avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Activitate Adriana Giurca

Activitate Adriana Giurca

Certificatul de calitate de mostenitor nu face nicio referire la masa succesorala. Prin urmare, nu prea va este de folos. Cei de la administratia cimitirului au dreptate atunci cand va solicita un certificat de mostenitor.
Depinde de solutia data de instanta si de interpretarea data de instanta capatului de cerere privind repunerea partilor in situatia anterioara, interpretare care rezulta nu doar din dispozitivul sentintei, ci si din considerente.

Fara a avea sentinta in fata, e greu de dat un raspuns cert. In functie de motivare, se poate trage concluzia ca instanta a privit acel capat de cerere ca fiind o veritabila cerere de intoarcere a executarii silite (situatie in care executorul judecatoresc ar trebui sa se conformeze), sau, dimpotriva...

Ati fi avut posibilitatea de face o cerere privind lamurirea dispozitivului hotararii (art.281 su urm.C.pr.civila), dar acum e cam tarziu.
Răspuns la discuția mostenire
Solitia ar putea fi cea din codul civil:

Art. 1112
Prezumţia de renunţare
(1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, ca urmare a citării sale în condiţiile legii, nu acceptă moştenirea în termenul prevăzut la Art. 1103. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu îşi exercită dreptul de a accepta moştenirea în termenul prevăzut la Art. 1103, va fi prezumat că renunţă la moştenire.
(2) Prezumţia de renunţare operează numai dacă citaţia i-a fost comunicată succesibilului cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de opţiune succesorală.


Desigur, daca se prezinta, dovedeste ca a acceptat succesiunea, dar nu este de acord cu solutia legala prezentata de notar (devolutiunea in conformitate cu legea) sau daca contesta masa succesorala, atunci solutia este cea de mai sus.
Sunteti sigur ca s-a instrainat si terenul? Sau exista doar un drept de superficie asupra acestuia?

Daca s-a instrainat terenul, acesta va ramane in proprietatea celui care este si proprietar asupra constructiei, chiar daca constructia nu va mai exista.

Daca e doar superficie, atunci nu putem discuta despre vreun drept de proprietate asupra terenului, ci doar despre un drept de folosinta, drept a carui durata nu poate fi mai mare decat durata constructiei.
Răspuns la discuția TESTAMENT
promocris a scris:

Referitor la pct.1,eu cred ca testamentul este incheiat la un notar fiind astfel autentic .In fapt este vorba de un apartament in care locuieste mama mea, fiind cumparat doar pe banii ei .Doar ca pe acte este trecut si tatal meu .
Ce sanse ar fi ca o instanta sa anuleze testamentul ?


Anularea nu prea are sanse. Insa aveti sansa ca, la stabilirea cotei de bun propriu a mamei dumneavoastra asupra apartamentului sa reduceti drastic cota parte din apartament care ar urma sa intre in masa succesorala (dovedind contributia mamei la plata acestuia), ba chiar sa o inlaturati complet daca mama poate face dovada ca a cumparat apartamentul platind pretul in intregime cu bani proprii (proveniti dintr-o mostenire, donatie sau din vanzarea unui bun propriu al ei).

Diminuand cota din apartament care intra in masa succesorala, diminuati si ceea ce ar reveni nepotului in calitate de legatar (pe langa diminuarea care ar rezulta din reductiunea testamentului, solicitata in calitate de rezervatari).

Nu cautati solutia exclusiv pe acest forum. Sfaturile primite, chiar daca ar fi toate corecte, sunt greu de pus in practica fara un avocat alaturi.

PS Sunt sigura ca testatorul avea capacitate deplina de exercitiu. Care capacitate, de ce sa nu o spunem, nu are nicio legatura cu viciile de consimtamant.
Răspuns la discuția Donatie
Joha a scris:

Cu asemenea clauza nu se poate!


Nu prea am inteles ce nu se poate: nu se poate dona cu clauza de intoarcere, nu se poate vinde bunul astfel donat sau nu se poate ca bunul sa fie comun?

Clauza de intoarcere este legala, bunul poate fi instrainat (clauza de intoarcere nu indisponibilizeaza bunul) cu conditia de a gasi un cumparator care sa-si asume riscul, iar bunul ar putea deveni comun in conditiile de mai jos.

Pentru a-l dobandi ca bun comun (daca tineti neaparat), puteti dona bunul fratelui dumneavoastra, pentru ca acesta sa-l doneze din nou, ca bun comun, dumneavoastra si sotului. E ceva cheltuiala, e adevarat, si nu stiu daca merita.

Ipoteca nu va fi radiata decat cu conditia achitarii de catre dezvoltator a intregii creante. Pana atunci, banca ar putea accepta, cel mult, ridicarea interdictiei de instrainare, cu scopul ca dezvoltatorul sa poata incasa pretul (care se va achita prin banca), banca sa-si poata recupera partial creditul, iar daca totul merge bine, la achitarea de catre dezvoltator a ultimului leu, banca va radia ipoteca.

Desigur, este posibil sa existe un acor intre banca si dezvoltator, acord prin care, odata cu incasarea in cont a pretului unui apartament, banca sa ridice ipoteca pe acel apartament.

Asa, de departe si fara acte la indemana, e greu de spus la ce va expuneti.

Răspuns la discuția Clauza contract de comision
Cred ca ceea ce doriti sa faceti dumneavoastra se supune mai degraba contractului de agentie decat celui de comision.

Potrivit contractului de comision (art.2043 si urm.cod civil), ar urma sa lucrati in numele dumneavoastra (comisionar), dar pe seama comitentului (a celui care v-a imputernicit).

Or, din cele expuse mai sus, inteleg ca contractul se va incheia intre cel cere v-a imputernicit si clientul pe care i l-ati gasit, ceea ce este tipic pentru contractul de agentie (art.2072 c.civil).

Poate ca ar fi mai util sa stabiliti, cu prioritate, natura juridica a relatiei contractuale cu cel care va imputerniceste (mandat, comision sau agentie) si abia ulterior sa stabiliti clauzele contractuale. Sau, de ce nu, sa apelati la un avocat inainte de a semna contractul.
Răspuns la discuția Vanzare sau donare imobil?
Contract de vanzare-cumparare. Banca va trebui, in cazul unei actiuni pauliene, sa dovedeasca reaua dumneavoastra credinta, adica sa dovedeasca faptul ca, la data cumpararii, cunosteati faptul ca mama este datoare si ca ati incheiat actul de vanzare-cumparare in scopul fraudarii intereselor bancii.

Cel putin, asa spune art.14 al codului civil.

Răspuns la discuția retrocedare bunuri
Mai exact, ce prevede sentinta? Nu prea rezulta din ceea ce ati expus mai sus. Apoi, ce ati facut cu acea sentinta? Ati solicitat primariei punerea ei in executare?