Buna ziua.
Va rog, daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea speta:
Dupa ce am facut o depasire pe linie discontinua (inclusiv am terminat manevra pe linie discontinua, inainte sa inceapa linia continua), pe un drum national (dn2), am fost oprit de un agent de politie ce circula din sensul opus de mers si mi-a invocat fapul ca as fi depasit pe linie continua. Tin sa precizez ca nu dispunea de un aparat radar care sa fi filmat momentul depasirii (si care, probabil m-ar fi scutit acum de bataia de cap). Am fost oprit dupa cativa km de la locul presupusei contraventii si mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru depasire pe linie continua.
In procesul verbal, la rubrica pentru locul faptei, a trecut dn2 km *** + 800m. Va rog sa-mi spuneti care este procedura si articolul din lege prin care pot sa atac aceasta parte, deoarece pe acel sector de drum nu exista nicio borna kilometrica si am suspiciunea ca a trecut alt loc decat sectiunea de drum, tocmai pentru a fi sigur ca acolo exista o linie continua. Pe de alta parte, voi ataca procesul verbal si voi proba cu martor faptele reale. Daca ma puteti ajuta in speta cu specificarea locului faptei si imposibilitatea agentului de a specifica alt punct de reper dar si determinarea exacta a pozitiei kilometrice/metrice, v-as fi foarte recunoscator.
Va rog sa ma lamuriti intr-o situatie, nu am gasit nicaieri care este procedura clara in urmatorul caz.
Voi lua a situatie ideala, ipotetica:
Politia rutiera organizeaza un filtru, ii face semn conducatorului auto sa opreasca, insa acesta nu opreste, isi continua deplasarea, politistii nu pleaca in urmarire, dar retin numarul de inmatriculare, ajunge acasa, etc practic nu mai interactioneaza in niciun fel cu vreun agent.
Daca politistul a retinut nr. de inmatriculare, care este procedura care va urma? Va rog, daca se poate, sa detaliati (de ex. comunica proprietarului <identificat dupa nr. de inmatriculare> motivul pentru care il citeaza, sau daca proprietarul din carte nu detine macar permis de conducere, ce se va intampla, daca va obliga proprietarul sa dea o declaratie, etc). Daca, de exemplu (repet, situatie ideala, fictiva) procedura cu proprietarul, identificarea conducatorului auto, etc, depaseste termenul legal pentru prescierea faptei - ce se va intampla in acest caz?
Un articol din lege ar ajuta mult, nu am gasit nimic concludent pe internet.
Va rog sa va abtineti de la pareri subiective. Am descris o situatie ideala si din curiozitate, am cerut ajutorul persoanelor ce cunosc legea.
Va rog, daca puteti, sa va expuneti parerea asupra urmatorului subiect:
Conform OUG 34/2013, primariile aveau obligatia sa concesioneze pajistile comunale crescatorilor de animale (asociatii, persoane fizie, etc). Intr-o localitate, primaria, printr-o hotarare de consiliu local a decis sa nu concesioneze aceste pajisti (cca 700 ha), desi a avut cereri de la asociatii. Mai mult decat atat, desi prin hotararea de consiliu local a decis ca nu concesioneaza nimanui terenurile, primarul a impartit "la negru" pajistile mai multor crescatori de ovine. De asemenea, dupa cum scrie si in OUG, primariile nu pot accesa, incepand din anul 2015, fondurile de la APIA, creandu-se, astfel, un prejudiciu foarte mare la bugetul primariei, dar si la crescatorii de animale - daca era concesionat conform OUG 34/2013, asociatiile ar fi beneficiat de subventiile de la APIA (cca 700 lei / ha), si primaria ar fi incasat de la crescatori cca 350 lei/ha.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-Se incadreaza faptele primarului si ale consiliului local in infractiunea de abuz in serviciu, neglijenta?
-Care ar fi institutiile abilitate care pot verifica si sanctiona aceste nereguli?
Multumesc anticipat.
Rog persoanele fara cunostinte juridice sa se abtina de la comentarii pe langa subiect.
Buna seara.
Se da urmatoarea situatie:
Circulam pe blvd. Vasile Milea, dinspre Basarab, intersectie cu Iuliu Maniu. ora 16:30 (trafic intens). Dupa ce am traversat intersectia, circuland pe banda 2, am fost oprit, mai in fata (la peste 50m fata intersectie) de catre un agent de circulatie care a sustinut ca am depasit refugiul de tranvai pe partea stanga. Agentul a procedat la scrierea procesului verbal si a venit inapoi la autoturismul meu pentru ca eu sa-l semnez si (legal) sa fac mentiuni. In momentul in care eu i-am solicitat sa scrie la mentiuni faptul ca agentul se afla la o distanta mare de intersectie si ca nu putea stii cu exactitate daca am trecut sau nu prin stanga refugiului, acesta a refuzat sa scrie aceasta mentiune, apreciind dansul ca nu era distanta mare. Desi am incercat sa ii spun ca este dreptul meu legal de a face mentiuni, acesta a refuzat si, mai mult decat atat, nu mi-a mai dat nici posibilitatea de a semna procesul verbal.
Mentionez ca intreaga discutie, din momentul in care politistul a venit la masina este inregistrata (filmata) pe telefonul meu, din aceasta reiesind exact ce am scris eu mai sus.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-Este considerat abuz faptul ca politistul nu m-a lasat sa aduc mentiuni si nu mi-a mai dat posibilitatea de a semna procesul verbal?
-Procesul verbal, in conditiile de mai sus, este intocmit nelegal, incomplet, fara mentiunile pe care voiam sa le aduc?
Buna seara!
Ma intereseaza cum pot gasi o decizie a Tribunalului Teleorman (nr. 144 din 11.04.2014) pentru a o putea folosi intr-un dosar de transformare a daunelor cominatorii in daune compensatorii pe fond funciar. Mai exact, in decizia de mai sus, instanta constata potrivit art. 42 din legea 1/2000, ca aceste actiuni sunt scutite de taxa de timbru, iar unele instante nu tin cont de acest articol si impun plata taxei de timbru. Mentionez ca eu am gasit forma scurta a acestei decizii pe Portalul Instantelor de Judecata. Multumesc anticipat!
Buna seara, revin cu o mica nelamurire in urmatoarea situatie:
Dupa decesul ultimului parinte, s-a dezbatut masa succesorala (compusa dintr-un imobil) si mostenitorii au fost de acord sa-i cedeze unuia dintre ei intreaga masa succesorala, adica acel imobil. In urma unei retrocedari, la aceasta masa succesorala s-a adaugat un teren (retrocedare realizata la cererea mostenitorului caruia i-a fost cedat imobilul). In acest caz, ceilalti mostenitori au dreptul la acel teren? Multumesc anticipat!
Cumparatorul mi-a spus ca ii cere acel certificat fiscal doar pentru ca a scos numere rosii (fara sa stie, cred eu, ca defapt nu a scos numere rosii). Maine va merge cu acea fisa de inmatriculare sa verifice; am sa va tin la curent!
Inca un lucru: Se pare, din FISA DE INMATRICULARE pe numele mamei lui X ca ea a scos primul rand de numere rosii. Se poate argumenta la politie ca nu este necesar cerificatul lui X din moment ce pe numele lui nu au fost scoase numere rosii?
Buna seara, va prezint o problema (destul de neplacuta) la care, sper din tot sufletul sa-mi dati o rezolvare:
La data de 6.12.2013 am cumparat un autoturism adus recent din Italia, care avea deja un rand de numere rosii scoase. Pe actele de Italia, la cumparator este trecut numitul X. Masina, la momentul in care am cumparat-o, era trecuta pe numele mamei lui X (din cate am inteles). Vanzatorul (x) mi-a dat, cand am cumparat-o, ceritificatul fiscal pe numele mamei sale. La 2-3 zile, deoarece numerele rosii expirau, am mers si am inscris masina la primarie pe numele meu si i-am scos inca un rand de numere rosii. Saptamana trecuta, la data de 7.01.2014, i-am vandut masina unei persoane din Ploiesti, oferindu-i certificatul fiscal pe numele meu si fisa de inmatriculare cu viza de la primaria unde locuiesc. Cumparatorul a mers si a scos inca un rand de numere rosii (si ultimul) si in acelasi timp, persoana de la serviciul de inmatriculari i-a spus ca pentru a o putea inmatricula definitiv in Romania va avea nevoie si CEL PUTIN certificatul fiscal al persoanei de la care am cumparat-o eu. Avand acest certificat, emis pe data de 10.12.2013, i l-am trimis cumparatorului (astazi). Acum cateva minute m-a sunat si a spus ca a fost din nou la politie si ca pentru a inmatricula masina definitiv o sa aiba nevoie si de certificatul fiscal al persoanei X, cea care este trecuta in cartea masinii de italia si care se pare ca a scos primul rand de numere rosii. Intrebarea mea este daca este normal ca cei de la inmatriculari sa-i ceara asa ceva si daca, in eventualitatea in care acea persoana X va dori sa scoata certificat fiscal, cum va putea face acest lucru, din moment ce nu mai figureaza cu masina inregistrata la primarie (suspectez ca nu a inregistrat-o niciodata) :((. Va multumesc anticipat!
Buna seara, va deranjez cu o noua problema. In urma cu vreo 2-3 luni am primit o amenda, pentru o contraventie in trafic. Nu am semnat procesul verbal si nici nu l-am primit prin posta/ nu mi-a fost afisat "pe usa" in 30 de zile. Dupa ce a expirat acest termen, mai precis la peste 50 de zile, am aflat ca procesul verbal se afla la primarie si ca, daca nu-l voi achita, voi fi executat. Intrebarea mea este: Pe cine trebuie sa dau in judecata, primaria sau politistul (care, am aflat ulterior ca a dus personal procesul verbal la primarie, localitatile fiind invecinate)? Mentionez si ca procesul verbal prezinta numeroase corecturi (la momentul in care i-am spus politistului ca nu semnez procesul, acesta, in spirit romanesc, a mai adaugat niste contraventii minore, modificand astfel si suma totala de plata). Va multumesc anticipat!