avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Activitate miki3

Activitate miki3

Sunt proprietarul unei garsoniere de la etajul 8. De ceva timp ma tot inunda datorita problemelor de la terasa. Administratorul ma tot duce cu vorba, de anul trecut a zis ca repara, acum luna trecuta am reparat tavanele inundate, iar acum la nici o luna am din nou inundatie, vopseaua a inceput sa se scorojeasca. Am asigurare, dar nu stiu daca la nici o luna, ma mai despagubeste. Sunt niste fisuri la coloana de aerisire, iar acum cu ploile din ultima perioada s-a produs nenorocirea.
Vreau sa stiu cum reusesc sa-i determin sa repare afurisita asta de terasa? Cred ca numai in cazul in care ii dau in judecata fac ceva.
Care sunt pasii care trebuie sa-i fac? Am castig de cauza in cazul in care se merge la judecata? Va rog sa-mi dati niste sfaturi ca am ajuns la disperare.

Multumesc.
Locuiesc intr-un apartament la ultimul etaj, de ceva timp( aprox un an si ceva) am probleme la tavane, in baie si bucatarie, se umezesc, sunt perioade cand se umezesc, apoi se usuca, dar mi-a stricat zugraveala, s-a scorojit si acum imi cade din tavan, iar in bucatarie locul respectiv se umple de igrasie din cauza umezelii. L-am chemat in nenumarate randuri pe administrator sa vada si sa-si dea cu parerea ce e de facut, asta toamna mi-a zis ca a adus niste mesteri de au facut mici reparatii la terasa, crezand ca se va rezolva, spunandu-mi ca toata terasa nu poate fi refacuta fiind noiembrie. Problema nu s-a rezolvat, cert e ca acum am iar aceleasi probleme, am chemat pe cineva sa repare, mi-a cerut 400 de lei, reparam, dar ma intreb cine ma despagubeste?
Asigurarea din ce am inteles nu despagubeste pentru infiltratii de la terasa, acoperis, fisuri, desi cand am incheiat polita nu m-a atentionat asupra acestui lucru, administratorul spune ca nu poate ca el nu poate sa se descarce ca n-are factura, ca trebuia facuta lucrarea prin firma, desi nu stiu ce firma vine pentru reparatia a doua colturi de tavane,si ca o sa repare la vara terasa din dreptul apartamentului nostru.
Prin urmare sfatuiti-ma si pe mine cum trebuie sa procedez, este deja a doua repratie care o fac pe cheltuiala mea.
I-am sugerat sa imi scada macar fondul meu de repartie pe anul acesta sa nu-l mai platesc, a spus ca nu se poate.
Ce ma sfatuti sa fac?

Multumesc si astept parerile dvs.
Răspuns la discuția Asigurare locuintei la Omniasig
Ma intereseaza si pe mine subiectul, fiind posesor de apartament la etajul 8/8. Mi se pare o tampenie ca asiguratorul sa nu asigure despagubiri pentru infiltratii din acoperi, terase, fisuri. Aceasta tampenie este valabila numai la Omniasig sau la toate societatile de asigurari?
In clauza contractuala la mine scrie ca asigura in caz de inundatie, nu scrie de aceasta clauza, pai in mod normal daca eu sunt la ultimul etaj cine sa ma inunde?
Cine este pana la urma raspunzator pentru aceste daune? ca asociatia vine si spune ca ceilalti proprietari nu vor sa puna bani sa repare terasa, in fapt acest lucru nu-i deranjeaza ca nu-i ploua pe ei, asigurarile inteleg ca nu ne ajuta, atunci noi platim ca prostii? ce e de facut?
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema. Anul trecut mi-am achitat impozitul pe apartament, prin OP bancar, m-am inscris pe ghiseul.ro, mi-am facut cont si bucuros ca pot face plata prin banking si nu mai merg sa stau la cozi. Toate bune si frumoase pana anul acesta cand, ieri deschid pe ghiseul.ro sa vad cat am de platit pentru anul acesta si constat cu stupoare ca am datorii, adica la ei apare ca neplatit. Le demonstrez ca am facut plata, contul este corect, l-am verificat inca o data si este cel scris si acum pe situl lor, nu am specificat ce-i drept codul fiscal, dar am specificat cnp si nume si ce reprezinta, adica impozit pe cladiri, nu inteleg ei imi spun ca nu este corect si banii nu au intrat la ei? Chiar nu mai inteleg nimic, le e chiar asa greu sa caute in data cand am facut plata sa vada ca banii le-au intrat in cont? Daca era ceva gresit se intorceau banii inapoi nu?

Ce trebuie sa fac mai departe? Va rog sa ma lamuriti si pe mine pentru ca nu e corect sa platesc din nou aceasta suma, sunt un contribuabil serios care mi-am platit de buna credinta datoria.

Multumesc.
Detin un apartament la ultimul etaj. In ultimul timp au fost probleme pe o portiune din terasa, mai precis la mine in baie deasupra wc si in bucatarie sunt portiuni umede care au inceput sa faca igrasie. De asta vara tot insist la dl. administrator sa vina sa vada care este problema si sa rezolve. A venit, a vazut care este problema, a zis ca aduce o echipa sa verifice terasa dar nu a facut-o nici pana acum.
As vrea sa stiu cum as putea sa-l determin sa repare terasa( anul trecut am avut problema asemanatoare si in camera cand abia terminasem de renovat). De platit platesc fond de reparatii si nu stiu de ce nu rezolva, m-am saturat, am tot fost politicosi si l-am rugat frumos sa rezolve, dar vad ca nu rezolvam cu vorba buna.
Pot sa ma adresez undeva mai sus? Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez ca sa rezolv problema? Daca s-a mai confruntat cineva cu asemenea probleme va rog sa scrieti cum ati rezolvat.
Precizez ca am asigurare, dar nu stiu asigurarea mi-ar da bani probabil pentru repararea tavanului, dar problema in sine nu se rezolva.

Multumesc.
Mama mea are varsta de 57 ani si are lucrati 9 ani la fostul CAP (din care i s-au concretizat la vechime doar 6 ani pe baza normelor, defapt a lucrat mai multi ani, dar o parte din norme s-au pierdut de la primarie si n-au mai fost gasite) iar de 2 ani a incheiat un contract la casa de pensii, deci in total 8 ani vechime.
Vechimea minima este pentru ea de 14,6 ani, care nu are cum sa -i faca pana implineste varsta de 60 ani(cand ar putea iesi la pensie).
Ea a auzit ca s-ar acorda un ajutor social si pentru cei care ajunsi la varsta de pensionare, au numai 10 ani vechime.
Stiti ceva, asa este?
sau ce solutii avem? mai ales ca acum s-a majorat si contributia min. care este 222 roni, care reprezinta enorm pentru o persoana de la tara.
Nu stie nimeni?
Am incheiat un contract de asigurare pentru pensie si nu stiu unde se mai plateste cotizatia? pana acum plateam la casa de pensii din Vitan, la orice caserie de acolo, dar acum am trimis pe cineva sa-mi plateasca pentru ca eu nu sunt in tara si mi-a zis ca n-a reusit sa plateasca pentru ca si-au mutat sediul si nici n-a reusit sa afle unde s-au mutat.

Stiti ceva s-au mutat de acolo din Vitan?
Eu m-am grabit si am incheiat si asigurare facultativa si cea obligatorie, pentru ca acum o luna asa se cerea. Banuiesc ca acum raman cu 2 polite, nu?
Revin cu cateva detalii. As dori sa stiu daca mai este in vigoare legea 80/1992 care se refera la stagiile si dobandirea pensiilor agricultorilor?
Citind aceasta lege mai in amanunt(am copiat mai jos cateva pasaje) inteleg sa mamei mele i s-a facut contract de asigurare mai departe in baza acestei legi, avand in vedere ca plateste o contributie de aprox.330 roni/an(in legea asta se specifica ca se poate asigura la jumatate din valoarea sal. min/economie., deci i s-a facut la 300 ronix 9%(cota cf. acestei legi) =27 ronix12 luni =324 roni.
Nedumerirea mea este legat de vechime, aici se spune ca vechimea este min 10 ani,iar din ce am citit pe aici ar fi 14,6 ani.

mai jos sunt pasajele din lege:

3)*) Persoanele asigurate in conditiile prezentei legi, in varsta de peste 18 ani, vor achita o contributie de pensii si asigurari sociale stabilita in cota de 7% asupra venitului lunar asigurat si o cota de 2% asupra aceluiasi venit mediu lunar asigurat, pentru finantarea ocrotirii sanatatii.

Art. 9
(1) Pensia integrala pentru limita de varsta se stabileste prin aplicarea cotei de 60% asupra venitului mediu lunar asigurat in ultimii 10 ani pentru care s-a achitat contributia de asigurari sociale.
(2) Venitul mediu lunar asigurat nu poate fi mai mic decat jumatate din salariul de baza minim brut pe tara, reglementat la data achitarii acestei contributii.
.......
(4) Persoanele care au o perioada de asigurare mai mica de 30 ani barbatii si 25 ani femeile, dar nu mai putin de 10 ani de contributie, beneficiaza de o pensie calculata in conditiile alin. (1), proportionala cu numarul anilor de asigurare.

(5) Pensia minima integrala pentru limita de varsta, stabilita conform prevederilor prezentei legi, nu poate fi mai mica decat jumatate din cuantumul rezultat prin aplicarea cotei de 60% asupra salariului de baza minim brut pe tara, reglementat la data stabilirii acesteia.
.......
(7) Pensia minima pentru limita de varsta cu vechime incompleta de minimum 10 ani se stabileste in raport cu cuantumul pensiei minime prevazute la alin. (5), proportional cu numarul anilor perioadei de asigurare.
........
Art. 35
(1) Activitatea de pensii si asigurari sociale pentru agricultori trece la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Casa Autonoma de Pensii si Asigurari Sociale a Taranimii isi inceteaza activitatea.