avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Activitate cvm

Activitate cvm

Haideti sa vedem intai cum va arata decizia de concediere. Preavizul pe care l-ati primit acum nu este un act apt de a fi contestat in instanta. Din momentul in care vi se comunica si decizia de concediere aveti 30 de zile calendaristice pentru a o contesta la Tribunalul de la domiciliul dvs (cererea este scutita de taxa de timbru). In functie de modul in care va fi redactata decizia de concediere, va vom mai putea spune ce anume se poate face. Dvs. suspectati ca reorganizarea este fictiva? Credeti ca va fi angajat altcineva pe postul dvs? Sau...de fapt, care este motivul pentru care vreti sa contestati concedierea?
Daca ati putea sa reformulati intrebarea, astfel incat sa intelegem ce anume doriti sa stiti. Articolul din OUG 34/2006 care discuta despre determinarea valorii contractului de achizitie publica fara TVA ar fi:
Art. 25. - (1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a estima valoarea contractului de achiziţie publică pe baza calculării şi însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respectiv, fără taxa pe valoarea adăugată, luând în considerare orice forme de opţiuni şi, în măsura în care acestea pot fi anticipate la momentul estimării, orice eventuale suplimentări sau majorări ale valorii contractului.

Răspuns la discuția efecte abrogare lege
Eu am o alta parere - bineinteles, e supusa dezbaterii. Contractul ar trebui interpretat in conformitate cu vointa reala a partilor, nu? La data la care debitorul a incheiat contractul, legea cu disciplina contractuala era in vigoare - in consecinta, debitorul s-a bazat pe prevederile protective ale legii, stiind ca, neexistand o prevedere contractuala expresa care sa permita ca penalitatile sa depaseasca principalul, regula pe lege era ca acestea nu pot.

Faptul ca legea a fost abrogata, ar trebui sa nu prejudicieze debitorul nostru - el s-a bazat pe o situatie juridica de la momentul respectiv, nefiind nevoie la acel moment sa insereze expres in contract faptul ca penalitatile nu pot depasi principalul, deoarece legea de la acel moment prevedea ca penalitatile pot depasi principalul numai daca exista clauza expresa in contract in acest sens.

Cum spuneam, e un subiect bun de o dezbatere, si eu sunt interesata si de altepareri, deoarece acest aspect s-a ridicat deja in practica si sunt sigura ca se va mai ridica si in viitor.
Răspuns la discuția citatie judecata
larisaa a scris:

dar credeti ca este posibil sa treaca 3 luni si sa nu primesc nimic?
as putea sa depun eu alt dosar? poate acela nici nu sa depus


Daca ma intrebati ce este "posibil" in instantele romanesti, as spune ca da, este posibil sa treaca 3 luni si sa nu primiti nimic, mai ales daca dosarul a fost depus iar reprezentantul a semnat ca a luat termenul in cunostinta.

Bineinteles ca puteti sa depuneti si dvs o actiune, singura problema ar fi existenta vreunui termen pe care ar fi trebuit sa il respectati. De exemplu, deciziile de concediere se pot contesta in termen de 30 de zile de la comunicare. Daca actiunea nu a fost depusa de cealalta persoana in termenul legal, actiunea dvs depusa acum ar fi respinsa ca tardiva.

Daca nu e vorba de un termen sau sunteti inca in termen, atunci depuneti si dvs actiunea, daca aveti dubii cu privire la buna-credinta a persoanei careia i-ati incredintat aceasta sarcina si, in cazul in care totusi primul dosar va fi fost totusi depus, puteti invoca exceptia de litispendenta, astfel incat ambele dosare sa fie reunite si judecate in acelasi timp.

Ati incercat sa va identificati dosarul pe Portalul Instantelor asa cum v-am sugerat?
Răspuns la discuția citatie judecata
Daca persoana sustine ca a depus dosarul si a facut-o personal, atunci la momentul depunerii actiunii i s-a repartizat si un numar de dosar. Solicitati-i numarul dosarului si intrati pe Portalul Instantelor, la instanta competenta (un Tribunal) si verificati data la care a fost inregistrat dosarul. Site-ul este [ link extern ] /

Mai mult, daca persoana (banuiesc ca o persoana pe care ati imputernicit-o sa actioneze in acest sens) a depus actiunea personal la registratura Tribunalului, i s-a si comunicat termenul si este posibil chiar sa nu fiti citata (daca actiunea a fost preluata de judecatorul de serviciu iar reprezentantul a semnat ca a luat termenul "in cunostinta").

Daca nu stiti numarul de dosar, incercati sa cautati pe Portal, la instanta competenta, la Dosare, dupa numele partilor (al dvs sau al angajatorului) - desi uneori aceasta cautare este incompleta.
ctynn a scris:

@smeagull:
consider ca nu este cazul unei polemici pe aceasta tema codul muncii este destul de clar !!!
intrebare: care este durata preavizul ce trebuie sa existe in c.i.m. in caz de concediere !?


Intr-adevar, nu este cazul unei polemici pe tema "preaviz la concediere pe motive disciplinare", pentru simplul motiv ca raspunsul (legal) este unul singur: NU EXISTA TERMEN DE PREAVIZ LA CONCEDIEREA PE MOTIVE DISCIPLINARE. Colegul @smeagull v-a explicat foarte bine, logica sa juridica fiind corecta iar explicatia practica foarte pertinenta.
Cred ca ar trebui sa contestati in instanta primele sanctiuni, in termenul legal (30 de zile de la comunicare)...astfel, daca nu le contestati, la urmatoarea abatere (s-ar putea chiar sa fie una adevarata), angajatorul va putea invoca sanctiunile anterioare (desi remarc faptul ca nu este absolut necesar sa existe 3 sanctiuni anterioare pentru a putea desface CIM pe motive disciplinare), care - nefiind contestate in termenul legal - creeaza o prezumptie de comportament inadecvat repetat, ceea ce nu va face decat sa sustina cazul angajatorului.
Răspuns la discuția Concediere individuala
Pentru obtinerea echivalentului orelor suplimentare platite trebuie sa va adresati cu o cerere de chemare in judecata tribunalului de la domiciliul dvs. Cat priveste condica de lucru, v-as sugera sa faceti o copie de pe aceasta in avans, daca puteti...s-ar putea sa dispara miraclos in timpul judecatii. In instanta, veti avea de contracarat argumentele clasice ale angajatorului, in sensul ca nu puteti demonstra ca orele suplimentare au fost efectuate la cererea angajatorului si/sau ca de fapt, propria ineficienta a determinat ramanerea dupa program. Multa bafta!
Raspunsul este: da - pe perioada de preaviz contractul dvs de munca isi produce toate efectele, inclusiv aceea de a da dreptul, pro rata, la concediul de odihna. Deci, la incetarea contractului va trebui sa primiti echivalentul banesc al zilelor de C/O neefectuat pe anul 2009, precum si al zilelor de C/O aferente celor 31 (ianuarie) plus 5 (februarie) zile lucrate in anul 2010.

Ceea ce m-a amuzat insa a fost solicitarea dvs, usor iritata, de a vi se raspunde totusi, la 15:09, la o intrebare directionata spre forum la ora 14:11...sa stiti ca, in general, cei care raspund pe acest forum au si ei o slujba de baza, care nu este a raspunde la intrebarile de pe forum! Apreciem intelegerea dvs si ne cerem scuze pentru tardivitatea raspunsului!
tatu2001ro a scris:

Multumesc mult, imi sunteti de un real folos, ca de fiecare data.
Din cate stiu eu, din surse neoficiale, trebuie sa se primeasca un nr de cel putin 3 avertismente sau alte sanctiuni pana sa se poate desface contractul de munca. O sa mai intreb si pe la ITM, poate gasesc un cap luminat care sa-mi dea toate detaliile, ceea ce nu cred :) .
Oricum, multumesc mult.
O seara linistita.


Nu este necesar sa primeasca cel putin 3 avertismente pentru a justifica o decizie de incetare a CIM. Important este ca sanctiunea sa fie proportionala cu fapta. Pentru o abatere disciplinara grava salariatul poate fi concediat chiar si in lipsa altor sanctiuni anterioare.

Procedura concedierii pentru abateri disciplinare este intr-adevar complicata, dar incerc mai jos sa o sumarizez in cele mai importante aspecte ale sale:

1. Trebuie sa stiti ca decizia de concediere trebuie luata intr-un termen de 30 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de abatere (dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei) - pentru a putea proba (ulterior, in instanta) respectarea termenului, este bine ca momentul "luarii la cunostinta" sa fie marcat printr-un referat (de obicei, ai sefului ierarhic superior) prin care se aduc la cunostinta faptele;

2. Aplicarea unei sanctiuni disciplinare nu se poate face decat dupa parcurgerea procedurii cercetarii prealabile, altfel decizia de sanctionare este nula absolut;

3. In vederea efectuarii cercetarii prealabile, angajatorul va convoca salariatul in scris, cu minim 5 zile inainte de data intalnirii, si ii va comunica data, ora si locul intalnirii, precum si abaterile de care este acuzat.

4. Angajatorul va infiinta o comisie din care ar trebui sa faca parte si un membru al sindicatului (daca exista), respectiv un membru al reprezentantilor salariatilor (in lipsa sindicatului) - in cazul in care nu exista nici sindicat, nici reprezentanti, eu una de obicei includ in comisie si un alt salariat, care nu poate fi suspectat a avea 'partialitati' catre una sau alta dintre parti;

5. La data aratata in convocarea la cercetarea disciplinara, salariatul va putea si va trebui lasat/invitat sa isi prezinte punctul de vedere, respectiv sa invoce orice argumente/documente etc in apararea sa.

6. Cineva in cadrul intalnirii va tine minuta intalnirii si, daca este posibil, se va obtine semnatura tuturor participantilor pe aceasta.

7. In urma intalnirii, pe baza probelor aduse de salariat, si tinand cont de celelalte elemente de individualizare a sanctiunii (e.g. comportamentul general in serviciu, abateri disciplinare anterioare etc), comisia va inainta o propunere de sanctionare (sau nu);

8. In baza acestei propuneri, se va emite decizia de sanctionare (in cazul dvs, concediere), care va trebui sa cuprinda toate elementele mentionate in art. 268 Codul Muncii (nu uitati niciunul dintre ele, caci lipsa oricareia dintre mentiunile obligatorii conduce la anularea deciziei) - aveti grija ca decizia sa fie emisa in termenul indicat la pct. 1;

9. Decizia va fi ulterior comunicata salariatului, in termen de 5 zile de la emitere, predata personal cu semnatura de primire sau, in caz de refuz, prin posta recomandata cu confirmare de primire, la domiciliul sau resedinta comunicata de salariat.

Evident,ca in orice procedura de dreptul muncii, probabil ca ar mai fi unele lucruri de analizat, in functie de specificul cazului, insa numai un avocat 'dedicat' spetei dvs va poate ajuta.