se puna de acord cu ajutorul mediatorului, se inainteaza instantei acordul, iar partile se mai intalnesc o singura data in fata instantei, ocazie cu care instanta va lua act de acord si va da hotararea de expedient.
Costul este un alt aspect. Mediatorul percepe un onorariu mic in comparatie cu alte onorarii. Onorariul se plateste jumatate-jumatate daca partile nu convin altfel. Asadar, nu este un onorariu care sa determine patile sa refuze medierea. Niciodata, in cazul meu, onorariul nu a reprezentat un impediment in reusita medierii, medierea este o profesie de vocatie; trebuie sa te pui in slujba oamenilor si sa-i constientizezi ca nu numai "instanta face dreptate" ci dreptatea se face prin ei insisi.
Răspuns la discuția Imprumut nerecuperat
Primul pas este sa mergeti la un mediator si sa-l invitati la sedinta de informare asupra avantajelor medierii. Daca va veni, mediatorul va elibera un certificat de informare, daca nu va veni, mediatorul va elibera un proces verbal din care reiese faptul ca v-ati informat cu privire la aceasta modalitate de solutionare a disputei. Daca va veti intalni in fata mediatorului puteti merge pe latura aceasta si mediatorul va ajuta sa gasiti solutii cu privire la rambursarea imprumutului. In contextul in care acesta nu se prezinta la sedinta de informare, oricum procesul verbal eliberat de mediator va va fi util in fata instantei cand, impreuna cu cererea de chemare in judecata, trebuie sa prezentati si acest document. Deci: 1. mergeti la mediator sa deschideti dosarul de mediere. 2. mediatorul va elibera un proces verbal sau, dupa caz, certificat de informare. 3 cu documentul eliberat de mediator mergeti la un avocat care sa va reprezinte in fata instantei de judecata si care va poate consilia mai departe.
Din experienta va spun ca, de cele mai multe ori, cand oamenii sunt chemati la sedinta de informare asupra avantajelor medierii, prefera sa incheie si un acord de mediere prin care partile stabilesc modalitatea de rambursare a unui imprumut, ceea ce inseamna ca va exonera partile de plata taxelor, a avocatilor si, mai mult, de tergiversarea solutionarii cauzei care declanseaza un proces.
Răspuns la discuția Medierea-obligatorie din august?
Se face o cerere la mediator din care reiese una dintre parti cheama la sedinta de informare asupra avantajelor medierii partea cu care are o disputa. Mediatorul instiinteaza cealalta parte prin toate mijloacele pe care le are la dispozitie : fax, email, posta rapida. Informarea se poate face si in sedinte separate cu partile, in contextul in care nu-si pot sincroniza programul, iar ele isi dau sau nu acordul cu privire la inceperea procedurii de mediere. La intalnire , printre altele, mediatorul spune partilor care sunt limitele, care este scopul si care sunt efectele medierii.
Un raspuns complet, coerent, clar si la obiect. Medierea are limitele sale. A se vedea "Dispozitii speciale privind conflictele de familie" din Legea Medierii, respectiv art. 64, art. 65 si art. 66