avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Activitate Alinaabe

Activitate Alinaabe

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Salariatul care este in concediu medical primeste indemnizatie de concediu medical care nu este venit de natura salariala, drept pentru care nu se supune popririi. Trebuie instiintat cel care a instituit poprirea despre aceasta situatie.

Acesta sustine ca nu se incadreaza in prevederile legale ca venituri ce nu se pot popri.
Buna ziua! Sunt in concediu de risc si astazi am fost anuntata ca am o poprire cu o valoare de 3500 lei. Aceasta poprire mi s a pus si pe cont, Ing si Unicredit si la angajator. Este legal sa mi se ia bani avand in vedere ca vorbim de un medical? Si sa mi se blocheze si conturile si angajatorul sa retina in acelasi timp?
Buna ziua. Am o nedumerire: am fost in concediu medical 5 zile , iar plata aferenta acestor zile s a facut de curand. Dupa calculul meu trebuia sa iau mai mult media ultimelor 6 luni, insa angajatorul mi a spus urmatoarele

Avand in vedere ca certificatul medical are cod indeminizatie 06 si se plateste 100%, calcul se face facand referire la baza de calcul din ultima luna, inaintea lunii pentru care s-a eliberat medicalul (adica luna februarie)

Daca nu ar fi fost cu 06, nu putea fi platit deoarece la noi aveai doar 1 luna si jumatate inaintea lunii pentru care s-a eliberat, adica o parte din ianuarie si luna februarie, iar de la fostul angajator aveai doar 3 luni.
Conform legii, minimul zilelor trebuie sa fie 6 luni pline, pe ultimile 12 luni, inaintea lunii pentru care s-a eliberat certificatul medical.

Revenind la intrebarea ta, baza de calcul din luna februarie a fost 3088 lei/20 (nr zilelor lucratoare din luna februarie) = 154 lei * 5 zile de CM = 772 LEI (suma regasita pe fluturasul tau de salariu)

Este corect?
Buna ziua. Am o nedumerire pana ajung la medicul de familie. Sunt insarcinata in prezent in 16 saptamani. Mi s a recomandat repaus total la pat , concediu de risc avand in vedere ca in urma cu 6 luni am avut o sarcina oprita din evolutie la 18 saptamani( trombofilie) . In prezent eu am efectuate in ultimul an un numar de 73 zile de co medical( am avut si la sarcina anterioara risc) . Pot beneficia de concediu de risc acum? Avand in vedere ca am recomandare de intrare in risc. Ar insemna inca 130 zile aproximativ pana la nastere. Cu tot cu prenatal
Buna ziua! Contractul meu de munca va expira in luna in care voi naste. Ce se va intampla cu postnatalul? Pot intra direct in concediu de crestere copil?
Buna ziua.
Am lucrat intr-o companie de telecomunicatii vreme de 3 ani si 5 luni. La momentul semnarii contractului am avut o clauza privind constituirea unui depozit de 1000 de euro( se retragea lunar 20% din comsionul de mobil , pana se strangea suma de 1000 de euro) . Acesti banuti erau retrasi ca in momentul in care la demisia mea existau contracte reziliate cu facturi neplatite , comsionul acordat se restituia companiei din acest depozit. Acest lucru nu s a intamplat. Eu mi-am dat demisia acum 50’de zile iar acel depozit nu mi a fost returnat. Managerul tot evita sa imi raspunda , mentionand ca n a primit raspuns de la cei ce se ocupa de comisionare. Cum pot recupera acei bani?
Buna ziua.
Lucrez intr-o companie in prezent si ma aflu in perioada de proba de 3 luni. In data de 12 aprilie contractul imo expira, urmand a fi prelungit pe o perioada de 6 luni( asa am stabilit cu angajatorul ca se va face prelungirea) . In prezent sunt insarcinata in 9 saptamani, urmand ca dupa prelungirea contractului sa anunt la munca ca sunt insarcinata. Intrebarea mea este . Daca dupa prelungirea contractului cu inca 6 luni , anunt angajatorul despre starea mea de gravididate si aduc documente prin care se recomanda concediul de risc( sarcina anterioara pierduta la 7 luni) ma pot da afara daca eu sunt cu contractul prelungit cu inca 6 luni? Sper ca m am facut inteleasa
Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:

Parintii mei locuiesc intr-o casa din anul '90-'91. In tot acest timp nu s-au facut actele pe acea locuinta deoarece mostenitorul, bunica mamei a murit, iar in '94 cand s-a emis titlul de proprietate s-au trecut mai multi mostenitori. In prezent e greu de efectuat o succesiune, dat fiind faptul ca si din acei mostenitori au mai murit.
Se pare ca ar mai fi o varianta de a intra in posestie pe baza uzucapiunei. Ma puteti indruma cu pasii care trebuie urmati?
Mentionez ca impozitul la primarie a fost platit pe numele unuia dintre parinti in tot acest timp, nu pe numele persoanei decedate si trecuta in act.

Multumesc!
Buna seara! Intentionez sa imi dau demisia fara preaviz de la locul de munca. Am 34 zile co neefectuat. Mentionez ca in lunile anterioare salariul meu a fost de 4080, 3700,3300 leinet (salariu obtinut din concediu medical) In schimb in contract salariul de incadrare este minimul pe economie. Care din cele 2 venituri se va lua in calcul la plata concediului neefectuat?
Multumesc
Buna seara!
Aseara am nascut prematur la 19 saptamani ,un bebe care nu a rezistat. Eu in prezent ma aflu in concediu de risc . Trebuie sa intrerup acest concediu. As mai putea sta o luna acasa in medical pentru recuperare fizica si psihica?