avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Activitate Zinaida Ciornii

Activitate Zinaida Ciornii

Stimate alexstaneci,poate ne comunicati si baza legislativa in temeiul carui,prin raspunsul dvs., obligati angajatorul la plata perioadei de preaviz la care a renuntat fie total, fie partial?
CSIMAR,,singurul abuz care il pot constata din cele mai sus relatate,este un "abuz de drepturi" din partea dvs.. Sa recapitulam: dvs ati demisionat, deci, ati inregistrat un act unilateral de a inceta activitatea. La incheierea CIM,ati stabilit, prin acord,ca in acest caz dvs. aveti obligatia de a efectua perioada stabilita de preaviz, la care angajatorul a renuntat. In fapt, a renuntat la obligatia care dvs. ii datorati. Referitor la efectuarea CO in natura, angajatorul are perfecta dreptate sa nu-l acorde, deoarece CO- este o perioada de recuperare fizica,psihica pentru buna desfasurare a activitatii, iar dvs. ati demesionat,
La incetarea CIM, angajatorul are obligatia de a va achita zile de CO cuvenite si neefecuate.
As dori sa va intreb daca ati calculat bine salariul cuvenit? sau ati venit la aceasta concluzie uitandu-va pe fluturasul de salariul primit, unde in urma modificarilor legislative(HG 791/2010), tichetele de masa sunt asimilate veniturilor salariale si sunt supuse impozitului pe venit. Ca urmare, in fluturase de salarii apare contravaloarea tichetelor de masa pentru aplicarea corecta a impozitului.
Răspuns la discuția Buna ziua - nereguli in firma
Formulati o sesizare catre ITM, detaliati faptele pe care angajatorul le-a savarsit si au dus la incalcarea legislatiei muncii (ex. retinerea din salariu in mod abuziv , munca la negru,etc). Sesizarea catre ITM se poate face fie online, fie prin depunere la registratura institutiei sau trimisa prin posta cu confirmare de primire.
Nu e posibil, in afara de aprobarea cererii mentionate de dvs., mai exista si registru de prezenta, precum si pontajul lunar... Nu inteleg, cum ar putea un salariat sa se afle in concediu fara plata, daca totodata este pontat ca prezent si a muncit.
Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.Zilele de concediu de odihna neefectuate in anul in curs pot fi, prin exceptie, efectuate si in anul urmator insa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil. Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul (Codul Muncii, art. 146, alin. 2-3).
Concediul de odihna neefectuat in anul in curs se poate compensa in bani numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

"Achizitie apa:
6028 "Cheltuieli cu alte materiale consumabile" = 401 "Furnizori"
4428 "TVA neexigibila"/4426 "TVA deductibila", in functie de sistemul de TVA utilizat = 401 "Furnizori" "
[ link extern ] /
Voi incerca sa va explic pas cu pas:
1. Intradevar, conform art.31 alin.3. din Codul Muncii "(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia."
Deci, printr-o notificare scrisa si nici decum verbala.
2. Daca prin notificare este stabilita data incetarii a activitati, dvs. aveti obligatia contractuala de a va prezenta la locul de munca pentru indeplinirea atributiilor postului pana la data mentionata, conform art.31 alin (4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
3. Neindeplinirea clauzelor contractuale sau atributiilor postului este o abatere disciplinara si ca atare atrage sanctiuni...
art.247(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici. Deci, nici decum nu vorbim de preaviz...
4. referitor la salariu, vi s-a explicat corect, daca prin CIM s-a stabilit plata salariului pe data de 15, in luna saptembrie vi s-a calculat si s-a platit salariul pe luna august, iar salariul aferent lunii septembrie se va calcula si se va plati in luna octombrie.
Daca va uitati pe spatele certificatului medical, veti gasi o mentiune "Platitorul se obliga sa pastreze confidentialitatea diagnosticului", acest text este inserat chiar sub codurile de indemnizatie. Deci,angajatorul este obligat sa nu divulge acel diagnostic... si ca urmare, puteti atrage atentia angajatorului referitor la divulgarea secretului profesional...

Cod Penal Art. 227
Divulgarea secretului profesional
(1) Divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să aducă un prejudiciu unei persoane, de către acela care a luat cunoştinţă despre acestea în virtutea profesiei ori funcţiei şi care are obligaţia păstrării confidenţialităţii cu privire la aceste date, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Răspuns la discuția Incetare CIM cu acordul partilor
Stagiul de cotizare la somaj in cazul contractelor de munca incheiate cu timp partial de munca se calculeaza proportional cu timpul efectiv realizat. Astfel, pentru un CIM incheiat cu 2 ore/zi, pentru a beneficia de somaj, cotizarea de somaj ar fi de 4 ani.
Asa cum v-am mai spus, angajatorul are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira lunar contributiile de asigurari sociale obligatorii. Cat timp nu este achitata contributia, vor fi perioade necotizate. Puteti depune o sesizare la ITM pentru un control la fata locului, precum si la ANAF.
Răspuns la discuția Incetare CIM cu acordul partilor
Sesizati ITM-ul indata, nu mai asteptati incetarea contractului. Angajatorului ii revine obligatia sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.