Faceţi altceva. Faceţi o cerere pentru rectificarea actului. Dacă vă refuză solicitaţi încheierea de respingere. Să vedeţi cum motiva respingerea.
E posibil să acceptaţi moştenirea după tata şi să renunţaţi la moştenirea bunicului.
Dacă însă aţi renunţat la moştenirea după tatăl dv, aţi renunţat şi la cota parte care revenea tatălui dv în urma moştenirii după defunctul bunic.
Dacă i s-au trimis 3 citaţii înseamnă că notarul nu a mers pe procedura pentru a-l prezuma renunţător. Acolo nu este necesar de 3 citaţii. E suficient una. Nu cred că notarul a ales această procedură. Mai degrabă o tot citează cu gândul că poate se va prezenta la dezbaterea succesiuni.
Pentru bunurile care au fost transmise pe cale notarială casă și teren 820 mp nu mai faceți moștenirea. Acolo bunica dv nu mai este proprietar rămâne să faceți moștenirea pe diferența de teren din titlul de proprietate.
Cred că întrebarea dv este pe care bunuri se poate face moștenirea?
Răspunsul este pe toate bunurile care se află în patrimoniul tatălui dv, la data decesului.
Succesiunea se împarte în felul următor, soța tatălui dv are 1/4 restul de 3/4 se împarte între dv și celălat copil. Pentru ca să preluați anumite bunuri în mod singular doar dv, ar trebui să vă înțelegeți și să faceți un act de partaj. Negociați în legătură cu cota parte din apartament care vă revine.
Da puteț ataca donația făcută soției defunctului, șansele există dar mai bine încercați să vă înțelegeți. Discutați cu ceilalți succesibili, ajungeți la un consens. Discutați și cu un avocat sau notar public.
Se practică contractul de donație până la rude de gradul III, în funcție de Regulamentele cimitirelor care sunt aprobate de autoritățile UAT. După încheierea contractului de donație, se face un nou contract de concesiune unde va figura ca și concesionar terțul achizitor .
Puteți dezbate moștenirea fie la un notar fie în instanță. Dar dacă vă înțelegeți cu privire la împărțirea bunurilor, consultați un birou notarial. Luați toate documentele de la casă, teren cu dv.
Cheltuielile sunt suportate în mod egal dacă. Dacă însă unul dintre cei trei renunță el nu este obligat să suporte cheltuielile moștenirii. Costurile sunt variabile în funcție de valoarea bunurilor. Aveți și un impozit de 1 % pentru că nu ați dezbătut succesiunea în termen de 2ani. Acest impozit se calculează la valoarea declarată de dv pentru bunurile care compun masa succesorală.
Clauza de inalienabilitate este reglementată la art. 626-629 Cod civil, practic dv ați fost de acord să vă limitați dreptul de dispoziție asupra proprietății pe cale convențională.
Anularea acestei clauze ar fi posibil dacă ea încalcă ordinea publică și bunurile moravuri. Desigur acest lucru ar trebui demonstrat. Această clauză poate fi inserată în contract dacă există un interios serios și legitim.
Art. 627 alin.2 prevede și posibilitatea ca dobânditorul să poată fi autorizat de către instanță să dispună de bun dacă interesul care a justificat cauza a dispărut sau dacă un interes superior o impune.
Dreptul de preempţiune este reglementat atât pentru bunuri imobile teren sau construcţii cât şi pentru bunuri mobile.
Aveţi o listă aici cu bunurile asupra cărora există un drept de preempţiune:
1. Dreptul de preempţiune al arendaşului prevăzut la art. 1849 Cod civil cu privire la bunurile agricole arendate.
2. Dreptul de preempţiune asupra terenurilor forestiere reglementat de art. 1746 Cod civil şi art.45 alin.5 Cod silvic care reglementează acest drept în favoarea persoanelor fizice sau juridice de drept public sau privat (coproprietari, vecinii în această ordine).
3. Dreptul de preempţiune la vânzarea terenurilor agricole în extravilan în favoarea coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român art. 4 din Legea 17 din 2014.
4. Dreptul de preempţiune în favoarea statului, serviciilor publice deconcentrate, unităţilor administrativ teritoriale pentru vânzarea imobilelor care fac parte din categoria monumentelor istorice care sunt clasate în grupa A,B,C preempţiune reglementată de art. 4alin.4 din Legea 422 din 2001.
5. Dreptul de preempţiune la vânzarea spaţiilor din proprietatea privată a statului şi care au destinaţia de cabinete medicale conform OUG 68 din 2008 art. 28 şi care reglementează acest drept în favoarea coproprietarilor şi a vecinilor care au calitatea de medici. medici dentişti, biologi etc.
6. Dreptul de preempţiune în favoarea statului în ipoteza vânzării unor bunuri culturale proprietate privată clasate ca bunuri de tezaur conform art. 36 alin.1 din legea 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.
Mulţumesc pentru răspunsuri.