Daca dezbateti succesiunea dupa 2 ani de la deces, atunci datorati statului un impozit de 1 % din valoarea bunurilor imobile, impozit care va fi incasat de catre notarul care va elibereaza certificatul de mostenitor.
Adresati-va unui notar din orasul d-voastra si sunt sanse sa puteti afla. Exista in fiecare oras o arhiva cu toate succesiunile dezbatute pana in prezent.
Nu exista nimic in acest sens. Bunurile dobandite prin mostenire pot fi instrainate oricand, pentru imobile fiind necesara intabularea prealabila in cartea funciara.
Daca avansul este in contul d-voastra poate fi ridicat fara nici un fel de act. Daca e in contul cumparatorului, atunci va trebuie o procura din partea lui pentru ridicarea banilor.In legatura cu actul pentru avans...se poate incheia un antecontract, in care sa se prevada avansul, diferenta, termenul pana cand veti incheia contractul de vanzare cumparare etc.
Trebuie sa vedeti un act de proprietate al celui care vinde (eventual si un buletin de identitate) si un extras CF pentru a fi sigur ca nu exista ipoteci sau alte sarcini notate asupra imobilului respectiv.
Daca tatal d-voastra nu a renuntat la partea lui din mostenire, atunci il mosteniti pe acea parte. Daca doriti sa va impartiti bunurile cu unchiul si matusa d-voastra este necesar un partaj pe baza unei schite de dezmembrare intocmita de topograf, prin care sa se stabileasca exact parcela care revine fiecaruia. Daca nu doriti teren, dar doriti o suma de bani in schimb, aceasta se numeste sulta si va fi mentionata in actul de partaj. Pentru dezbaterea succesiunii dupa tata, precum si pentru partajul cu unchiul si matusa trebuie sa fiti prezent sau sa trimiteti o procura din tara unde sunteti, intocmita la Ambasada sau Consulatul Romaniei sau la notar, in ultimul caz fiind necesara Apostila de la Haga.
In acest caz costurile cu contractul de donatie sunt mai mici decta cele cu contractul de vanzare - cumparare. Donatia este atacabila de fratii si verisorii nepoatei care primeste donatia.