avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Activitate Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat

Activitate Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat

Răspuns la discuția Plangere penala
Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei.
Răspuns la discuția Alcoolemie 0,57 in aerul expirat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veți fi audiat în calitate de suspect/inculpat, iar după finalizarea cercetărilor veți fi trimis în judecată.
Răspuns la discuția Sentinta divort
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă hotărârea judecătoriei v-a fost comunicată în data de 08.05.2018, aveți termen 30 de zile de la comunicare pentru a formula apel.
Răspuns la discuția amenda rutiera
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Agentul constatator nu poate anula procesul verbal. Pentru anularea procesului verbal trebuie să formulați plângere contravențională, iar în urma probatoriului administrat instanța poate anula procesul verbal.
Răspuns la discuția pensie întreținere minora
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă pensia de întreținere a fost stabilită în cotă procentuală, debitorul trebuie să o achite în funcție de veniturile nete pe care le realizează. Dacă știți sigur că veniturile nete ale debitorului sunt mai mari, îl notificați pentru a plăti diferența, iar dacă nu se conformează îl puteți executa silit.
Răspuns la discuția Durata divort in provincie?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanța comunică întâmpinarea dvs. reclamantei pentru a formula răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare. În 3 zile de la depunerea răspunsului la întâmpinare, sau după expirarea acestui termen instanța va fixa termenul de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluției. Instanța va fixa primul termen de judecată înainte de expirarea celor 60 de zile.
Dacă pârâtul domiciliază în străinătate și nu și-a ales un domiciliu în România pentru comunicarea actelor de procedură, aceste termene vor fi mai îndelungate.
Răspuns la discuția Este posibil?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care este cuantumul pedepsei stabilit de instanță?

Articolul 165 din Codul penal
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune.
Articolul 166
Reabilitarea judecătorească
(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanță, după împlinirea următoarelor termene:
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.
(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanța, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.
Articolul 167
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 și art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(2) Pentru cei condamnați la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
(3) În caz de grațiere totală sau de grațiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de grațiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de grațiere se referă la infracțiuni în curs de judecată.
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
(5) În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea și curge de la data executării ultimei pedepse.
Răspuns la discuția Permis suspendat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă puteți prezenta la examen după un an.

Articolul 116 din OUG 195/2002
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) și la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ca urmare a săvârșirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obținerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(2^1) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, în condițiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia își are domiciliul sau reședința, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, în condițiile ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 24 alin. (5^3), fără a mai susține examen și cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situație.
(2^2) În situația în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, în condițiile art. 4 din Codul penal, șeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situație.
(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obținerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) trebuie să facă dovada că:
a) este aptă din punct de vedere medical*);
b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracțiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepția cazurilor în care a intervenit una dintre situațiile prevăzute la alin. (1).
Răspuns la discuția FRAUDA PE INTERNET
Mergeti la banca si solicitati blocarea tranzactiei pana la clarificarea situatiei.
Răspuns la discuția Alcool la volan
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu aveți cel puțin un an de la obținerea permisului de conducere nu puteți da testul de verificare a cunoștințelor.

Articolul 221 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) perioadă de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se află sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.