avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Activitate Irina Maria Diculescu-Șoimu

Activitate Irina Maria Diculescu-Șoimu

Solicitați atât la ITM, cât și angajatorului, un extras Revisal. Faceți o cerere scrisă către angajator prin care solicitați o copie a întregului dosar de personal, precum și un extras Revisal. În măsura în care aveți în vedere să contestați în instanță încetarea Contractului, ar fi bine să încercați să vă încadrați în 45 de zile de la primirea acelei adeverințe. În mod normal, acest termen curge de la comunicarea deciziei de concediere, dar din moment ce Codul muncii face trimitere la 45 de zile de la data la care salariatul a luat la cunoștință de "măsura" dispusă (respectiv încetarea Contractului), pentru a evita orice probleme ulterioare ar fi bine să vă raportați la aceasta.

TTAndreea a scris:

Din pacate nu am primit inca aceste detalii, ci doar informarea ca i-a fost incetat CIM in momentul in care am solicitat adeverinta de salariat in vederea vizitei la medic, pentru prelungirea concediului medical.

Se poate formula o sesizare către ITM. Pentru recuperarea drepturilor salariale se poate acționa în instanță (dacă suma justifică efortul).

Bună ziua!
Trebuie verificată decizia de încetare a contractului individual de muncă. Din situația pe care o descrieți, ar putea fi vorba desrpre o încetare pentru inaptitudine fizică sau psihică (art. 61, lit. c) din Codul muncii). Cu toate acestea, concedierea (în orice formă) trebuie să urmeze o procedură specială. În niciun caz aceasta nu se poate face fără niciun fel de informare prealabilă și nici în perioada în care salariatul se află în incapacitate temporară de muncă (concediu medical), în condițiile în care aceasta a fost adusă la cunoștința angajatorului. Decizia de concediere emisă cu nerespectarea prevederilor legale poate fi contestată în instanță, situație în care salariatul poate fi reintegrat și poate beneficia de toate drepturile salariale și celelalte drepturi de care s-ar fi bucurat, de la data concedierii și până la data reintegrării.
Bună ziua!

Așa cum ați spus, decizia de concediere produce efecte de la data comunicării. Prin urmare, data încetării contractului individual de muncă este data comunicării deciziei, iar salariatului i se vor achita drepturile salariale până la acea dată. Cu aceeași dată ar fi trebuit operată în Revisal și încetarea contractului individual de muncă. Aceasta nu se operează la data emiterii deciziei, ci la data încetării efective a Contractului individual de muncă.
Bună ziua!
Dacă această grilă de salarizare este una oficială și transparentă, adusă la cunoștința salariaților, ci nu doar un instrument de lucru intern al angajatorului, puteți acționa în instanță în vederea înlăturării acestei discriminări. Pe de altă parte, dacă nu este vorba despre o grilă de salarizare propriu-zisă, ci mai degrabă despre nivelurile salariale pe care le are angajatorul în vedere pentru fiecare salariat/categorie de salariați, intervine dreptul acestuia de a-și organiza activitatea și de a negocia (individual) contractele de muncă ale fiecărui salariat. În această situație, trebuie analizat dacă sunteți singurul salariat care nu a mai beneficiat de niciun fel de indexări din 2009 și până în prezent și dacă poate fi identificat un criteriu de discriminare.
Bună ziua!
Este recomandat să includeți și în cererea dumneavoastră această înțelegere. În general, documentul care produce efecte juridice este acordul de încetare semnat de ambele părți. Cu toate acestea, în practică, unii angajatori emit o simplă decizie de încetare în baza cererii formulate de salariat. Astfel, ar fi indicat să includeți înțelegerea părților și în textul cererii.
Bună ziua!
Nu, angajatorul nu vă poate obliga să efectuați concediul de odihnă în afara planificării. Orice cerere depusă de un salariat trebuie să reprezinte o manifestare de voință (reală) a acestuia. Cu toate acestea, este indicat să aveți în vedere și potențialul generării unui conflict cu angajatorul ca urmare a refuzului dumnevoastră de a da curs acestei solicitări. Deși acest refuz nu reprezintă în sine o abatere disciplinară, angajatorul ar putea trece la aplicarea altor modalități de a exercita presiune. În situația în care veți refuza să formulați cererea de concediu, este necesar să vă prezentați în continuare, zilnic, la locul de muncă (așa cum este trecut în contract), conform programului de lucru. În caz contrar, puteți fi sancționat disciplinar pentru absențe nemotivate.