avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Activitate ghiler

Activitate ghiler

Voi incerca sa prezint situatia pe scurt si sper clar.

Strabunicul meu(vaduv) a depus o cerere pt reconstituire drep prop in 1991, insa la sf anului 1992 a decedat.Titlu de prop a fost emis abia in 2003, insa pe numele strabunicului.
Bunicul ar fi facut un certificat de mostenitor,dupa strabunicul, prin 1993/94(din ce isi aminteste tata ca l-a auzit vorbind oricum inainte de 2003 cand s-a emis titlul de prop in discutie) insa nu stim unde si cum; nu apare in baza de date cu succesiuni care este consultata de notari.Bunicul a decedat intre timp(2004) si el.Intamplator, anul trecut deja-2016,tata a gasit niste copii ale titlului de prop.(printre care si legalizate) insa titlul original nu l-a gasit
.Am facut niste investigatii si intradevar terenul figureaza in toate registrele primariei pe numele strabunicului (cu siguranta nu a fost inclus in vreo eventuala masa succesorala ) inclusiv la taxe si impozite...unde am vazut ca are si impozitul platit?!!!.Aceasta din urma am lamurit-o rapid era achitat de persoana care lucra acest teren care neavand cui sa-i dea arenda ,macar a platit impozitul... :(;de asemenea am gasit inregistrat ca titlul a fost ridicat de bunicul,pur si simplu pe baza de buletin ca si fiu al propietarului din titlu.(nu au vreun act la dosar;de ex certif mostenitor..testament etc-doar copie dupa BI)

intrebare:
Cum trebuie sa procedeze tatal meu pentru a intra in posesie propriu zisa.Mentionez ca bunicul este unicul mostenitor al strabunicului si bunica a decedat inaintea bunicului.Tatal meu are un frate.
Se poate modifica titlul de prop avand in vedere ca s-a emis pe numele unei persoane decedate???.

P.S. Tatal meu si unchiul sunt plecati din sat de la varsta de 14/15 ani si nu mai au mari conexiuni cu zona de respectiva.

Tatal meu s-a dus de curand la Casa de Pensii pentru a-si depune dosarul.
Avand in vedere ca a lucrat 16 ani si 4 luni in grupa a 2a ,a ar trebui sa beneficieze de 3ani 6 luni reducere varsta de pensionare...insa surpriza cei de la casa de pensii nu-i iau in considerare 5 luni de grupa 2 deoarece a fost angajat ca si Lucrator Comercial cu toate ca are adeverinte in acest sens(trecut si in cartea de munca) .
Acest lucru duce la imposibilitatea iesirii la pensie decat peste alte 6 luni....care nu ar fi chiar mult insa in aceasta luna i-a expirat si perioada de somaj de 1 an practic va trebui sa ramana fara niciun venit timp de 6 luni...
Cum pot aborda problema ?
va multumesc anticipat
Am un dosar depus la ANRP prin care solicit despagubiri pentru averea lasata de bunicul meu in Cadrilater.
Recent am primit o instiintare prin care mi se solicita completarea dosarului cu un certificat de mostenitor/calitate de mostenitor dupa bunicul.
Bunicul meu a murit la inceputul anilor '60.
Am fost la notariat si mi s-a transmis practic o imposibilitate-aducerea a 2 martori care l-au cunoscut pe bunicul si care sa aiba in jur de 80 ani...
Pai de unde sa-i scot??!!!!..
am certificat de mostenitor dupa tatal meu ..insa dupa bunicul nu s-a facut nicio dezbatere de mostenire.
Le demostrez cu actele de stare civila legatura dintre tatal meu si bunicul...insa se pare ca nu este indeajuns...
ce ma sfatuiti sa fac?
De curand am gasit un act de prop. apartinand bunicului meu asupra unui teren intravilan,situat intr-o comuna.
In actul de proprietate era si o casa batraneasca ,insa aceasta nu mai exista fizic pe terenul mentionat.
Bunicul meu a parasit pur si simplu prin anii '60 proprietatea =fara a o instraina mutandu-se la oras.(mi s-a confirmat de la primarie ca prop a trecut in posesia statului)
Descoperind recent aceasta "situatie" bineinteles ca nu am nicio o cerere de retrocedare depusa ;iar acum termenul de depuneri crereri este demult trecut.
Mai pot initia vreo actiune pentru reintrare in posesie macar teren caci despre despagubiri legate de casa nici nu ma mai gandesc.
Parintii mei au cumparat un teren agricol in urma cu 20 ani, pe baza de chitanta de mana.
Terenul a fost achizitionat de la unul din cei 2 mostenitori ai proprietarului terenului(proprietarul decedase si unul din mostenitori a vandut parcela urmand ca atunci cand fac dezbaterea de mostenire sa faca actele la notar).
bineinteles ca nu au facut acte de succesiune , insa parintii mei intre timp au gasit un cumparator dar nu puteau sa vanda ca aveau doar o..hartie de mana.au apelat din nou la "mostenitor" insa acesta le-a trimis o procura notariala prin care ii imputerniceste sa vanda terenul.."deoarece mai dureaza putin cu dezbaterea si se rezolva" spunea el.bineinteles ca nu s-a rezolvat, parintii mei lucrand si platind impozitul in continuare.Precizez ca si in ziua de azi 'mostenitorul' este in relatii bune cu parintii mei, nu a avut nicio pretentie de pe urma terenului -arenda/chirie etc-si se comporta ca si cum si-a vandut terenul si nu mai are niciun drept.... insa nici nu face dezbaterea de mostenire...
cum tb sa procedam? Exista vreo sansa pentru uzucapiune s.d?
Suntem 3 mostenitori din care unul nu vrea sa vina/faca dezbaterea de mostenire;asadar ne ramane actiunea in justitie insa ar fi o mica problema si anume : noi avem de la bunicul nostru actul de vanzare /cumparare al casei-care face obiectul masei succsorale- insa bunicul nu a aplicat si pentru Ordinul Prefectului rezultand ca pentru terenul aferent curtii nu sunt acte de prop.(Casa a fost cumparata in anii 80 cand era celebra lege cu terenul care devenea prop statului).Neavand certificat de mostenitor(cel de-al treilea mostenitor nevoiind sa deschdem nicio succesiune) ne este refuzata eliberarea ord prefect.Cum se procedeaza? Facem actiune doar pentru casa?dupa aceea alta actiune pe teren dupa ce obtinem ordinul prefectului?
Pe actul de colonizare in romania (bunicii romani din cadrilater) scrie ca terenul si casa oferite se face contra unei sume de bani.(adevarat ca nu am nicio dovada deplata a bunicilor mei, nici nu stiu dc au facut-o sau nu)
ANRP considera ca aceasta casa/teren au fost primite echivalent cu cele lasate in bulgaria/cadrilater in cadrul analizei doxarului pe legea 9/1998.
este in regula asa?
Răspuns la discuția Legea 221/2009
Deci pot deschide actiune in instanta ?citisem pe unele forum-uri ca momentan totul este "inghetat" vis a vis de aceasta lege
Discuție Legea 221/2009
Mai stiti ceva de aplicabilitate pt legea 221/2009 .ma intereseaza sa depun dosar pt mama mea.
Buna ziua,
suntem 3 frati si "ne chinuim" sa facem succesiunea/partajul de la parintii nostri.
am spus ne chinuim deoarece un frate pur si simplu refuza orice dialog despre succesiune si nu vrea pur si simplu sa mearga la notar .intr timp la notariat ni s-a spus ca trebuie sa obtinem si ordinul prefectului pentru terenul aferent casei/curtii-achizitionate de parinti prin 1980.desi am depus actele la prefectura ordinulnu ni seelibereaza "in mana' deoarece evident fratele nostru nu participa inniciun fel la discutii.situatia treneaza de 8 ani..notarul ne spune..sa mai asteptam ca poaate se indulceste fratele...si nu se rezolva nimic.cum credeti ca ar tb sa procedez sa rezolv odata problemele...am si eu o varsta si nu vreau sa las copiilor mei probleme nerezolvate....care sigur se vor complicadupa generatii .