avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... greva din invatamant pt. copiii din an terminal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

greva din invatamant pt. copiii din an terminal

Copilul meu este cls.VIII la o scoala din Buzau.dupa 12 martie nu au mai mers la ore, caci este greva.Saptamana asta este vacanta.Pe 5 si 11 Mai au de sustinut teste nationale la romana si matematica.Teste care reprezinta 25 % din media de intrare la liceu.La unele scoli, in oras sau la tara,in judetul Buzau, s-au tinut orele, deci s-a predat materia care li se va da la aceste teste.La scoala copilul meu nu s-a predat materia din luna respectiva.Este legal sa abuzeze in modul acesta de copiii?Am vorbit cu un profesor sa intreb daca se va recupera materia din acesta luna,pierduta, si mi s-a spus ca ei vor sa inghete anul, nici nu poate fi vorba de recuperat materia.
Ce putem face noi ca si parinti in situatia de fata?
Problema este destul de delicata in acest sistem . Cei ce lucreaza cu adevarat cunosc aceste probleme. De afara se vede altfel problema. Problema pe care toata lumea trebuie sa o inteleaga este aceea ca in actul de educatie exista trei parteneri: scoala prin profesorii sai, elevii dar si parintii. Cand cele trei parti colaboreaza este foarte bine. In ultima vreme actul calitativ slabeste si datorita interesului din ce in ce mai scazut fata de carte si implicit respectul fata de dascal. A fi profesor azi , uneori este un act de curaj. Si aici ma refer la profesorii din licee. Societatea nu mai ofera modele clare care sa impusioneze elevii, parintii se implica din ce in ce mai putin. Si in conditiile in care educatia a ajuns la coada listei ca si importanta, unde se experimenteaza in fiecare an cate ceva, nu face decat sa destabilizeze situatia. Conditiile sunt din ce in ce mai grele. Sa lucrezi cu 30-35 pana la 40 elevi odata, colective unde exista copii si cu dizabilitati si sunt incrise in scolile de masa nu este foarte usor. Materialele didactice se procura cu proprii bani, pentru ca se stie ca fondul clasei nu mai exista. Salarizarea este o chestiune sesnibila.Profesorii sunt si ar trebui sa ramana oameni cu demnitate si prin tinuta lor. Se intreaba parintii ca de ce fac profesorii greva. De prea bine, nimeni nu iese sa tipe in strada.

PS.Daca postarea mea ajunge in alta parte decat unde trebuie, va rog, intelegti-ma, este prima postare. Multumesc.
Cred ca discutia deviaza undeva unde conflictul este garantat: la bani. Personal eu nu pot si nu vreau sa comentez asupra acestui aspect, tocmai datorita faptului ca la noi in tara foarte multe categorii profesionale castiga prea putin, intre care si profesorii. Nu cred ca trebuie sa comparam cat castiga fiecare (desi daca o facem ar trebui sa fie la randament, nu pe luna deoarece luna are un numar diferit de ore lucratoare pentru fiecare) ci consecintele acestui fapt. Adica ok, poate ca majoritatea suntem de acord cu faptul ca profesorii castiga putin, dar aceeasi majoritate nu e de acord cu modul in care au inteles sa forteze mana unui guvern care a demonstrat ca nu stie sa abordeze situatiile de criza... Asa cum spunea cineva mai sus, spre deosebire de greva altor tipuri de salariati (in sens larg), greva profesorilor nu raneste decat elevii. Asta nu mi se pare mie corect, mai ales ca e o finalitate scontata!

Sigur ca putem discuta ani intregi despre faptul ca programa scolara este o gluma si 90% din ce inveti in scoala nu te pregateste in niciun mod pentru cariera (si asta o spun din experienta), ca modalitatea de predare paternalista este depasita (in sensul ca in alte tari se pune accentul pe studiul individual inainte de ora, iar la curs discutia este interactiva si da randament mult mai mare), ca nivelul de pregatire al unor profesori lasa de dorit, etc. Dar astea sunt probleme institutionale pe care nu profesorii, ci guvernantii pot si ar trebui sa le rezolve. Drept urmare, pe toate le consider irelevante in discutia de fata unde subiectul este despre consecintele grevei profesorilor.
cos55ap a scris:

baikomarilena a scris:

Stimata doamna, eu lucrez in invatamant si v-as invita si pe dumneavoastra sa lucrati alaturi de mine cu 1100 lei lunar dupa 15 ani, din care cam 300 lei îi folosesc lunar tot pentru scoala (pe materiale didactice).Iar referitor la educatia copiilor vreau sa va spun ca școala nu poate educa, doar modela ceea ce au format părinții.

Eu as invita alaturi de mine orice profesor sa vedem ce sanse are sa se angajeze in alta parte.
Cu tot respectul....

Profesorii sunt platiti slab pentru ca sunt prea multi. Daca raportam procentual numarul lor pe cap de elev, trebuia sa ajungem pe Marte la ce inteligenta trebuia sa avem.

Urmarindu-va , am constatat ca sunteti prea mandru de dvs.
lorelayold76 a scris:

școala nu poate educa, doar modela ceea ce au format părinții.

-oare de aceea se spunea pe vremuri ca invatatoarea este a doua mama?
-stiu cazuri in care parintii erau de 2 bani, betivi etc si a caror copii au ajuns departe, erau respectuosi si calzi....asta datorita profesorilor cu inima si devotament...este adevarat ca se intampla acum mai bine 15 ani
-trebuie sa recunosc ca in ziua de azi este greu sa educi astfel de copii pentru ca nu iti permite sistemul de invatamant care este BOLNAV....din acest motiv este binevenita aceasta lege, aici vrea sa schimbe ceva si pe langa aceasta sa nu mai fie discriminati ceilalti profesori din localitati mici sau de la rural.
-in ce priveste cei 300 lei multi profesori ii recupereaza din meditatii (nu stiu daca si dumneavoastra practicati asa ceva)
- o intrebare, acel venit pe care l-ati afisat este cu sau fara sporuri, prime si al 13-lea salar? (eu nu mai am nimic, plus ca ajung tarziu acasa si nu pot sa mai fac ceva pe langa, sa mai am un amarat de venit...sau poate reusesc dar cu pretul sanatatii mele...)

Imi doresc din tot sufletul ca profesorii sa primeasca salarii de 5 ori mai mari ca acum, dar sa si merite......rezultatele, care sunt copiii, lasa de dorit. Aceasta lege este un inceput si daca profesorii isi dau mana sa schimbe in bine sistemul de invatamant sunt convinsa ca recompensele materiale nu vor intarzia si vom ajunge ca in trecut sa ne uitam cu sfiala si respect la un profesor

Sincer as vrea sa stiu si eu ce meditatii face un profesor de educatie tehnologica, de desen, de educatie fizica. Si cu atat mai mult daca discutam de mediul rural. A ridica piatra de jos si a arunca este foarte usor.
porto a scris:

[Urmarindu-va , am constatat ca sunteti prea mandru de dvs.

Cu tot respectul, mandria nu-si are locul in discutii pe care eu le consider asa de importante. Ci faptul ca SUNT PREA SARAC SA-MI PERMIT LUCRURI IEFTINE.
Atunci cand intr-o zi de scoala se "inghesiue" 8-9 profesori la o clasa garantez ca nu iese nimic de calitate.
Daca am face maxim 6 ore pe zi sunt sigur ca la un salariu cu 50% mai mare treaba ar merge mult mai bine!!!

Pentru ce sa platesc 8, 9 profesori intr-o zi? ca sa chiuleasca elevii pentru ca oricum dupa 6 ore-si pierd interesul?

Mi-e rusine cand vad atatea nepotisme in scolile noastre... si toate astea pe Banii mei...

Un raspuns la prima mea intrebare pe care vad ca ati citato v-ar arata poate si dv. adevarul. Inclusiv de ce NU sunt mindru de mine!!!

Alte discuții în legătură

Greva parinti scoala cu televiziune buna ziua, pentru a protesta ... Catalinavoinea11 Catalinavoinea11 GREVA PARINTI SCOALA CU TELEVIZIUNE Buna ziua, Pentru a protesta fata de abuzurile pe care un copil cu CES care agreseaza ceilalti copii din clasa dar care ... (vezi toată discuția)
Contestare regulament scolar lucianrosca lucianrosca Se poate contesta un regulament scolar care ar prevede ca elevii nu au voie sa detina (chiar inchise) telefoane mobile in scoli? (vezi toată discuția)
E permis ca elevul sa primeasca test din materie nepredata? zanaisa zanaisa Va rog sa imi spuneti daca este legal sau normal ca un elev sa primesca test din materie nepredata ,ci conspectata din manual, deci neexplicata si ce ar ... (vezi toată discuția)