avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Activitate Aurelian Stancu

Activitate Aurelian Stancu

Puteti sa fiti asigurat la CAS platind aproximativ 50 de RON pe luna. Va prezentati in fiecare luna la casa de asigurari de sanatate de care apartineti si platiti aceasta suma. Din cate stiu eu trebuie sa platiti 5.5% din salariul minim pe economie.
Răspuns la discuția Documente auto Olanda
DGV - Directia Generala a Vamilor
Adresa: Str. Matei Millo nr. 13, sector 1, Bucureşti, C.P. 010144
Tel: 021 315 58 58
Fax: 021 313 82 51
E-mail: relatiipublice@customs.ro, vama@customs.ro
Citez un raspuns pertinent oferit de colegul Tudor Valeriu pe aceiasi speta:

"Ziua in care ati fost in concediu medical (fie zi lucratoare sau nelucratoare) este zi in care nu ati prestat munca si nu aveti motive legale sa cereti compensarea ei cu alta zi libera sau sa va fie platita."

Sper sa va fie de ajutor.
Răspuns la discuția Administrator SRL
Daca nu aveti angajati cu carte de munca nu aveti nevoie de Serviciu Extern de Prevenire si Protectie sau lucrator desemnat. Aveti totusi indatoriri administrative din acest punct de vedere in functie de activitatea dumneavoastra, Nu trebuie sa efectuati instructajele periodice, evaluari de risc, ipssm, etc. Totusi trebuie sa fiti autorizat din punct de vedere PSI (in functie de marimea spatiului), sa aveti stingator, trusa medicala, etc. Cititi obligatiile in legea 319/2006 (SSM) si 307/2006 (PSI).

Pentru a va raspunde mai usor la intrebare va citez ce a scris colegul Gigi Popa pe o speta asemanatoare:
"In momentul in care ati inregistrat firma la Registrul comertului ati dat declaratii pe propria raspundere ca sunt indeplinite conditiile ssm, psi, mediu, sanitare, sanitar-veterinare si ati completat niste anexe, la care ati bifat ca sunt realizate anumite puncte. In baza declaratiilor dvs., ati primit certificate constatatoare pentru fiecare aspect precizat anterior. Verificati ce ati bifat ca este realizat si va raspundeti singur la intrebare."
Răspuns la discuția Demisie
Colegul freeelis a specificat foarte corect. Dreptul de renuntare la preaviz in cazul demisiei apartine angajatorului. In cazul in care nu va mai prezentati la serviciu riscati desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare. Nu exista combinatie de preaviz cu acordul partilor. 55 litera B (acordul partilor) nu are nici o treaba cu demisia.
Răspuns la discuția Concediu Medical
Foarte discutabil. Concediu medical se calculeaza din media ultimelor 6 luni. Acei 100% nu inseamna neaparat salariul integral ci media. Din media rezultata dumneavoastra puteti beneficia de 100% sau mai putin in functie de boala in care va incadrati. Daca doriti imi puteti scrie pe privat salariul brut aferent ultimelor 6 luni, perioada in care ati fost in concediu medical si suma pe care angajatorul a platit-o catre dumneavoastra in aceasta perioada, pentru a formula un raspuns pertinent.
Răspuns la discuția Resurse umane
Nu neaparat. Pana la incetarea contractului de munca inseamna ca sunteti salariat si trebuie sa fiti remunerat. Totodata, urmati sfaturile pe care colegul freeelis le-a scris mai sus pentru dumneavoastra. Respectiv: incercati sa discutati cu angajatorul si sa ii spuneti ca in cazul in care nu incheie relatiile de munca cu dumneavoastra in conditii legale va vedeti nevoit sa faceti plangere la ITM. Daca nu raspunde la aceasta solicitare continuati si faceti plangerea. Urmatorul pas daca nu se rezolva nimic este medierea. Apelati la un avocat sa va sprijine in mediere si mai apoi in cazul in care si aceasta esueaza in fata tribunalului. Eu, din experienta pe care o am, va spun ca lucrurile se inchid undeva intre controlul itm si mediere. Un avocat va poate da mai multe detalii despre cum sa procedati dupa plangerea de la ITM. Consider ca atributiile unui IRU se incheie dupa controlul de la ITM in cazul dumneavoastra. Grabiti putin sa nu va treziti in comisie discplinara pentru neprezentare la locul de munca si sa vi se desfaca contractul de munca disciplinar. Am mai vazut cazuri.
Răspuns la discuția Care este actul normativ?
LG 319/2006 Art. 13. - In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
i) sa ia masuri pentru autorizarea exercitarii meseriilor si a profesiilor prevazute de legislatia specifica;

De citit si HG 1425/2006 art 15 alin.1 punctul 12.
Răspuns la discuția Resurse umane
Trebuie sa intelegeti un aspect si pe urma va voi raspunde concret:

- disponibilizarea apare in Codul Muncii la concediere.
- demisia nu inseamna concediere. Demisia este un act de vointa unilateral.

In urma disponibilizarii colective sau nu, angajatul poate beneficia de somaj daca indeplineste anumite conditii (vechime la locul de munca, etc). In cazul demisiei nu poate. Pentru a va raspunde la obiect va rog mult sa imi spuneti ce scrie exact pe decizia de incetare a contractului de munca. Aveti asa ceva? In cazul in care vi se cere sa veniti cu o demisie eu tind sa cred ca contractul dumneavoastra de munca este inca activ.
Răspuns la discuția Sanctiune Disciplinara
Luissiana crede-ma ca colegul freeelis are dreptate. Nu stiu sincer zau de unde sti tu ca societatile private nu se supun legii.