Buna seara,
Detin un teren de 3ha, padure, extravilan lipit de un teren 1.5ha intravilan, pasune ce poate fi construita cu functiune turistica. Doresc a dezvolta un hotel, conform articol 37 cod silvic, litera b) - pot scoate o parte din teren din fondul silvic, insa nu imi este clar cat. Pentru functiuni de locuire, insa nu si pentru cele hoteliere, se detaliaza in aliniatul 2. Amplasarea obiectivelor prevăzute la alin. (1) lit. c) se face cu respectarea următoarelor condiţii, care trebuie îndeplinite cumulativ o serie de cerinte.
Ar fi extraordinar daca cineva m-ar putea lamuri cu aceasta dilema.
Multumesc anticipat !
Buna ziua,
Am adus la cunostinta si predat catre eMAG (in showroom) un produs electronic cu defectiuni pe data de 24.04.2023. Produsul a fost reparat pe data de 9.05.2023 si receptionat in showroom pe 10.05.2023, 16 respectiv 17 zile de la aducerea la cunostinta a defectului produslui. Cei de la emag initial au inceput sa ma dezinformeze ca, cele 15 zile curg de la ajungerea in service, apoi dupa ce le-am trimis citate din lege, ca vorbesc cu colegii dumnealor, apoi chiar ieri mi-au scris ca imi returneaza banii sa le dau un cont bancar. Azi am primit un telefon ca ei se incadreaza in termenul legal de 15 zile, si ca data primirii nu se calculeaza.
Nu doresc acest produs, a fost de 2 ori in garantie la mai putin de 1 an diferenta.
1. Ma puteti lamuri va rog daca data predarii este inclusa in cele 15 zile legale.
2. Data notificarii reparatiei sau data cand produsul este disponibil fizic de ridicat incheie cele 15 zile ?
Va multumesc anticipat.
Am locuit in timp de 5 ani in Emiratele Arabe Unite, pierzându-mi jobul in 2018 nu am reușit sa găsesc altul și a trebuit sa ma reîntorc in Romania. Am un card de credit pe care nu l-am achitat, și nu am avut posibilități financiare. Mai nou, după 4 ani, o firma de recuperări creanțe, a început sa ma sune și sa îmi trimită scrisori la sediul (prin contract de comodat) SRL-uli meu, scrisori ce vizează persoana juridică, nu fizica - cea care a contractat cardul de credit. Evident au găsit numele și toate datele pe Listafirme. Având in vedere ca nu exista acorduri intre Romania și EAU, ce repercursiuni financiare și legale pot avea pe teritoriul Românei din cauza acestei datorii ? Au vreo baza solida sau aceste companii se bazează pe intimidare? Mulțumesc anticipat.
Urmeaza sa semnez un contract de 4 luni cu o companie din Olanda implicit cu relocare. Facturile prestari servicii consultanta vor fi intre SRL ul din Olanda - Client si SRL-ul meu din Ro. - Contractor.
As avea o serie de intrebari la care nu imi poate raspunde nici contabilul.
1. Ca lucrator detasat transfrontalier va trebui sa fiu angajat in SRL ul in care sunt administrator ?
2. Daca da, ce salariu minim brut sunt obligat a plati, cel din Romania sau Olanda ?
3. In caz ca este cel din Romania, eu cu CAEN 7111, am o serie de facilitati fiscale (cele pentru constructii cu o taxare aproximativa de 23%). Se mai aplica facilitatile fiscale in cazul relocarii ?
4. Diurna peste de 85EUR max/zi neimpozabili ?
Va multumesc anticipat, as aprecia orice sfat pe aceasta speta.
Am cativa lucratori angajati in SRL-ul local si doresc a-i reloca temporar in Germania pentru un proiect de executie finisaje cladiri. Va rog a-mi confirma daca brutul se va plati dupa salariul din Romania, sau dupa salariul din Germania.
Din cate observ remuneratia trebuie sa fie in rezonnanta cu minimul din Germania.
As fi intrebat contabilul insa este in concediu.
asa cum am mentionat in postul initial, nu este functie de conducere ci executie. In contract doar Manager fara prerogative specifice sau alte mentiuni.
Am intrebare legata de perioada de preaviz si orice informatie pertinenta ne-ar ajuta.
Sotia mea, angajat cu CIM, are stipulat in contractul de munca 45 zile lucratoare ca perioada de preaviz de la depunerea demisiei. In codul muncii II/5/8 aceasta perioada de preaviz este specificata pentru functii de conducere, insa ea nu a avut o functie de conducere ci doar de executie - lucru ce poate fi usor demonstrat - nu a avut pe nimeni in subordine si nu avut nici o putere decizionala in cadrul companiei, desi avea un titlu pompos de Account Manager. Evident 'dragostea cu sila' nu este o optiune, invocand perioada de praviz de 20 zile iar angajatorul de partea lui invoca pe cea din contract de 45 zile.
De multe ori angajatorii cu un turnover mare de personal, cum este si actualul, abuzeaza prin contract si isi securizeaza o durata mai mare tocmai din motivul lipsei de personal calificat si disponibil pe piata muncii.
Primeaza contractul sau codul muncii?
Cum am putea solutiona aceasta situatie, si daca s-ar ajunge in instanta, ar avea sanse de castig?
Multumesc anticipat.
Vin cu o întrebare care ma macină dpdv legal dar și social
Ieri, in Mall, eram la chioșcul de ziare și îmi cumpărăm o apa. Apare un copil de vreo 7 ani si îmi da un pumn in stomac (venit efectiv din fundul Curții- scuzați-mi expresia), apoi încearcă sa îmi ridice geaca. Da - scenariu ireal. I-am zis frumos copilului (ma mir cum am avut atât autocontrol) ca nu are voie sa facă așa ceva, apoi ca nu este normala atitudinea lui, apoi am și întrebat adultul-bunica care era cu el ,ce așteaptă?’, nici nu a răspuns sau a intersectat privirea cu mine. Apoi au plecat.
Eu dacă din instinct defensiv i-as fi retaliat cu aceeași moneda - către el sau adult, care ar fi fost repercursiunile legale? Nu pun întrebarea pentru a primi dezlegarea de a injuria copiii altora de acum încolo, ci de pura curiozitate. Înțeleg ca unii Adulți nu își educa copiii deloc, iar acești copii care nu au parte de educație, sunt generație cu copilul meu și vor fi adultii de mâine - asta ma îngrijorează cel mai tare.
Mulțumesc