avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Activitate IRIMESCU NICOLAE

Activitate IRIMESCU NICOLAE

Dle Ovidiu,
Tehnic vorbind, intre cele doua scari exista luft seismic? Sau, pe romaneste, terasa este dintr-o singura bucata sau sint terase separate pe scari iar intre ele este un spatiu de circa 10-20cm acoperit cu tabla sau alte materiale.
Daca este dintr-o bucata, nu se poate.
Daca este din 2 bucati, se poate, dar estetica ansamblului va avea mult de suferit. Nu cred ca Primaria va acorda avizul de constructie in acest caz.
Incep prin a raspunde dnei smaria: nu este normal ca asociatia sa devina institutie de creditare, dar legile strimbe si chichitele avocatesti s-ar putea sa va faca sa pierdeti, daca au trecut cele 45 de zile. Oricum, nu inteleg de ce din moment ce nu aveti caldura si apa calda, nu faceti si dv-stra un imprumut la asociatie. Pe urma mai este o problema. Din moment ce acesti bani provin din alte surse, de ce se dau cu imprumut UNOR locatari si nu se repartizeaza tuturor locatarilor pentru aceiasi lucrare - centrala de apartament, de exemplu, sau lambrisarea casei scarilor cu lemn de tek, clante din aur la usile de acces in scara, marmura de cararra, faianta pictata manual din spania sau orice altceva va trazneste prin cap, DAR FIIND IN FOLOSUL TUTUROR LOCATARILOR ( cind spun "repartizeaza" sa nu intelegeti NUMERAR, ci contractarea lucrarii de catre asociatie in folosul tuturor, caci daca dati banii cash unii s-ar putea sa-si cumpere muraturi de ei). O solutie cu mult mai simpla ar fi ca din acesti bani sa va acoperiti cheltuielile lunare de intretinere, iar cine vrea centrala de apartament sa-si puna.
Termin cu un comentariu pentru d-nl adriantot: desi sint nou pe acest forum, am citit foarte multe din raspunsurile dv-stra, pe care le consider fundamentate si la obiect. De data asta cred insa ca sinteti fie ironic, fie interesat: daca d-na smaria este o pensionara cu 275 lei/luna? La care justitie sa se adreseze, la Bucuresti sau la Haga?
Răspuns la discuția Calcul apa rece
La montarea centralei de apartament era obligatorie montarea apometrului de apa rece pe conducta care alimenteaza centrala (majoritatea centralelor de apartament au alimentarea cu apa rece pe un singur circuit, atit pentru apa folosita la incalzire cit si pentru apa calda). In aceasta situatie este simplu: din cota dv-stra de factura "telescopica" se scade consumul celui cu centrala, iar restul se imparte asa cum s-a facut si pina acum.
ATENTIE: Cel cu centrala s-ar putea sa mai consume apa rece si pe alte alimentari (centrala alimentata pe coloana de bucatarie, dar mai exista o coloana de apa rece si la baie, la WC-ul de serviciu, in functie de planul retelei de apa rece al blocului/scarii).
Răspuns la discuția ajutor
Situatia nu este chiar asa de simpla:
1. Debransarea trebuie efectuata de furnizorul de energie termica care va da un PV de debransare in care se specifica exact ce anume s-a debransat;
2. La caldura aveti obligatia de a contribui cu o cota pentru spatiile comune si pentru conductele ce trec prin apartament;
3. La apa calda contribuiti cu o cota pentru intretinerea spatiilor comune (spalat geamuri, usi, casa scarilor);
4. Daca apometrele nu mai sint in perioada de valabilitate metrologica (aveti un buletin de verificare) sau nu mai sint sigilate este normal sa nu mai fie luate in considerare de administrator;
5. In ceea ce priveste cit s-a trecut pentru caldura si apa calda, depinde de ce a hotarit Adunarea generala;
In ceea ce priveste modul de calcul al penalizarilor si neinregistrarea unor plati efectuate nu exista decit varianta unei expertize contabile pe care o ve-ti suporta daca se dovedeste ca nu aveti dreptate sau darea in judecata a asociatiei.
Daca doriti contoare individuale si contract individual cu Distrigaz aveti nevoie de proiect, avizare, aprobare, taxa de contract etc., dupa care, fiecare contorizat va plati singur factura. Daca doriti insa numai contoare de apartament (in genul apometrelor), atunci nu este necesar decit sa gasiti o firma autorizata pentru lucrari de gaze. Aceasta va monta contoarele, va anunta Distrigaz pentru omologare si gata. Locatarii sau persoana care citeste apometrele la dv-stra in scara/bloc va citi si indexul contoarelor de gaze. Atentie insa:
- contoarele indica mc iar factura este in kwh; in fiecare luna administratorul trebuie sa transforme consumurile individuale din mc in kwh in functie de Pcs-ul transmis de Distrigaz(este trecut pe factura);
- daca nu toti locatarii monteaza contoare trebuie sa stabiliti in AG ce consum de gaze se trece la cei necontorizati;
- daca toti locatarii monteaza contoare trebuie sa stabiliti in AG cum se imparte diferenta dintre consumurile locatarilor si factura Distrigaz;
- in apartamentele prevazute cu termopan este obligatoriu si montarea de senzor de gaze;
SI ASPECTUL CEL MAI IMPORTANT: S-ar putea ca la omologare Distrigaz sa va comunice ca tevile au depasit perioada de viata si sa va oblige sa schimbati intreaga coloana, sub amenintarea ca altfel intrerup furnizarea gazelor din motive de securitate. Tevile sint bune daca nu ii deranjati pentru omologare.
Noi am efectuat aceasta lucrare cu ELSACO Bucuresti - tel. 021.769.24.36.
Răspuns la discuția studii cenzor
In vechile legi se spunea "cel putin studii medii de specialitate", adica liceu economic.
Perfect corect ce va raspuns Adrian, cu o singura observatie: la viitoarea reparatie s-ar putea ca vecinul sa nu mai aiba fond de reparatii si atunci va refuza plata noii reparatii pentru ca acum s-au utilizat banii pentru usa termopan cu care nu e de acord. Cel mai bine e sa nu lasati treaba sa se invechiasca.
Sint de mult timp administrator, contabil + casier la blocul unde locuiesc. Acum citeva saptamini am primit de la un bloc vecin oferta de a prelua asociatia si am fost la o sedinta de comitet "largit" pentru stabilirea conditiilor. Una din conditii, sustinuta cu tarie de un grup de pensionari MAI si MAPN, a fost sa inchei contract de munca cu timp partial, ca asa este legal si, in plus au si ei o siguranta ca nu fug cu banii(?). Le-am explicat ca pe mine nu ma intereseaza vechimea in munca, dar pe ei ii va costa cu circa 45% mai mult, pentru numeroasele contributii si fonduri care trebuiesc achitate la stat. Recunosc sincer ca nici mie nu-mi convine sa alerg in fiecare luna cu inca 4 declaratii (CAS, sanatate, somaj si ITM), pentru a cistiga 1 an vechime dupa 4 ani de munca. Cum la noi legile sint asa cum sint, intrebarea mea este daca este obligatoriu contractul de munca, si daca da, care este actul normativ?
Aveti perfecta dreptate la toate 3 punctele. Eu nu am dezvoltat cazul cu repartiroare pentru ca la mine nu exista.
Un calcul foarte aproape de realitate este cel bazat pe SET(suprafata echivalenta termic). Acest lucru presupune insa cunoasterea SET-urilor tuturor partilor instalatiei de incalzire: conducte si calorifere. Daca pe vremuri treaba era simpla, neexistind in Romania multe tipuri de calorifere (oricum erau standardizate, vezi STAS 11984/1983), acum este ceva mai greu: calorifere de fonta, otel, aluminiu intr-o gama foarte variata de dimensiuni. Oricum, sa nu uitam ca si inainte, pentru a avea un pic mai multa caldura in apartamente mai puneam citiva elementi la calorifer.
Practic: un specialist in termotehnica ar trebui sa viziteze fiecare apartament in parte si sa determine SET-ul pentru fiecare apartament, spatiu cu alta destinatie, uscatorie, boxe, subsol, casa scarilor etc incepind dupa contoarul de scara sau de bloc. Pentru spatiile comune repartizarea se face proportional cu cota parte indiviza aplicata asupra SET-ului acestora iar pentru apartamente si spatii cu alta destinatie proportional cu SET-ul propriu.
Bineinteles ca si aceasta metoda are neajunsuri:
- Ce se intimpla atunci cind RADETUL, din motive "obiective", furnizeaza prin tevi apa rece, iar eu, care am centrala, incalzesc tevile care trec apoi pe la vecini?
- Ce se intimpla atunci cind in apartamentele racordate la RADET sint 18-19 C iar la mine, cu centrala sint 25 C?
- Atunci cind un vecin schimba caloriferele specialistul trebuie sa recalculeze SET-ul acelui apartament.Cine plateste? Vecinul, ca le-a schimbat, sau toti, fiindca vrem un calcul corect?
Intimplarea face ca exact saptamina trecuta am vorbit la ANRSC despre aceasta problema si deocamdata nu exista un normativ pentru stabilirea cit % din caldura se imparte pa spatiile comune. Deasemenea am discutat si cu o firma care se ocupa de citirea repartitoarelor si impartirea caldurii si mi-au spus ca in functie de datele efective din teren cota pentru spatii comune poate ajunge si la 50% din total. Calculul efectiv il face un program complex de calculator pe care, evident, nu mi-l pot da.
Si inca un lucru: din punct de vedere ingineresc SET-ul nu este suprafata desfasurata a tevii sau caloriferului asa cum a determinat-o acum citiva ani la mine la bloc o specialista de la RADET
Eu personal, ca administrator de asociatie si locatar cu centrala, sint de acord ca trebuie sa contribuie cu ceva la plata caldurii si proprietarii cu centrale.
In incheiere va prezint un caz practic de la mine (intretinere 11.2008). Una din scari, 19 ap. identice din care unul cu centrala, are caldura de 1800 lei, deci 100 lei/ap (nu avem cota pentru spatiile comune). Sa vedeti ce diferente apare daca pentru spatiile comune punem 20% sau 50% din caldura:
-pentru statii comune: 1800x20%/19=18.95 lei/ap; pentru apartamente 1800x80%/18=80.00 lei/ap. Deci cei 18 fara centrala vor plati 18.95+80.00=98.95 lei/ap. O ECONOMIE DE 1.05 lei/ap.
-pentru statii comune: 1800x50%/19=47.37 lei/ap; pentru apartamente 1800x50%/18=50.00 lei/ap. Deci cei 18 fara centrala vor plati 47.37+50.00=97.37 lei/ap. O ECONOMIE DE 2.63 lei/ap.
Am luat legatura cu aceiasi firma care se ocupa cu repartitoare solicitindu-le o oferta pentru determinarea SET-ului la un bloc cu 19 apartamente de doua camere si o uscatorie + 2 calorifere pe casa scarilor. Pret? 476 lei, deci 25.05 lei/ap. Deci investitia intr-o metoda de calcul corecta se amortizeaza intre 10 si 24 luni de iarna, adica intre 2 si aproape 5 ani, in functie de procentul pentru parti comune calculat de specialisti.
Concluzie: SA MOARA SI CAPRA VEVINULUI CU CENTRALA.