avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Activitate tudorancea

Activitate tudorancea

1. daca in actul aditional 31.12.2005 apare ca data limita a valabilitatii lui (si nu ca data limita a contractului de munca) incepand cu 01.01.2005 beneficiei de aceleasi drepturi pe care le aveai inainte de semnarea actului aditional si trebuie sa primesti salariul in cuntumul si la data prevazute in contract.

3. daca nu ai fost foarte atent si au prevazut incetarea contractului de munca la 31.12.2004 atunci lucrezi la negru si ei nu au nici o obligatie legala fata de tine (nici tu fata de ei)

4 Nerespectarea obligatiilor uneia din parti poate indreptati cealalta parte sa solicite rezilierea unui contract. Din nefericire in cazul dreptului muncii singura solutie e demisia. Avand in vedere ca nu ti-au platit salariul nu prea au cum sa te dea in judecata pentru clauza de neconcurenta.
Răspuns la discuția Am dreptul?
Ai dreptul pentru 4 ore pe zi, pentru ca in situatia in care depasesti acest cuantum inseamna ca ti-ai recuperat capacitatea de munca si pierzi pensia.

Mai mult de atat poti fi pus in situatia de a returna anumite indemnizatii
Nu tine de angajator... ci de ITMB.

ITMB-UL nu semneaza carnetul de munca decat daca sunt toate statele de plata depuse la zi, ultimul va fi depus pe 15 luna umatoare celei in care ti-ai dat demisia, mai sta 3 zile pe la ei si abia apoi o poti ridica de la Angajator.

Daca n-au fost depuse statele fie se face plata partiala pentru tine si stat partial fie astepti mult si bine pana cand Angajatorul plateste taxele si depune statele.
Răspuns la discuția Legea 19/2000
Noul angajator are nevoie de ultimele 12 luni doar in cazul in care mai ai un pic si nasti altfel ii sunt suficiente ultimele 6. Nu e ilegal sa soliciti o adeverinta pentru ultimele 12 luni, angajatorul e obligat sa elibereze astfel de adeverinte, mai mult chiar poti obtine acest document si de la CAS ( cu stat la cozi si asteptat cca 3 luni)
Răspuns la discuția Neconcurenta/confidentialitate
Sper ca ai un exemplar al contractului si te poti asigura ca nu ti-a fost splitat salariul (la modul "din care xxxx indemnizatie clauza de neconcurenta").
In situatia prezentata de tine, avand in vedere ca tu nu ai primit cei 25% (minim) nu ai de ce sa respecti o clauza care e in defavoarea ta si pe care nu a respectat-o cealalta parte care avea tot interesul s-o respect

a, a doua oara citeste bine inainte de a semna. Desi acum e in favoarea ta ca nu au trecut activitatile concrete pe care nu le poti realiza deoarece clauza devine nula de drept.
Codul muncii actual recunoste o asemenea clauza de neconcurenta:

Art 21
(2)Clauza de neconcurentă îsi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activitătile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului.

(3) Indemnizatia datorată salariatului se negociază si este de cel putin 25% din salariu. Indemnizatia trebuie plătită întocmai si la timp.

(4) Clauza de neconcurentă nu poate fi stabilită pe durata perioadei de probă.

Art. 22. - (1) Clauza de neconcurentă nu îsi mai produce efectele la data încetării contractului individual de muncă.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), clauza de neconcurentă îsi poate produce efectele si după încetarea contractului individual de muncă, pentru o perioadă de maximum 6 luni, în cazul functiilor de executie, si de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat functii de conducere, dacă o astfel de perioadă a fost convenită expres prin contractul individual de muncă.

(3) Prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului.

Art. 23. - (1) Clauza de neconcurentă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o detine.

(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanta competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurentă.

Dupa cum vezi nu s-a respectat codul muncii deci nu pot utiliza clauza de neconcurenta .....

Răspuns la discuția Lamurire
Angajatorul nu este obligat sa asigure transportul la si de la locul de munca al angajatului.

Exceptie: deplasarile
Răspuns la discuția previz - concediul de odihna

Corectati-ma daca gresesc:
1. Daca nu ai emis inca decizia de desfiintare a postului poti sa-l trimiti in concediu de odihna , dupa incepe perioada de preaviz si-i inchizi CIM-ul , altfel risti sa te trezesti cu un proces.
2. Daca dupa preaviz il trimiti in CO inseamna ca CIM-ul continua sa-si faca efectul in continuare, este un fel de renuntare tacita la incetarea CIM si ... cum pensionarii au suficient timp sa se plimbe la procese, ba le si place, ai sa-ti bati cuie singura in talpi.
3. o alta solutie: inchide-i CIM, da-i banii pe CO si angajeaza-l pe alt post, cu CIM de o luna si cand a trecut luna ai scapat frumos de angajat


Anonymous a scris:
>am urmatoarea speta:
Unui salariat i-am dat preavizul, dar mai are concediu de odihna neefectuat, iar "seful" vrea ptr. ca a fost un om de incredere sa-l ajute in sensul ca: sa-i acorde concediul de odihna dupa expirarea preavizului si sa-i desfac cim dupa inca 1 luna cat mai are el concediu. E legal?
Angajatul motiveaza ca ar mai avea nevoie de inca aprox. 30 de zile ptr a-si recalcula pensia.
ce solutie imi dati? Va multumesc
daca ii acord concediu de odihna si nu ii desfac Cim la data din preaviz, va trebui sa reiau procedura?
Răspuns la discuția salariul minim garantat in plata
Daca nu ai facut nici o specificatie la capitolul salariu ( in contractul individual de munca al angajatului ) din care sa rezulte ca salariul corespunde unei norme- clar definita , nu prea ai cum sa-i platesti mai putin decat suma prevazuta in contract.


Anonymous a scris:
>daca o persoana este incadrata cu salariul min. pe economie si lucreaza programul intreg intr-o luna este legal sa fie platita sub nivelul legal minim daca nu si-a facut norma?
Răspuns la discuția salariul minim garantat in plata
Daca nu ai facut nici o specificatie la capitolul salariu ( in contractul individual de munca al angajatului ) din care sa rezulte ca salariul corespunde unei norme- clar definita , nu prea ai cum sa-i platesti mai putin decat suma prevazuta in contract.


Anonymous a scris:
>daca o persoana este incadrata cu salariul min. pe economie si lucreaza programul intreg intr-o luna este legal sa fie platita sub nivelul legal minim daca nu si-a facut norma?