avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Activitate danike

Activitate danike

sintagma "au fost obligati la plata impozitului minim" ar trebui inlocuita cu sintagma "intra sub incidenta impozitului minim"

daca analizati declaratia 101, veti observa ca la cartusul C "Date privind definitivarea impozitului pe profit anual", randul 2 "Impozit minim", conform instructiunilor de completare, se completeaza suma reprezentand impozitul minim anual aferenta fiecarei transe de venituri, recalculat in mod corespunzator pentru 9 luni.
deci un contribuabil, chiar daca nu a platit efectiv impozit minim in perioada 1 ian - 30 septembrie si a platit numai impozit pe profit 16%, trebuie sa completeze la randul 2 suma reprezentand impozitul minim aferenta transei sale de venituri

sunt de parere ca este doar o problema de forma si nu de fond, ce se va lamuri odata cu publicarea normelor.
persoana care aplica regimul special de scutire si depaseste plafonul de 10.000 euro, adica 34.000 lei, privind achizitiile intracomunitare de bunuri, are obligatia ca inainte de depasirea plafonului sa se inregistreze in scopuri tva pentru aceste achizitii, conform art. 153^1, alin. 1, lit. a) din codul fiscal.

odata cu cererea de inregistrare, persoanele susmentionare vor solicita si inscrierea in ROI, conform art. 158^2, alin. 2 cod fiscal.

dupa aceste formalitati, vor furniza codul de inregistrare obtinut furnizorul stabilit in UE, iar acesta va factura fara tva, operatiunea fiind taxabila in romania, fiind datorata tva 24% catre statul roman prin depunerea decontului special de taxa 301, pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care are loc exigibilitatea.

de asemenea trebuie depusa si declaratia 390, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care are loc exigibilitatea.

intrucat persoanele susmentionate nu sunt platitoare de tva in romania, nu au drept de deducere a taxei si nu sunt obligate sa colecteze tva aferenta vanzarii produselor achizitionate din UE.

inregistrarea in scopuri tva pentru achizitii intracomunitare nu presupune si inregistrarea in scopuri normale de tva, adica nu presupune ca persoana respectiva sa devina platitoare de tva si da depuna deconturi de tva lunar sau trimestrial.

persoanele susmentionate vor deveni platitoare de tva numai in cazul in care depasesc cifra de afaceri de 35.000 euro, adica 119.000 lei.
abia din acel moment vor fi obligate sa colecteze tva aferenta vanzarilor sau prestarilor si sa depunsa deconturi de tva.

raspuns final: persoana care achizitioneaza produse din uniunea europeana a caror valoare depaseste 10.000 euro, nu devine platitoare de tva in romania.
acest lucru se va intampla doar atunci cand veniturile realizate vor depasi 35.000 euro/anual.

jester: ai dreptate, nu te mai everva si sarbatori fericite :) !





Răspuns la discuția Recuperare TVA extern
formularul 318 trebuia depus pana pe data de 30 sept.

mai multe detalii aici:
[ link extern ]
nu s-a modificat
Răspuns la discuția Recuperare TVA extern
recuperarea tva achitata in romania sau in alte tari membre?
fiti mai explicita.
recuperarea taxei nu este conditionata de inscrierea pe tabelul creditorilor si puteti ajusta taxa colectata dupa pronuntarea sentintei definitive de incgidere a procedurii falimentului si radierea debitorului.
Răspuns la discuția despre TVA
daca tva deductibila este mai mare decat tva colectata, depuneti decontul de tva cu optiune de rambursare in termenul legal.
in termen de 45 de zile vi se va solution cererea de rambursare a tva.
Răspuns la discuția Contract leasing
dar daca nu plateati cateva rate, iar firma de leasing va lua masina, oare va mai inapoia valoarea reziduala achitata?
asta cum se numeste? "jecmaneala"?
Răspuns la discuția factura de diferenta tva
consider ca nu este corect intrucat faptul generator a intervenit la momentul emiterii facturii prin care se acorda dreptul de a aparea in paginile revistei.
Răspuns la discuția TVA livrare intracomunitara
factura se intocmeste fara tva, plata taxei revenind firmei din olanda in tara sa.