avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Activitate tudfamily

Activitate tudfamily

Răspuns la discuția Pensie alimentara
La data hotararii nu era angajat.

Cererea de lamurire dispozitiv nu trebuie depusa intr-un anumit termen ? Hotararea mea de divort este definitiva si irevocabila din noiembrie 2013.

Cred ca s-ar putea sa trebuiasca sa deschid un proces nou, pentru stabilirea si a unei pensii in situatia in care nu este angajat, nu ?
Răspuns la discuția Pensie alimentara
Ce inseamna "154" ?
Care este legea si articolul aplicabil pentru salariul minim pe economie ? L-am dat pe mana executorului judecatoresc care refuza sa calculeze pensie alimentara la salariul minim pe economie, pentru perioada in care fostul sot nu a fost angajat, asa cum nu e nici acum.
Referitor la obligatia de plata a pensiei alimentare, in hotararea judecatoreasca este precizat ca fostul meu sot este obligat la plata a 25% din salariu.
Am mai multe probleme:
a. nu este precizat daca este vorba de salariu fix sau de venituri
b. nu este precizat ce se intampla daca nu mai lucreaza
c. nu este precizat daca procentul de 25% se aplica si daca are venituri din alte surse

As dor sa deschid un nou proces, prin care sa se clarifice aspectele mentionate mai sus. In plus, pot solicita direct in instanta obligarea pensiei alimentare de catre tertul poprit, in cazul in care el se angajeaza ?

Ce ma sfatuiti ?

Multumesc.
In hotararea judecatoreasca de divort este stipulat ca fostul sot trebuie sa plateasca 25% din salariul (nu venituri, ci doar salariu), aplicabila din octombrie 2012.
Nu a platit nimic pana acum. A inceput sa lucreze cu contract de munca din aprilie 2013 si pana in decembrie 2014.Actual si oficial nu mai lucreaza.
Am inaintat solutionarea catre un birou de executoriu judecatoresc. Dupa ce au intreprins investigatiile necesare, acestia imi spun ca vor calcula pensia alimentara numai la salariul realizat in perioada in care a lucrat.
I-am intrebat daca nu ar trebui sa calculeze si pentru perioada in care nu a lucrat, prin aplicare la salariul minim pe economie. Mi-au spus ca ei nu au stiinta de asa ceva, daca in hotararea judecatoreasca nu este specificat asa ceva si ca sa le comunic articolul din lege care specifica acest lucru.

a. Va rog sa ma lamuriti daca pentru perioada in care fostul sot nu are venituri salariale, ar trebui sa plateasca pensie de intretinere.
b. Daca da, care este articolul din lege care specifica asa ceva.

Vreau sa inaintez si o plangere la politie pentru neplata pensiei alimentare, dar imi e teama sa nu o fac degeaba, daca legislatia specifica ca el nu are nici o obligatie de plata atata timp cat nu munceste. Se poate face plangere cu referire inclusiv la perioada in care a lucrat si ar fi trebuit oricum sa plateasca ?

Precizez ca nu contribuie cu nimic la acoperirea nevoilor copilului, dar din cand in cand cheltuie cu copilul sume de genul iesiri in oras, sau vrea sa plece cu copilul in concediu, deci se pare ca are resurse materiale.

Va multumesc.
Am un angajat care a efectuat in Spania un curs de calificare sustinut cu fonduri europene, in urma caruia i s-a eliberat un certificat.
a. Pentru recunoasterea certificatului, este necesara traducerea legalizata a acestuia (este in limba spaniola) ?
b. Pot sa angajez aceasta persoana pe functia recunoscuta prin acest certificat, direct in baza certificatului ? Sau este necesara obtinerea echivalarii la organismul de stat abilitat (presupun Ministerul Muncii) ?
Poate un angajat care are contractul suspendat (ingrijire copil) sa participe la cursuri de formare profesionala care au loc pe durata suspendarii contractului ? Ce documente ar trebui intocmite in acest caz ?
Buna ziua,
Am primit o notificare de la un client X-( care a depus dosarul de intrare in insolventa si sunt nevoit, pina o anumita data, sa transmit cererea de admitere a creantelor asupra averii debitorului.

Exista un model tip de cerere ?:">
Am citit legea si am vazut ca sunt prevazute citeva aspecte minime care trebuie specificate in cerere, dar as prefera sa pornesc de la un draft de cerere.

Multumesc,
Buna ziua,

Doresc sa depun un dosar ptr contestarea deciziei de cercetare disciplinara. Am fost la judecatorie sector 4 Bucuresti si mi s-a spus ca am nevoie de o cerere, precum si toate documentele care pot sustine cauza mea.
Cei de acolo nu au fost in stare sa ma lamureasca cu mai multe detalii.X-(
Exista un model de cerere ?

Multumesc,
O procedura trimisa de catre directorul HR precizeaza ca cererile de concediu fara plata se trimit cu cel mult 2 saptamini inainte de data la care concediul intra in vigoare, nefacind referire in cit timp societatea va raspunde.
Am depus o astfel de cerere in termenul corect procedural, dar inca nu mi s-a raspuns.
Mai sunt 3 zile pina la inceperea efectiva a concediului fara plata solicitat.

Ce pot face in caz ca societatea nu imi raspunde pina la final ? #-o
Pot invoca legea partilor conform careia nici un raspuns inseamna raspuns afirmativ, si eventual in ultima zi, sa le fac o notificare si sa le spun ca le solicit inca odata raspuns si daca nu, consider ca raspunsul e afirmativ ?
Avem mai multe magazine in diverse orase ale tari.
Se poate concedia un angajat pe motiv de restructurare a activitatii in cadrul retelei de magazine din acelasi oras ?
De exemplu vreau sa concediez lucrator comercial si sa angajez optometrist, pentru ca imi aduce plus de valoare in magazin ?
Evident, cu respectarea legislatiei, a preavizului, a platii unui salariu compensatoriu si trimiterea in somaj ?

Multumesc,