avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Activitate Hex_Sigma

Activitate Hex_Sigma

Răspuns la discuția Cumpărare moștenire.
Conform art 1747-1754 din noul cod civil, puteti sa faceti cumpararea mostenirii din partea matusii dumneavoastra. Va aduc insa la cunostinta ca aceasta se va putea face abia dupa ce a fost deschisa succesiunea, deci dupa moartea tatalui acesteia, nu in timpul vietii lui.

Daca matusa dumneavoastra este unicul mostenitor, aceasta va urma sa isi exercite dreptul la optiune succesorala si sa accepte mostenirea, urmand ca apoi sa vi-o vanda dumneavoastra. Vanzarea va avea caracter solemn si deci trebuie intocmite formalitatile pentru aceasta (act in forma autentica scrisa).
Răspuns la discuția Contract prestarii servicii
Da, se poate actiona in instanta pe temeiul raspunderii civile contractuale, in baza contractului incheiat intre societatea dumneavoastra si cealalta parte, respectiv domnul in cauza.

Conform legii societatea in calitate de creditor, trebuie sa puna in intarziere pe debitor, pentru ca mai apoi sa procedeze la celelalte actiuni disponibile, respectiv cele in instanta. In cazul dumneavoastra insa, daca l-ati notificat deja sa se achite de obligatie, se poate considera ca este pus in intarziere, deci aces pas este indeplinit (vedeti art 1522-1523 NCC).

Puteti in cererea de chemare in judecata sa cereti daune-interese pentru neexecutarea culpabila a obligatiei urmata de producerea prejudiciului, prejudiciu pe care societatea va trebui sa il demonstreze.

Ca si generalitati, cererea de chemare in judecata veti mentiona ce solicitati instantei in mod concret , urmand apoi sa detaliati situatia de fapt, si apoi intemeierea in drept.

Cel mai bine insa va adresati unui consilier juridic sau unui avocat pentru a va putea insa reprezenta interesele cel mai bine in instanta.
Referitor la ce ati intrebat mai sus cu dovedirea platii pretului "pe vremuri": la momentul achitarii pretului se putea face declaratie notariala cum ca s-a platit pretul de catre cumparator.

Ideal ar fi fost sa se fi specificat in contract la momentul incheierii ca pretul va fi predat la 6 luni dupa incheierea acestuia. In acest fel aveati cat de cat o dovada a celor spuse, in cazul in care se ajungea la instanta.

Din ce ati relatat mai sus insa, nu cred ca exista vreo dovada nici ca s-a achitat nici ca nu s-a achitat pretul vanzarii. Ati putea merge in instanta, si daca cumparatorului i-ar fi dificil sa dovedeasca achitarea pretului, dumneavoastra v-ar fi la fel de dificil sa va sprijiniti pledoaria pe faptul ca acesta nu a fost achitat, avand in vedere lipsa de probe.

Incercati sa mai discutati cu notarul la care s-a incheiat contractul, poate exista totusi vreun inscris doveditor cu privire la achitarea ulterioara a pretului. Desi nu este o proba extrem de puternica, cea a faptului ca s-au inteles sa achite pretul la 6 luni dupa, totusi e un punct de plecare.
Pentru cele din tara vedeti daca gasiti acte doveditoare, si mergeti la primariile din locurile unde aceste bunuri se afla (daca va referiti la imobile).

Cat despre bunurile mobile la fel, vedeti de facturi sau alte acte doveditoare cum ca acesta le detinea.
In final daca doriti sa aflati valoarea masei succesorale in bani, trebuie apelat la un expert evaluator de bunuri pentru a va estima valoarea.

In principal deci va bazati pe actele doveditoare. Incercati poate puteti sa cooperati si cu sotia supravietuitoare, pentru a afla restul masei succesorale.
Ca si o adaugare, legat de luna August, oricum acum daca ati introduce actiune, mai mult ca sigur nu se va judeca imediat, avand in vedere ca ne aflam in vacanta magistratilor. De aceea cel mai bine incepeteti demersurile spre sfarsitul verii.
Răspuns la discuția Intrare in posesie a unui teren
Art 930

Uzucapiunea extratabulară

(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:

a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;

b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;

c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.

(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.

Vedeti daca va incadrati si procedati corespunzator.
Răspuns la discuția Abuz de incredere
Nu stiu de ce va cere politistul sa renuntati la cauza avand in vedere ca nu a intervenit prescriptia.
Răspuns la discuția Schimbare încadrare juridica
Cele 2 articole se aplica in mod cumulativ pe situatia prietenului dumneavoastra. Datorita faptului ca a mai comis o infractiune in trecut, iar acum o alta infractiune (cea de omor, comisa pana sa fie reabilitat), acesta se afla in stare de recidiva.

Este irelevant daca fapta anterioara celei de omor a fost cu savarsita cu violenta sau nu.

De asemenea este irelevant daca victima s-a ridicat si a mers pe picioare. Daca un urma raportului de constatate medico-legala intocmit de catre medicul legist, s-a constatat ca moartea a survenit in urma leziunilor provocate de catre inculpat, atunci si incadrarea juridica respectiv LCM va fi pe masura.

Legat de probe, daca instanta considera ca o proba nu este relevanta pentru solutionarea cauzei, atunci o va respinge.
Legat de cauzele pe care le-ati citit, trebuie sa stiti, ca jurisprudenta (adica hotararile precedente din dosare asemanatoare ori precedentul judiciar) nu sunt izvoare de drept, in dreptul romanesc. Mai concret, daca un judecator a dat o solutie intr-un caz asemanator cu acest caz al prietenului dumneavoastra, asta nu inseamna ca judecatorul din prezenta cauza trebuie sa dea o solutie asemanatoare altor solutii din trecut pe cazuri asemanatoare.
Aceasta idee se aplica chiar si daca judecatorul este acelasi. Un judecator deci poate judeca 2 cazuri de omor de exemplu si sa le solutioneze diferit, in functie evident de context.

Incadrarea o consider si eu bine facuta, cea de LCM. Faptuitorul pana la urma nu a intentionat sa omoare victima , ci doar sa o loveasca. Totusi rezultatul a fost unul mai grav, respectiv moartea victimei, fapta astfel incadrandu-se in art 16 alin 5.
Răspuns la discuția Testament
Ca sa plusez pe ce s-a scris mai sus, sotul supravietuitor defunctului este oricum mostenitor rezervatar, ceea ce inseamna ca intotdeauna va avea dreptul la o parte din mostenire, parte stabilita de lege. Asa ca indiferent de ce scrieti in testament el isi va putea culege rezerva succesorala stabilita de catre lege. Practic legea va impiedica sa va dezmosteniti sotul.
SRL cu asociat unic e cam cel mai avantajos in prezent, avand in vedere taxele si impozitele aferente fiecarei forme de intreprindere.