avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Activitate Marius DAMIAN

Activitate Marius DAMIAN

Răspuns la discuția daune accident auto
Sunteti sigura ca nu sunteti cercetata penal pentru vatamare corporala din culpa? Accidentul a fost constatat de vreun politist?
Daca persoana de pe motoscuter ar fi fost asigurata RCA (nu stiu...se incheie RCA pentru motoscutere???), atunci posesorul autoturismului si-ar fi reparat masina pe baza politei RCA a celui cu motoscuterul, la societatea de asigurari a celui din urma, si nu i-ar mai fi cerut nimeni bani (indiferent daca a fost vinovat de producerea accidentului).
Or, eu inteleg ca banii pe reparatii sunt ceruti de asiguratorul conducatorului autoturismului, persoanei cu motoscuterul.
In acest caz, asiguratorul, pentru recuperarea prejudiciului, are actiune in regres impotriva celui vinovat de producerea accidentului - in speta, impotriva conducatorului motoscuterului (el a fost gasit vinovat prin procesul verbal de contraventie)
Asadar, da, este legal ca asiguratorul sa incerce sa-si recupereze banii, iar daca se plateste partial, asta nu prea schimba cu nimic dreptul asiguratorului de regres.
Răspuns la discuția Blocare cont salariu
Vorbiti la serviciu sa nu va mai vireze salariul pe card. Daca nu, mergeti la banca si faceti cu ei o reesalonare a datoriei, deoarece, dupa cum spuneti, banca are toate drepturile sa va blocheze cardul si sa-si traga banii. Dar NUMAI daca v-au notificat in scris ca au declarat scadenta anticipata - art. 8.1. Daca nu v-a nutificat acest lucru, procedeaza abuziv, in opinia mea.
Răspuns la discuția punct de lucru in Romania
Eu as inclina spre solutia infiintarii unei societati romanesti, la care firma din Spania sa fie actionar majoritar sau unic. Chiar daca contabilitatea se va tine aici, este mai usor de controlat de catre actionarul majoritar.
Răspuns la discuția intrebare
rusen.ionut a scris:

Buna ziua

NU are nici legatura cu drepturile de autor. ?
Multumesc.

Nu are nici o legatura, pentru ca dv. nu le creati, ci doar le comercializati, dupa ce le-ati achizitionat in aceeasi stare din alta parte.
Răspuns la discuția Contestatie radar fix
Sanctiunea se aplica in termen de 6 luni de la data constatarii contraventiei. Nu cunosc principiile de functionare a camerelor fixe, am auzit si eu ca trebuie sa aiba niste senzori in asfalt (ma refer la camerele fixe ce indeplinesc functia de radar, nu si cele de supraveghere), dar poti solicita in instanta ca organul constratator sa depuna toate documentele referitoare la aceste camere: caracteristici tehnice, certificat metrologic, certificat de conformitate, PV de punere in functiune, etc. Daca in poza mai apar si alte masini, chiar circuland pe sens invers, aveti sanse....
Invocati in instanta faptul ca este OBLIGATORIU ca sanctiunea sa fie aplicata de acelasi agent care constata contraventia.
Răspuns la discuția Va rog ajutati-ma
Mergeti cu tupeu la asigurator si cereti sa va despagubeasca, pa baza dovezii de reparatie si a situatiei de lucrari. Este posibil ca asiguratorul sa va spuna ca ati venit prea tarziu (au trecut, totusi, 9 luni de la data producerii evenimentului) sau ca motocicleta nu avea polita RCA. In acest caz, pana sa asteptati ajungerea dosarului penal la Judecatorie (DACA va ajunge!!!) puteti sa-l chemati in judecata pe individ si sa cereti repararea pagubei. Si, in paralel, va puteti constitui si parte civila in procesul penal....
Răspuns la discuția neindeplinire sarcini de serviciu
elis a scris:

:) Posibil prejudiciu - amenda primita de la ITM in cazul in care se constata ca s-a savarsit nereguli cu privire la relatiile de munca pe perioda cat acesta a fost angajat ca inspector resurse umane.

Da, în cazul acesta, cred că se poate atrege răspunderea patrimonială a salariatului pentru prejudiciul creat angajatorului. Pentru că, în acest caz, salariatul chiar a creat un prejudiciu angajatorului ca urmare a unei fapte ce are legătură cu munca sa.
Mă rog... se mai poate discuta.... dacă salariatul a semnat fişa postului, dacă avea în FP atribuţiunile pe care angajatorul susţine că nu şi le-a îndeplinit, dacă nu a intervenit prescripţia dreptului de a atrage răspunderea patrimonială.... etc...
Răspuns la discuția demisia ajutoooooooor
Stimabililor, daţi-mi voie...
Legea trebuie "pătrunsă" nu numai în litera ei, ci şi în spiritul acesteia.
Ce vreau să spun:
Să ne gândim care sunt logica şi utilitatea practică a preavizului pe care le-a avut în vedere legiuitorul când s-a gândit să reglementeze raporturile de muncă între salariat şi angajator.
Avem, pe de o parte, preavizul pe care îl acordă salariatul angajatorului în cazul demisiei, al cărui utilitate practică este acela de a da posibilitatea angajatorului ca, pentru păstrarea continuităţii ocupării acelui post în unitatea sa, să poată, până îi pleacă demisionarul, să găsească un înlocuitor, şi pe de altă parte, preavizul acordat de angajator salariatului, cînd vrea sau este nevoit să-l concedieze pe acesta din urmă.
Dacă în cazul preavizului acordat de angajator salariatului, acesta din urmă poate absenta 4 ore pe zi (pentru a-şi putea căuta un alt loc de muncă), în cazul când salariatul acordă preaviz angajatorului,acesta NU MAI POATE absenta de la locul de muncă (trebuie să respecte programul de lucru, regulamentele şi dispoziţiile interne ale angajatorului), în caz contrar, contractul său va fi desfăcut pe motive disciplinare.
Aşadar, dacă utilizatorul nostru nu va respecta programul de lucru pe perioada preavizului pe care l-a acordat angajatorului, acesta din urmă îi va putea desface contractul de muncă pe motive disciplinare.
Dacă ambele părţi v-aţi îndeplinit obligaţiile contractuale întocmai şi la timp, de ce nu procedaţi la INCETAREA prin acordul părţilor a contractului? De ce trebuie neapărat să procedaţi la rezilierea lui în mod unilateral? Pentru că rezilierea unilaterală duce la gândul unei sancţiuni contractuale pentru cealaltă parte...