avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1861 soluții astăzi
Forum Activitate Ana Seinea

Activitate Ana Seinea

Răspuns la discuția Uzufruct viager - renuntare
Buna ziua, uzufructul este un dezmembramant al dreptului de proprietate, care confera titularului dreptul de a folosi un un bun si a culege fructele acestuia (spre exemplu, chiria) intocmai ca proprietarul. Prin urmare, dreptul de uzufruct nu poate apartine proprietarului unui imobil, ci doar unei alte persoane.

Inteleg ca proprietarul apartamentului a constituit un drept de uzufruct viager catre un tert si doriti sa stiti daca puteti prelua apartamentul "liber", fara dreptul de uzufruct constituit in favoarea tertului, corect?
Buna ziua, in primul rand va trebuie o forma de organizare a activitatii (SRL, PFA, II, IF etc), apoi in functie de situatia de fapt (i.e. daca exista deja sau nu o cladire in care sa montati instalatiile), veti avea nevoie de un teren care sa permita desfasurarea acestei activitati si de o autorizatie de construire, obtinuta de la primaria de sector.
In plus, va trebui sa asigurati accesul dintr-un dum public si, pentru acestea poate fi nevoie de executarea unor modificari la drumul existent si crearea unor cai de acces. Pentru acestea, veti avea nevoie de acordul administratorului drumului, precum si de autorizatie de construire pentru realizarea lucrarii.
Veti avea nevoie si de o autorizatie de functionare, care sa permita desfasurarea activitatii, aceasta se obtine tot de la primarie.
Apoi, veti avea nevoie si de o autorizatie de mediu de la ANPM, Garda de Mediu va controla activitatile desfasurate in spaaltorie pentru a asigura respectarea legislatiei.
Racordarea la apa este iarasi un subiect important, caci daca doriti sa racordati spalatoria la o sursa proprie de apa, epurare si deversare, va trebui sa obtineti autorizatie de gospodarire a apelor de la ANAR.
Daca doriti sa instalati camere video, trebuie sa anuntati ANSPDCP (Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Persoanl).
In ceea ce priveste protectia muncii, aceasta va fi monitorizata de catre Inspectoratul Teritorial de Munca. Ca operator economic, veti fi responsabil pentru securitatea si sanatatea celor implicati in activitate.
Apoi, aveti nevoie de autorizatia de securitate la incendiu de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Acestea cu titlu general.
Buna ziua! Va puteti casatori fara probleme intr-o localitate diferita de cea de domiciului/resedinta. Va va casatori primarul/ofiterul de stare civila din acea localitate, caci doar acesta are competenta teritoriala. Art. 24 alin. (3) din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civila: "Prin excepţie de la prevederile alin. (1), căsătoria poate fi încheiată la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la o altă primărie decât cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa viitorii soţi, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale unde se încheie căsătoria.". Asadar, mergeti la primaria la care doriti sa va casatoriti si completati o cerere in sensul asta.
Buna ziua! In primul rand, contractul se poate modifica doar prin act aditionale, nu anexe. Anexele sunt documente care sunt atasate la contractul initial si semnate la acelasi moment cu acesta (cum ar fi planuri ale spatiului inchiriat, index utilitati etc.). Acum, daca o noua modificare a pretului nu a intervenit in scris si al doilea act aditional contine o clauza conform careia "restul prevederilor raman nemodificate", atunci acest act aditional nu va modifica pretul.
Buna ziua, fiind vorba despre arendasul terenului ce se vinde si nu despre arendasul terenului vecin, arendasul respectiv nu se va incadra la preemptori de grad III, ci la preemptiori de grad II "preemptori de rang II: proprietarii investiţiilor agricole pentru culturile de pomi, viţă-de-vie, hamei, irigaţii exclusiv private, aflate pe terenurile ce fac obiectul ofertelor de vânzare şi/sau arendaşii.".
Buna ziua, codul CAEN este 7420 - Activitati fotografice. Nu este obligatorie obtinerea unei diplome de atestare. pentru prestarea serviciilor, doar sa aveti in vedere sa autorizati activitatile atat la terti, cat si la sediul social (daca prelucrarea fotografiilor se va realiza la sediu).
Buna ziua, in cazul in care nu aveti acces la calea publica, aveti dreptul sa vi se permita trecerea pe fondul vecinului, pentru exploatarea fondului propriu.
Trecerea trebuie sa se faca astfel incat sa se aduca o minima stanjenire fondului care are acces la calea publica.
Intinderea si modul in care se realizeaza accesul se pot determina prin intelegerea partilor sau prin hotarare judecatoreasca.
Buna ziua, conform legii, oricum aceasta este "distribuirea" reparatiilor, insa pentru evitarea oricaror dubii/interpretari, da, puteti pe viitor sa includeti aceasta prevedere in contracte. Modelele de contracte de pe internet sunt destul de simpliste si de multe ori, lacunare.
De asemenea, sa aveti in vedere sa incheiati si proces-verbal de predare - primire, atat la predarea apartamentului catre chirias, cat si la preluarea apartamentului de la chirias, la incetarea contractului.

Buna ziua, incetarea se poate face prin transmiterea unei notificari scrise in acest sens catre prestator. Daca incetati contractul fara respectarea termenului de preaviz, acesta retine avansul achitat. Atentie sa nu fi reglementat in contract daune interese pentru incetarea contractului intr-un termen mai scurt decat cel de preaviz.
Răspuns la discuția inchiriere garsoniera
Uzufructul este un drept real si conform legii, conventiile care constituie drepturi reale trebuie incheiate in forma autentica (la notar), sub sanctiunea nulitatii absolute. De altfel, forma autentica va fi necesara si pentru inregistrarea dreptului de uzufruct in cartea funciara a imobilului.