avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Activitate dianam5

Activitate dianam5

De curand biroul in care lucrez (la o institutie publica) s-a transformat intr-o bucatarie: oamenii vin si iau masa aici in grup de cate 10 aproximativ-in plina pandemie. Am sunat la ITM sa intreb daca ma pot ajuta cu ceva si mi-au raspuns ca treaba lor e sa se ocupe doar de companii, nu si de institutii de stat ( e adevarat? pentru ca eu nu cred) La ce alta institutie as putea face sesizare inainte de a merge in instanta si ce probe mi-as putea aduna pentru a dovedi acest lucru. Am notificat deja institutia privind aceasta problema. Multumesc
Lucrez ca personal contractual intr-o institutie publica si am fost mutata un an cu decizie in alt serviciu (fara act aditional sau schimbarea fisei de post). Mi s-a facut evaluarea anuala facandu-se referire la o fisa de post fictiva/ inexistenta. Am contestat evaluarea si am sesizat neconcordanta la nivelul institutiei, dar nu s-a intamplat nimic; pana acum nu am mers in instanta.
Intrebarea mea este; persoanele care au facut acest lucru - au inventat pur si simplu o fisa de post pe baza careia mi-au facut evaluarea, risca ceva de natura penala? Doar au facut referire la fisa de post inexistenta in evaluare, nu au emis un document propriu-zis/fisa de post.

In prezent sunt constransa sa semnez fisa de post a serviciului X si actul aditional pentru schimbarea locului si felului muncii (unde am fost mutata temporar cu decizie).
La sfarsitul celor 6 luni cand expira decizia, presupun ca fisa mea de post nu va redeveni automat cea initiala (dinainte de mutarea temporara).
In cazul in care nu vor dori sa revin pe postul inital, voi ramane cu fisa postului de la serviciul X.
De aceea intreb daca pot reveni pe postul inital prin actiune in instanta (dupa semnarea fisei de post de la serviciul X (fara sa fie nevoie sa demisionez).

Decizia prevede:

”Incepand cu data de .....doamnei, avand functia de .consilier i se modifica prin acordul partilor Contractul Individual de Munca la litera D -Locul de munca, in sensul mutarii temporare in functia contractuala temporar vacanta de consilier la Serviciul X, cu mentinerea drepturilor salariale existente.”

Ce implicatii are mutarea temporara pe o functie temporar vacanta pentru mine, avand in vedere ca am un contract pe o perioada nedeterminata?

Daca pur si simplu refuz sa semnez noua fisa de post si actul aditional, mai trebuie sa contest decizia de mutare temporara in instanta?

Intr-una din sesizarile pentru comisia de disciplina sunt acuzata de faptul ca m-am opus mutarii la noul serviciu intr-o zi. (in ziua respectiva am depus cererea prin care solicitam mutarea, mai exact am fost obligata) Decizia a fost emisa la aproximativ doua saptamani de ziua respectiva - cand m-au mutat fortat.

Daca voi dori sa particip la concurs pentru un post in cadrul serviciului X (in care am fost mutata temporar ), ma voi afla cumva in conflict de interese, avand in vedere faptul ca lucrez deja acolo temporar?


Multumesc.
Ma confrunt cu fenomenul hartuirii morale la locul de munca. Am avut doua cercetari disciplinare intr-o luna.
Intre cele doua cercetari am fost constransa sa solicit mutarea temporara (am depus o cerere) in cadrul unui alt serviciu (eu fiind personal contractual intr-o institutie publica )

Am primit o decizie de mutare temporara pe 6 luni din cadrul serviciului Y in cadrul serviciului X . Inainte de primirea deciziei am fost mutata fortat cu biroul in cadrul serviciului X.

Daca semnez fisa de post aferenta serviciului X o pot anula in instanta?
Daca demisionez si dovedesc faptul ca a fost vorba de o constrangere, pot solicita revenirea in cadrul serviciului Y initial sau doar in cadrul serviciului X de unde demisionez?


Discuție GDPR
Am avut un concediu medical pentru o viroza in perioada starii de urgenta. Mi s-a parut de bun simt sa informez angajatorul ca medicul medicul meu ma suspecta de coronavirus (chiar daca informal pentru ca nu ma incadram in definitia oficiala la acea vreme).

Sefa mea directa a demarat singura o ancheta si sustine ca luat legatura cu medicul meu de familie si ca acesta i-ar fi infirmat suspiciunea pe care mi-o comunicase mie initial.

Acum sefa mea a facut o sesizare la angajator prin care ma acuza de transmitere de informatii false argumentand ca medicul meu neaga informatiile transmise initial de catre mine.

Acum mi se solicita o nota justificativa: de ce am informat angajatorul privind acea suspiciune a medicului meu de familie( sub pretextul ca mesajul meu a provocat panica in randul angajatilor).

E legal ca sefa mea directa sa ia date sensibile de la resurse umane si sa le foloseasca pentru a-mi contacta medicul de familie?

Chiar trebuie sa demonstrez afirmatia initiala a medicului meu de familie.
Cum pot face acest lucru din moment ce in prezent neaga.
A exista insa o discutie telefonica intre noi,

Cum pot obtine de la autoritati inregistrarea acelei convorbiri telefonice?
Cum ma pot apara de abuzul demarat de sefa mea directa?

Multumesc.


Intentionez sa ma inscriu la un examen de disertatie cu o copie legalizata a diplomei de licenta (chiar facultatea solicita copie). Ce repercursiuni pot aparea daca intre perioada dintre depunerea dosarului si sustinerea examenului de disertatie imi depun diploma originala pentru anulare (prezinta greseli) pentru a mi se elibera o alta.

Exista riscul ca masterul sa fie nul, daca pe perioada sustinerii examenului de disertatie nu voi avea un act valabil care sa confirme studiile de licenta.

Pana la urma, voi sustine un examen pe baza copiei legalizata a unei diplome deja anulate pentru ca nu mi se va inlocui diploma in timp util.

Ce ar trebui sa fac in aceasta situatie: facultatea imi cere diploma de licenta pentru anulare, dar am nevoie de ea pentru absolvirea masterului?

Discuție diploma
Mi s-a gresit diploma de licenta și au tergiversat eliberarea alteia. Pot obtine una noua doar daca o predau pe cea originala.

Ideea este ca vreau sa pastrez originalul ca proba pentru a actiona universitatea
instanta, insa in acelasi timp as vrea sa imi schimb diploma.

Daca o declar pierduta si o pastrez, pentru a obtine o noua diploma fara greseli, o voi putea utiliza ulterior ca proba in instanta?


In ce format ar fi indicat sa pastrez o copie a acesteia totusi?


M-am inscris la un master in momentul cand adeverinta de licenta nu mai era valabila, iar acum nu reusesc sa fac rost de diploma de licenta(am una dar e plina de greseli, iar ministerul mi-a recomandat sa nu intru in disertatie)
Culmea e ca masterul l-am urmat la buget si nimeni nu mi-a cerut vreun act original pana acum.

Ce repercursiuni pot aparea? va fi recunoscut totusi dupa ce sustin disertatia?

Este vreo problema daca intru in disertatie cu o diploma de licenta iar ulterior o schimb. Mai exact se anuleaza aceea, si obtin alta.






Am o problema destul de complicată legată de sistemul universitar din România.

M-ar ajuta foarte mult o parere avizata, in contextul in care am incercat sa solicit implicarea prorectorului pentru probleme studentesti din ULBS, Ministerului Educatiei, si am adresat o petitie institutiei Avocatului Poporului.

După absolvirea studiilor de licență (2012), universitatea (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu)a întârziat să-mi elibereze diploma cu aproximativ un an și jumătate.
Chiar și așa diploma pe care am primit-o prezintă numeroase greșeli. Am încercat să cer înlocuierea acesteia de atunci și până în prezent, fără succes însă.

M-am înscris la două programe de master în cadrul unei alte universități-SNSPA, unul în 2012 când adeverința încă era valabilă și unul în 2013 când adeverința era expirată teoretic(la momentul respectiv le-am prezentat problema și mi s-a spus că nu reprezintă un impediment-am un e-mail cu răspunsul secretariatului la acel moment).

În momentul absolvirii, în vara anului 2014, universitatea nu îmi eliberase încă diploma ca să pot intra în examenul de disertație.

SNSPA-ului nu-i pasă, mai exact s-au răzgândit și mi-au spus că a fost greșeala mea să mă înscriu la master cu acea adeverință care nu mai era valabilă; însă nu e doar problema mea pentru că cei doi ani i-am urmat pe locuri finanțate de la buget.

Aș dori să știu dacă masterul la care m-am înscris mai puțin legal va fi recunoscut?
Cum pot obliga unversitatea sa-mi elibereze o altă diplomă de licență?
Cu ce diplomă ar trebui să-mi completez dosarul/dosarele pentru disertație?
Mă afectează în vreun fel dacă o schimb după ce îmi susțin examenul de disertație?

Am luat legatura cu biroul care mi-a eliberat diploma si sunt dispusi sa imi inlocuiasca diploma doar daca o predau pe cea eliberata initial. Insa daca le predau diploma eliberata initial cu greseli, nu voi putea dovedi ulterior culpa facultatii, fara documentul original; vor putea spune ca eu l-am pierdut si de aceea am cerut ulterior o alta diploma.

Daca declar diploma initiala pierduta (pentru a obtine un act fara greseli cu care sa ma inscriu la examenul de disertatie), voi putea sa o utilizez ulterior ca proba pentru a dovedi greseala facultatii?

Personal nu vad cum as putea iesi din acest cerc vicios.
Am încercat să iau legătura cu Ministerul Educației; deasemenea și-au declinat responsabilitatea motivând faptul că universitățile au autonomie.

Mă deranjează enorm de mult această situație. Cel mai mult mă afectează faptul că neavând o diplomă de licență în variantă finală nu pot lucra în domeniul în care m-am pregătit și nu îmi pot termina masterele începute.
Deasemeneafaptul că nu am avut o diplomă de licență mi-a limitat opțiunile pe care le aveam în continuarea studiilor.
SNSPA-ul a fost singura universitate care m-a primit la master în condițiile în care nu dispuneam de un act de studii valabil.

Pentru diverse proiecte sau locuri de muncă la care aș dori să aplic mi se solicită diploma de licență - pe care nu o am decât într-o formă care pune în discuție credibilitatea mea și a universității ( are foarte multe greșeli grave).
Mai exact, aș dori să plec la studii în afara țării, dar îmi e imposibil să aplic pentru burse cu specimenul de diplomă de licență pe care îl am în prezent și masterele nefinalizate.

Mentionez ca nu e vorba de probleme legate de acreditare, ci doar de incompetenta si e un caz izolat, fostii mei colegi nu au avut aceasta problema (ca fapt divers pentru adeverinta provizorie de absolvire a trebuit sa ma rog de ei aproximativ doua luni).

In ceea ce priveste drepturile care mi-au fost incalcate pot mentiona faptul ca in tot acest timp in care nu am avut un act de absolvire valabil:

- nu am putut aplica pentru burse de studiu in strainatate

- nu m-am putut inscrie la programe de master

- nu m-am putut angaja pe posturi specifice absolventilor de studii superioare

- nu am putut urma alte tipuri de cursuri post-universitare

- am ratat o multime de programe adresate proaspetilor absolventi, care vizau clar perioada de un an după absolvire.

Iar din cele prezentate mai sus decurg o multime de alte probleme de natura materiala, sociala si privind credibilitatea mea pe piata muncii. In concluzie evolutia mea profesionala si academica a stagnat.

Am terminat ca sefa de promotie, daca va fi nevoie pot demonstra faptul ca mi-a fost afectata evolutia in plan profesional.In plus, nu stiu daca masterul la care m-am inscris cu adeverinta (cand aceasta nu mai era valabila) va fi recunoscut.

Recent, Ministerul Afacerilor Externe nu a acceptat adeverinte expirate in cadrul dosarului pentru concurs din primăvara acestui an, prin urmare exista un precedent și avem două instituțiii de stat care interpretări diferite.

Mai mult, știu un caz în care unei persoane i-a fost refuzată înscrierea la doctorat pe motiv că în momentul înscrierii la master nu avea dosarul eligibil, cu toate că terminase masterul respectiv și și-a obținut diploma de absolvire (UBB din Cluj mai exact)

Prin urmare, chiar dacă SNSPA-ul nu va avea nicio problemă în a-mi elibera diploma de absolvirea a masterului, mă aștept să întâmpin probleme la înscrierea la doctorat, mai ales dacă voi opta pentru un program din străinătate.

Aș dori să mai menționez faptul că nu am statut de student și nu îmi permit un avocat pentru a rezolva situația.
Aș dori un sfat referitor la cum aș putea ieși din acest cerc vicios. Deasemenea consider că nu m-ar avantaja deloc un scandal mediatic.

Vă mulțumesc.