avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate simon1991

Activitate simon1991

Este legal sa montam un geam de mansarda cu vedere spre curtea vecinului?
Distanta intre cele doua case este destul de mare,fiind o gradina intre ele
bună tuturor!

se dă situația următoare:
avem două terenuri extravilane de 58 respectiv de 76 de ari, la care sunt 3 proprietare: mătușa are cota parte 1/2, eu cu mama 1/2.
mătușa vrea sa vândă terenurile, noi nu, dar suntem dispuși să plătim partea ei: pentru 29 ari (adică 1/2 din 58 ari) din primul pământ 2900 de lei și pentru terenul celălalt 3800 de lei. mai mult nu ne permitem și nici nu credem că valorează mai mult terenul în zona respectivă.
ce fel de drepturi are mătușa, dacă nu este de acord cu prețul oferit de noi, legal ce poate să facă cu partea ei și ce obligații avem și noi ca coproprietare.
mulțumesc pentru răspunsuri.
Buna ziua
Daca vrem sa demolam o anexa, fara acte (anexa nu figureaza pe cartea funciara) este in stare avansata de degradare, avem nevoie de autorizatie? Daca da aveti idee cam cat costa?
Daca vrem sa transportam lemnul provenit din demolare in alta localitate ne trebuie vreo hartie unde scrie de unde provine materialul lemnos?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua.
Bunicul meu a vandut un teren, dupa care a decedat in 2009.
Actele nu erau facute, noul proprietar a venit la bunica, tata si matusa mea in 2010 ca sa faca actele.
Ei au facut succesiunea dupa bunicul meu si au semnat o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare in 2010.
acolo scrie urmatoarele:
-Subsemnatii promitenti vanzatori ne obligam sa transmitem prin vanzare, promitentei- cumparatoare, cel mai tarziu la data de 31.12.2010 dreptul de proprietate asupta urmatorului teren: XY, dobandit prin mostenire.
-pretul stabilit de comun acord cu promitenta-cumparatoare este de 2000 de lei, pret achitat integral anterior incheierii prezentului, la data de XY.XY.2001, ceea ce partire recunosc prin insasi semnarea acestui act (banii au fost incasati de bunicul meu).
-Subsemnatii promitenti vanzatori ne obligam sa acordam tot concursul promitentei-cumparatoare in vederea inscrierii in cartea funciara a imobilului mai sus mentionat.
Inscrierea in CF se va face prin diligentele si pe cheltuiala primitentei-cumparatoare. Partile au convenit ca toate cheltuielile legate de teren (intabulare, expertiza topo, transmiterea dreptului de proprietate,impozitul pe venit reglementat de codul fiscal etc) sa fie suportatate de promitenta-cumparatoare.
-Subsemnatii promitenti-vanzatori declaram ca suntem titularii dreptului de proprietare asupra imobilului de mai sus mentionat ca putem dispune in mod liber de acesta ca imobilul nu este grevat de sarcini si procese si ne obligam sa nu instrainam imobilul in perioada mai sus mentionata unei alte persoane decat promitentei -cumparatoare.
in situatia nerespectarii de catre parti a obligatiilor asumate prin prezentul act, aceasta se va rezolutiona de plin drept,fara punere in intarziere sau indeplinirea vreunei alte formalitati

in 2021 a decedat atat tatul meu, cat si bunica. singura care mai traieste si care a semnat promisiunea este matusa mea.
noi pana acum am crezut ca terenul este vandut, nu l-am folosit. acum cand am vrut sa facem succesiunea am aflat, ca la primarie nu a fost predata aceasta promisiune, noi platim impozit pt acest teren. deci terenul nu a fost transcris pe numele noului proprietar.
am facut succesiunea la acelasi notar, unde a fost semnata promisiunea, am predat si promisiunea cu toate actele, totusi terenul figureaza pe certificatul de mostenitori.
cei de la primarie au spus ca terenul este al nostru, promisiunea nu mai este valabila. trebuia sa fie predata si trebuia sa plateasca noul prorietar impozit.
este legal daca vindem din nou terenul? sau daca facem intabularea pe numele nostru?
nu stim ce s-a intamplat cu cumparatoarea, nu mai sta aici in zona. terenul nu este folosit. mai are vreun drept la acest teren?
imobilul a fost vandut cu 2000 de lei, acum valoreaza peste 40000 de euro terenul.
terenul nu are CF, avem doar titlu de propritate
Strabunicii mei au avut 4 copii si au lasat un testament scris de mana in 1954.
Titlul de proprietate e din 1999 unde sunt trecuti cei 4 frati (bunicul si fratii lui) si scrie ca sunt mostenitorii strabunicului, dar de partaj nu scrie nimic.
Daca cei 4 frati au decedat si copii acestora vor sa faca succesiunea, sunt obligati sa respecte testamentul scris de mana de bunici si sa faca partajul un functie de acest testament ?
Testament
strabunicii mei au avut 4 copii si au lasat un testament unde scrie cate terenuri primeste fiecare copil si unde.
titlul de proprietate nu este pe numele strabunicilor, ci este pe numele copiilor (deci pe bunicul meu si pe cei 3 frati).
titlul de proprietate e din 1999, scrie cine sunt cei 4 proprietari si ca au fost dobandite terenurile prin mostenire; de partaj nu scrie nimic.
cei 4 copii sunt deja decedati (bunicul si cei 3 frati), a decedat si tatal meu, deci sunt mostenitorul bunicului meu.
noi daca vrem sa facem succesiunea trebuie sa facem partajul (cu copii fratilor) in functie de acest testament lasat de strabunici?
fiind un testament foarte vechi nu e facut la notar, e scris de mana.
problema e ca pe titlul de proprietare nu apar toate terenurile din testament, apar doar o parte din ele + alte terenuri ce nu apar in testament. copii fratilor insista ca vor sa faca partajul in functie de acest testament. dar e imposibil pentru ca nu au titlu de proprietare pentru toate terenurile din testament. testamentul nu este pentru ei ci era pentru parintii lor. mai e valabil acest document?

bunicul meu a mai avut un alt titlu de proprietare pentru alte terenuri (care se afla in vecinatatea terenurilor mostenite de la strabunici), unde el a fost singurul proprietar. terenurile au fost cumparate pt ca nu scrie nimic in titlu de prorietare de mostenire. noi am facut deja succesiunea pentru acest titlu de proprietate, a ramas doar titlul celalalt de proprietare unde apar si fratii lui.
ceilati mostenitori (copii fratilor) spun ca ar trebui sa dam de acolo pentru ei terenuri. dar ei nu au nicio treaba cu aceste terenuri, titlul de proprietare fiind doar pe numele bunicului. succesiunea e deja facuta. eu platest impozit pentru toate terenurile, inclusiv pentru terenurile fratilor bunicilor.
Va multumesc mult! O zi buna
bunicii mei au avut un teren de 2 hectare (o singura parcela)
parintii mei au decedat de mult timp si s-a ocupat unchiul meu de acest teren. anul trecut cand a decedat am gasit cartea funciara,care e pe numele bunicului. nu stiam nimic de acest teren paca acum.
cand am fost sa clarificam lucrurile, cei de la primarie au zis ca acest teren este vandut de unchiul meu (care nici nu era singurul mostenitor). nu mai figureaza la noi acest teren la primarie, nu trebuia sa platim nici impozit.
probabil plateste cumparatorul. nu stim ca nu au dat prea multe informatii. cumparatorul lucreaza la primarie...
am cerut o copie dupa cartea funciara si terenul inca mai e pe numele bunicului.deci nu a fost vandut legal. ca nu avea cum. trebuia sa faca succesiunea si trebuia sa mostenim si noi.
noi mai avem drept la acest teren? cum si de ce au scos de la noi din impozit cei de la primarie terenul? ce e de facut in aceasta situatie.
Am mostenit niste terenuri de la bunici 5 hectare, compus din mai multe parcele.
parintii mei au decedat de mult timp (de 18 ani) si unchiul meu s-a ocupat de aceste terenuri.
el a decedat anul trecut (nu a avut copii si nici sotie, mostenitorii suntem noi) si am aflat atunci ca terenurile erau inchiriate.
el a semnat un contract de inchiriere pe 5 ani.dar nici nu era singurul proprietar, pt ca terenurile inca mai erau pe numele bunicilor, deci o parte din ele trebuia sa fie ale noastre (mostenire dupa mama). noi habar nu aveam de aceste terenuri.
unchiul meu nu a platit nici impozit, trebuia sa achitam noi vreo 4000 de lei cu restanta cu tot.
am facut acum succesiunea si la primarie am zis ca noi nu inchiriem aceste terenuri, sa nu faca adeverinta pentru nimeni pentru subventie.
acum am aflat ca cel care a inchiriat terenurile de la unchiul meu a cerut o adeverinta si a depus actele pentru subventie. stie foarte bine ca unchiul meu a decedat si nu mai e valabil contracul de inchiriere. (sau mai e valabil chiar daca a decedat?)
noi am luat legatura anul trecut cu persoana asta,care a cerut cont de la noi ca sa plateasca chiria, dar bineinteles nu a platit nimic, ne-a zis ca trebuie sa dovedim ca noi suntem prorietarii. acum dupa ce avem toate actele a zis ca el nu plateste nimic pt ca a platit deja in avans pentru unchiul meu.
noi nu am semnat nimic cu el. el vrea sa cumpere terenurile si ne-a oferit 5000 de lei/ hectar. ceea ce ni se pare foarte putin. el tot sustine ca oricum nimeni nu vrea sa cumpere aceste terenuri si ca el are drept de preemtiune pt ca el a inchiriat aceste terenuri.
nu cred ca e legal ce au facut nici cei de la primarie, nu trebuia sa faca adeverinta pt APIA si nu e legal nici ce a facut el cu subventia, cand stia foarte bine ca sunt mostenitori.
nu stim ce sa facem mai departe. cum sa negaciem, care e procedura la vanzare sau legea.exista un site sau ceva unde putem verifica preturile din zona respectiva. nu suntem din zona nu avem cunostinte acolo.
noi pana am mostenit doar datoria si altii primesc subventie si fac ce vor cu terenurile noastre
Buna ziua
daca avem o casa+teren si in Cartea Funciara 6/8 este a noastra si 2/8 pe doua persoane necunoscute (decedate) cum putem sa vindem imobilul?
nimeni nu vrea un imobil unde mai sunt 2 persoane necunoscute. ce putem sa facem cu cota de 2/8?