avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Activitate Ioana Cristina Catanoiu

Activitate Ioana Cristina Catanoiu

Caracterul "abuziv" al clauzei respective este cel putin discutabil, mai ales intrucat vorbim despre persoane juridice; ratiunea inserarii acestei clauze rezida in protejarea intereselor bancii (aceasta a acordat finantare si in considerarea actionariatului iar schimbarea acestuia poate conduce si la diminuarea profitabilitatii afacerii); in orice caz, pana la declararea nulitatii clauzei de care o instanta de judecata, aceasta este considerata valabila si produce efecte; drept urmare, banca poate declara scadenta anticipata in cazul in care "descopera" modificarea structurii asociatilor, in considerarea nerespectarii unei clauze contractuale.
Ar fi interesanta o hotarare judecatoreasca avand ca efect anularea unei astfel de clauze...din pacate, nu am intalnit niciuna pana in prezent.
Probabil va referiti la cesiunea partilor sociale...
In acest caz ar fi necesar acordul bancii doar daca in contractul de credit/garantie se specifica expres aceasta interdictie de instrainare a partilor sociale.
In cazul in care exista o astfel de interdictie, recomandat ar fi sa solicitati in scris acordul Bancii; orice refuz din partea Bancii ar trebui motivat; in orice caz trebuie sa verificati prevederile contractului de credit, atat cu privire la posibilitatea acesionarii partilor sociale cat si cu privire la notificari.
Răspuns la discuția credit bancar - sfaturi
Modul de calcul al dobanzii ar trebui sa fie prevazut in contract; cititi cu atentie clauzele acestuia si daca considerati ca majoarrea dobanzii a avut caracter abuziv, adresati-va Autoritaii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).
In paralel puteti discuta cu reprezentantii bancii pentru o reesalonare a creditului ( puteti opta pentru o perioada mai mare, o perioada de gratie, etc ); in general bancile sunt mai mult interesate de reesalonarea creditelor decat de executarea silita.
In situatia in care nu luati nicio masura si aveti intarziere la plata de maxim 90 de zile baca poate declara scadenta anticipata si poate demara actiunea de executare silita (vanzarea apartamentului si recuperarea sumei creditului s a dobanzilor calculate pe toata perioada initiala a creditului)
In primul rand ar trebui sa verificati daca actualul proprietar intentioneaza sa-si lichideze creditul inainte de instrainarea imobilului sau daca intentioneaza sa-si lichideze creditul din anii pe care dvs ii veti plati drept pret.
Daca sunteti in cea de-a doua situatie, trebuie sa vorbiti cu reprezentantii bancii de la care doriti sa obtineti credtul pentru a vedea daca accepta o astfel de situatie si puteti discuta cu acestia si cu actualul proprietar eventuale scheme de plata (ex: platiti un avans, iar proprietarul actual este de acord sa-si lichideze creditul din acest avans si sa obtina o adresa de radiere a ipotecii din partea bancii de la care a obtinut creditul).
Taxele notariale in general le plateste cumparatorul; partile pot conventi si altfel (ex; sa plateasca jumatate vanzatorul, jumatate cumparatorul) si se va mentiona expres modalitatea de plata in contractul de vanzare-cumparare.
Impozitul pe transferul dreptului de proprietate se plateste de catre vanzator, dar se poate stipula ca valoarea acestuia va fi suportata de catre cumparator.

Demersurile pentru obtinerea extrasului CF pentru autentificare se vor face de catre notarul care va autentifica contractul de vanzare-cumparare.
La adresa de mai jos gasiti actele necesare obtinerii certificatului de urbanism, precum si alte informatii utile legate de acesta:

www.avocatnet.ro/content/art...
Răspuns la discuția Prelungire sediu social firma
Formularul pe care trebuie sa-l completati:

[ link extern ]

Alaturi de acest formular trebuie sa mai prezentati: hotararea AGA de prelungire a sediului social si contractul in baza caruia se prelungeste dreptul de a utiliza spatiul respectiv ca si sediu social (contract de inchiriere, comodat, etc)
Răspuns la discuția garant credit
Banca poate accepta schimbarea garantului (inteleg ca este vorba despre o garantie personala a dvs), dar nu este obligata la aceasta; este posibil sa va solicite sa ramaneti obligat alaturi de noul administrator; totul depinde de negocierile pe care le veti purta cu reprezentantii bancii.
Răspuns la discuția BO tip vechi, scadenta depasita
O banca nu poate accepta la plata sau transmite spre decontare un BO a carui scadenta a expirat.
Răspuns la discuția datorii la banci
Avand in vedere faptul ca un contract de credit este un titlu executoriu, acesta nu mai trebuie investit de catre instanta cu formula executorie; in consecinta, acesta poate fi pus in executare (de catre un executor), iar poprierea pe salarii este o forma de executare; sumele retinute lunar nu pot depasi 30% din valoarea salariului.
Răspuns la discuția promisiune de vanzare-cumparare
In aceasta situatie exista mai multe posibilitati, in functie de prevederile antecontractului si de vointa partilor; daca cumparatorul doreste sa renunta la cumpararea apartamentului se poate prevala de faptul ca bunul este afectat de o sarcina, aspect care nu i-a fost adus la cunostinta (probabil in antecontract vanzatorul declarafaptul ca imobilul nu este grebat de sarcini, ipoteci samd, deci ar putea fi vorba si de o declaratie falsa din partea vanzatorului); in cazul in care a achitat un avans, poate cere restituirea acestuia. Daca doreste in continuare sa achizitioneze apartamentul, se poate intelege cu vanzatorul si cu creditorul creantei pentru a carui datorie s-a inscris in CF somatia de plata ca pretul pe care il va plati pentru cumpararea apartamentului sa fie destinat achitarii fdatoriei fata de acest creditor; astfel, imobilul va fi degrevat de sarcini si persoana respectiva poate deveni proprietar.