Bună dimineața. Fac o precizare la răspunsul primit de la dl. Cornel Vasile pentru cele scrise ieri..."În contul meu CNPP, la Secțiunea "datele mele din ...
Cartea mea de muncă există în "Datele mele în sistemul public de pensii", fiindcă am verificat prin descărcarea unei "copii scanate după cartea de muncă". Deci aveau toate documentele pentru a completa și "datele mele din carnetul de muncă" de unde am descărcat de mai multe ori, numai un document gol, necompletat.
Bună ziua. În contul meu CNPP, la Secțiunea "datele mele din sistem", se generează un document gol atunci când solicit documentul despre "datele din carnetul de muncă". Soția mea este încă în activitate, are cont CNPP, iar documentul "datele din carnetul de muncă" se generează complet, la zi, adică de la angajare 1984 pana la 1 aprilie 2001. Care să fie cauza și ce pot să fac? Vreau să verific inadvertențele din datele casei de pensie și ce am extras eu din cartea de muncă. Punctajul de stabilitate este diferit, bineînțeles în defavoarea mea. Nu pot contesta fiindcă nu am primit încă deciziile de pensie limită de vârstă pe legea 263 din 2010 și cea de recalculare pe legea 360 din 2023.
Bună ziua. La rubrica "Comunicare cu publicul/întrebări frecvente" din contul CNPP, apare și întrebarea: "Cum se calculează punctajul în situația persoanelor care au aderat la un fond de pensii administrat privat?". Sunt interesat despre ce pilon al unui fond administrat privat este vorba? Pilonul II, pilonul III, ambele? Eu am cotizat și cotizez în continuare chiar dacă sunt la pensie, la pilonul III. Mă calific? Ce avantaje ar fi în ceea ce privește punctajul lunar? De ce anume aș putea beneficia? Mulțumesc.
Cum procedez dacă perioada calculată corect, minuțios și verificată de mai multe ori a perioadei totale de contributivitate extrasă din cartea de muncă nu corespunde cu cea din decizia de recalculare și am primit mai puține puncte de stabilitate? Precizez că am adunat doar perioadele lucrate la fiecare angajator care a reținut și virat CAS, nu și perioadele de transfer de la un loc de muncă la altul, cu pauzele inerente de o săptămână, maxim 15 zile. Nu am luat în calcul o perioadă de 1 an și 15 zile în care un nenorocit de patron a reținut dar nu a virat contribuțiile sociale, iar asta apare trecut în cartea de muncă sub înscrisul "în perioada 1 martie 1999 - 15 martie 2000 firma nu face dovada plății asigurărilor sociale, pensia suplimentară 3% și șomaj". De asemenea nu am luat în calcul o lună de concediu fără plată, impus forțat în perioada în care Băsescu a anunțat reducerea salariilor bugetarilor, iar unu' zis Varanu' (sic!), zelos, a aplicat și el măsura reducând salariile și trimițându-ne în concediu fără plată o lună.
Cum pot afla ce vechime în muncă am acumulat pentru pensia mea de stat pentru perioada de dinainte de 1 aprilie 2001. Cea de după 1 aprilie 2001, am descărcat-o din contul meu CNPP. Am extras perioada din cartea de muncă și vreau să o compar cu datele existente la CNPP. Îmi folosește să verific corectitudinea punctelor de stabilitate primite. Mulțumesc.
Bună ziua. Dacă cei care au cont CNPP și primesc lunar, pe mail, Documentul de informare plată drepturi în cont bancar, respectiv talonul electronic de pensie în format pdf, de ce nu nu pot primi la fel de simplu și Deciziile de pensie definitive, deciziile de recalculare, etc. În fond, prin digitalizare, nu asta se urmărește? Să renunțăm la scrisori și documente pe hârtie în favoarea celor electronice? Măcar pentru minoritatea de pensionari care știu să folosească un laptop, o tabletă, un telefon... Știu că este o întrebare retorică, dar cu sens.
Se pot valorifica la Casa de pensii pentru mica recalculare de după 1 septembrie 2024, fluturașii de salariu atâția câți mai sunt, în locul adeverinței pentru ore suplimentare, ore de noapte, prime și al 13-lea salariu, care ar trebui eliberată de societatea care a preluat (UBERUM Brăila) o arhivă incompletă a societății lichidate (Tele 7 abc) ?
Bună ziua. Dacă după demersurile de a da de urma arhivei defunctei Tele 7 abc am ajuns la concluzia că pentru anii 1994-1995 ea a dispărut cu totul iar din ce a mai rămas din 1995 și până în 2005, mare parte este incompletă, neregăsindu-mă acolo cei de la UBERUM SRL Brăila, cei care au preluat restul de arhivă, cum pot valorifica perioada iunie 1994 - mai 1998 în care am avut contract de muncă acolo? Pot folosi la Casa de pensii, ca dovadă, o parte din fluturașii de salariu pe care îi mai am și care dovedesc că am plătit foarte mult la pensia suplimentară de 3% și la asigurările sociale conform salariilor compuse și din ore suplimentare, ore de noapte, prime și al 13-lea salariu?
Am muncit și cotizat 27 ani, 7 luni în condiții normale și 10 ani, 11 luni, 15 zile în condiții de grupa a II-a. Total ani de muncă și de plată CAS, CASS și ȘOMAJ, 38 ani, 6 luni și 15, Total stagiu cotizare 41 ani, 0 luni, 15 zile. La recalculare am observat pe decizie că perioada pentru care se acordă puncte de stabilitate este de 36 ani, 10 luni, 21 zile. Cum s-a ajuns la aceste cifre dacă eu am cotizat 38 ani, 6 luni, 15 zile ???? Unde s-au evaporat 1 an, 7 luni, 24 zile? În loc de 9,78118 puncte am primit 8,14168 puncte.
Salut!
Cotizez la un fond de pensii administrat privat pilonul 3. Virez online în nume propriu, nu prin angajator, suma de 500 lei lunar, Îl pot obliga în vreun fel pe acesta să-mi deducă în cuantumul a 400 euro pe an, această cotizație conform legii 204 din 2006, cea care reglementează fondurile de pensii administrate privat ? Fiindcă amiabil nu ne înțelegem. Culmea, le-am spus că la locul de muncă anterior, tot în mediul privat, nu era nicio problemă să opereze lunar deducerea fiscală din suma salarială impozabilă. Nu este o sumă foarte mare, dar în 10 ani, de când sunt angajat aici, s-au strâns peste 600 €. Și urmează să ies la pensie...