Conform legislatiei muncii, firmele au posibilitatea suspendarii temporare a activitatii urmare a dificultatilor economice, situatie in care urmeaza sa fiti indemnizat cu 75% din salariul de baza, asa numitul somaj tehnic, cum este cunoscut popular. Nicidecum nu va pot trimite in concediu fara plata, atata vreme cat dvs. nu sunteti de acord.
De asemenea, firmele pot reduce programul de lucru de la 5 la 4 zile ca urmare a acelorasi dificultati economice, insa nu situatia pe care dvs. ati prezentat-o.
In ceea ce priveste concediul de odihna, daca erati programat in vederea efectuarii acestuia, va trebui sa il efectuati, altfel, fara programarea colectiva sau individuala prealabila, nu.
Buna ziua,
1. Se includ in deciziile colective, este exclus act aditional la decizia de suspendare. Vor fi operate in Revisal la intoarcerea salariatului, cand acesta devine activ.
2. Raportarea la ITM se face in 20 zile lucratoare de la la data emiterii deciziei, nicidecum anterior.
3. Idem 2, intrucat atat deciziile cat si actele aditionale sunt elemente de modificare a clauzelor contractuale si trebuie interpretate similar si nu distinct.
Nu trebuie sa depuneti acte care sa dovedeasca identitatea, in dreptul muncii sarcina probei ii revine angajatorului, asadar dvs. practic ar trebui doar sa faceti contestatia, sa va expuneti punctul de vedere si sa atasati decizia de sanctionare disciplinara.
Puteti deschide firma pe baza actului de identitate din Republica Moldova, nu sunt obligatorii acte de identitate romanesti pentru deschiderea unei firme in Romania, sunt foarte multi cetateni straini care au deschis firme in tara noastra fara a fi cetateni ai Romaniei.
Buna ziua,
Atasati un opis al cheltuielilor si copii certificate de pe acestea, chitanta de taxa de timbru se depune in original si faceti mentiunea in opis ca o depuneti in original iar celelalte sunt copii certificate conform cu orginalul.
In nici un caz si veti avea numai probleme cu autoritatile de control gen ISCTR, ARR, Politie, ITM, amenzile fiind extrem de mari in aceasta situatie.
Una dintre parti sau instanta considera ca solutia ce va fi pronuntata in dosar va este opozabila, adica raspundeti pentru o seama de aspecte din cauza respective, de aceea v-a numit ca intervenient fortat. Intampinarea nu este obligatorie insa este necesara pentru a formula aparari altfel veti fi decazut din acest drept si ar fi pacat.
Daca faptele vizate nu sunt din perioada in care dvs. erati administrator nu aveti de ce sa faceti griji, nu puteti raspunde pentru faptele altora doar ca intr-o perioada ati fost administrator al societatii respective, aceasta desigur nu va scuteste de o seama de intrebari si declaratii de dat in fata organelor de ancheta pentru clarificarea situatiei de fapt.
Buna ziua,
Cel mai eficient mod de a solutiona acest aspect ar fi cel amiabil, in sensul de a obtine de la acesta banii fara interventia instantelor de judecata sau chiar de a obtine semnarea unui contract de imprumut care sa ateste debitul pe care il are fata de dvs. Din pacate alta solutie nu exista, actiunea in instanta ar fi sortita esecului.
Desigur, daca aveti procura notariala in acest sens ce este atasata dosarului instantei.