avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Activitate Vasile Țurcan

Activitate Vasile Țurcan

Bună ziua!
În situația ruperii logodnei, se poate cere în instanță restituirea darurilor oferite în legătură cu această calitate sau în vederea căsătoriei, iar luând în considerare contextul descris de dumneavoastră, cred că s-ar putea argumenta că automobilul este un dar din partea dumneavoastră.
În acest sens:
Articolul 268 din Codul Civil
Restituirea darurilor
"(1) În cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepția darurilor obișnuite.
(2) Darurile se restituie în natură sau, dacă aceasta nu mai este cu putință, în măsura îmbogățirii.
(3) Obligația de restituire nu există dacă logodna a încetat prin moartea unuia dintre logodnici."
Bună ziua!
În acest sens aveți dispozițiile art. 662 din Codul civil, care stipulează:
"Obligația de construire a despărțiturilor comune
(1) Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărțituri comune.
(2) În lipsa unor dispoziții legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălțimea zidului comun se stabilește de părți, dar fără a depăși 2 metri, socotindu-se și coama zidului."
Bună ziua!
Este posibil, dacă sunt întrunite condițiile de la art. 104 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care prevede:
" Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).
"
În situația în care se dispune clasarea într-un dosar penal, aveți dreptul ca în termen de 20 de zile de la momentul comunicării ordonanței prin care s-a dispus clasarea să formulați o plângere la procurorul ierarhic superior celui care a dispus clasarea, apoi dacă și acesta nu admite plângerea, la judecătorul de cameră preliminară în condițiile stabilite de lege.
Bună ziua!
Soluția de renunțare la urmărirea penală se ia atunci când se consideră că nu există interes public pentru cercetarea faptei săvârșite de către o anumită persoană (în speță, dumneavoastră).
Conform dispozițiilor de procedură penală, soluția de renunțarea la urmărirea penală se verifică în mod obligatoriu de prim-procurorul sau procurorul-general al parchetului (dupa caz, de procuror ierarhic superior acestora, dacă soluția e dată de ei), apoi se înaintează judecătorului de Cameră Preliminară pentru confirmarea. Din acest motiv s-a stabilit termen în instanță.
Dacă aveți posibilitatea, angajați un avocat specializat pe drept penal!
În situația în care o persoană aplică lovituri unei alte persoane și nu sunt necesare peste 90 de zile de îngrijiri medicale (sau alte situații de la vătămarea corporală), sunt incidente dispozițiile art. 193 Cod penal (loviri sau alte violențe), fie în forma de bază, dacă nu există nici măcar o zi de îngrijiri medicale, fie în forma agravată când este necesară măcar o zi de îngrijiri medicale, stabilită printr un certificat eliberat de IML.
Desigur, dacă se va proba vinovăția persoanei în cauză, ar putea fi pedepsită din punct de vedere penal, cel puțin pentru infracțiunea de amenințare!
În cazul condamnării unei persoane la o pedeapsa cu inchisoarea a cărei executare este suspendată sub supraveghere, mențiunile din cazier se șterg în urma reabilitării de drept, care intervine dacă într-un termen de 3 ani de la terminarea perioadei de supraveghere nu se mai săvârșește o nouă infracțiune! (Art. 165 Cod penal)
Da, pârâtul poate cere interogarea reclamantului (art. 351 Cod procedură civilă), doar că la fel ca orice alte probe acesta trebuie solicitat prin întâmpinare, sub sancțiunea decăderii.
Există doar câteva situații de excepție care permit solicitarea de probe după depunerea întâmpinării, cum ar fi acordul celeilalte părți sau faptul că administrarea probei nu duce la amânarea judecății.
(Consultați art. 254 Cod procedură civilă)
Dumneavoastră ați întrebat dacă e legală o astfel de taxă, eu v-am răspuns, asupra corectitudinii acesteia nu mă pot expune!
Toate cele bune!

sandutudorache a scris:

Bun, este vorba de transfer .și de ce sa ceara taxa ? Pt ce ? Atâta timp cât clubul nu a investit nici un ban in el? Toate cheltuielile le-am suportat noi,părinții .
Chiar nu înțeleg ? Daca ar fi investit ceva bani in el înțelegeam să plătesc taxa.....
Noi am platit lunar bani pt antrenamentele lui. Nu voi plati nici o taxa chiar daca băiețelul nu participă anul acesta in campionat cu noul club.
In loc sa ajutam copiii sa practice sport încurajăm hoții sa fure?