avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile parintelui divortat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile parintelui divortat

Am divortat la solicitarea fostului meu sot in anul 1994.Din casatorie a rezultat un copil (1992), care mi-a fost incredintat. Intre timp m-am casatorit cu un fost coleg de scoala,care a avut grija de mine si de copil inca de la varsta de 3 ani. Nici eu, nici copilul nu am mentinut nici un fel de legatura cu fostul meu sot, singura legatura fiind primirea unei pensii alimentare minimale. In anul 2006 am cerut majorarea pensiei alimentare, la care fostul meu sot a avut pretentii de a lua copilul la domiciliul lui. Si asta dupa 15 ani de ignorare totala.
Va rog sa-mi scrieti ce drepturi poate avea fostul meu sot ?
Puteti oricand sa introduceti actiune pentru stabilirea unui program de vizitare.
Important este daca dvs. va puteti deplasa pana la Baia Mare sa vedeti copilul pentru ca sotia nu poate fi obligata sa vi-l aduca la Bucuresti, mai ales pentru faptul ca acesta este prea mic.
Intradevar salariul dvs. este mic si pensia se stabileste si in functie de mijloacele celui ce urmeaza a o plati, dar pentru neplata pensiei puteti fi urmarit penal pentru infractiunea de abandon.
Dvs. nu o sa puteti sa fiti obligat sa fiti de acord cu adoptia dar, cred ca ar trebui sa incercati sa gasiti o metoda sa va mariti substantial venitul pentru a putea face fata unor deplasari la Baia Mare si pentru a putea trimite bani pentru intretinerea copilului pentru ca aveti nu numai drepturi ci si obligatii fata de copilul dvs.
Pensia nu am platit-o luna de luna, dar am trimis bani in general. Si de fiecare data cand am trimis am trimis aprox dublu fata de ceea ce a stabilit instanta. Legat de procesul de drept de vizita, acesta se judeca la Baia Mare sau in Bucuresti? Exista posibilitatea ca el sa se judece in Bucuresti?

Ce pot face in aceasta situatie? Este legal sa intrerupa leagtura mea cu copilul pe motiv de nepalata a pensiei alimentare luna de luna si ptr ca nu sunt de acord cu ceea ce imi cere ea( schimbarea de nume sau infierea copilului)?Un proces prin care eu sa cer drept de vizita la domiciliul meu se v-a tine in Bucuresti sau la Baia Mare? Daca procesul se judeca la Baia Mare, ce sanse am sa obtin mutarea lui in Bucuresti? Avand in vedere ca eu nu am o situatie materiala f. buna, nu sunt in posibilitatea de a sustine acest proces la Baia Mare si nici de a merge acolo sa vad copilul. Cat de importanta este pensia alimentara in plan juridic, legal, in pastrarea legaturii cu copilul? Pot pierde copilul sau dreptul de vizita datorita neplatei pensiei alimentare? Cum se calculeaza pensia alimentara avand in vedere ca eu mai am un copil (cel din casatoria actuala) in intretinere? Precizez ca salariul meu este de 435 ron net. Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns pe adresa de mail sau aici pe forum, sunt intr-o situatie foarte dificila fiindu-mi teama ca imi voi pierde copilul, sau voi pierde legatura cu el. Imi cer scuze pentru atat de multe randuri dar am incercat sa dau cat mai multe detalii ptr ca dumneavostra sa va puteti forma o parere cat mai bine conturata asupra situatiei in care ma aflu.

Orice proces referitor la marirea sau micsorarea pensiei de intretinere se va desfasura la Baia Mare(nu mai zic si de ce). Stramutarea la Bucuresti nu prea se poate.
Pensia se stabileste astfel:maxim 1/4 din venit pt 1 copil; maxim 1/3 pt 2 copii; maxim 1/2 pt 3 sau mai multi copii. De obicei se stabileste la maxim. In cazul dvs pensia pt copilul de la Baia Mare va fi de 1/6(jumatate din 1/3)
In privinta infierii fara acordul dvs nu se va putea realiza. In principiu neplata pensiei nu va avea consecinta pierderii copilului sau a dreptului de vizita (pot exista alte consecinte).
Totusi chiar si in cazul in care ati avea o hotarare in care sa se specifice clar vizitele tot va fi foarte greu s-o puneti in practica fara acordul mamei copilului. Zic asta pt ca acest copil poate fi influentat(de catre mama) sa refuze singur vizitele, si atunci ce faceti ca nu exista nici o lege care sa reglementeze aceasta situatie.
va multumesc pt raspuns.deci daca am inteles bine pot pleca cu fetita mea din tara,dar sa am la mine hotararea judecatoreasca de la divort???fetita imi este incredintata mie

Orice proces referitor la marirea sau micsorarea pensiei de intretinere se va desfasura la Baia Mare(nu mai zic si de ce). Stramutarea la Bucuresti nu prea se poate.
Pensia se stabileste astfel:maxim 1/4 din venit pt 1 copil; maxim 1/3 pt 2 copii; maxim 1/2 pt 3 sau mai multi copii. De obicei se stabileste la maxim. In cazul dvs pensia pt copilul de la Baia Mare va fi de 1/6(jumatate din 1/3)
In privinta infierii fara acordul dvs nu se va putea realiza. In principiu neplata pensiei nu va avea consecinta pierderii copilului sau a dreptului de vizita (pot exista alte consecinte).
Totusi chiar si in cazul in care ati avea o hotarare in care sa se specifice clar vizitele tot va fi foarte greu s-o puneti in practica fara acordul mamei copilului. Zic asta pt ca acest copil poate fi influentat(de catre mama) sa refuze singur vizitele, si atunci ce faceti ca nu exista nici o lege care sa reglementeze aceasta situatie.

Multumesc ptr raspunsul concret cu privire la pensia alimentara.
Da, de asta imi este teama si mie , ca il v-a influenta pe copil impotriva mea. ce pot face at.? Sa accept schimbarea de nume, in speranta ca at. nu v-a mai pune bete in roata( asa cum zice ca ar face) relatiei mele cu copilul? Cum se procedeaza la schimbarea de nume avand in vedere ca are doar 5 ani?

Alte discuții în legătură

Partaj daria_ramona2006 daria_ramona2006 Vreau sa introduc actiunea de partaj si as dori sa stiu cum se va imparti casa daca in urma actiunii de divort minora de 4 ani mi-a fost incredintata? (vezi toată discuția)
Numele copilului furtunika22 furtunika22 buna...am si eu o intrebare si cred ca sunteti in masura sa ma ajutati daca nu va cer prea mult...sunt divortata de 5 ani....am un baietel de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Trecerea la vama cu copil minor incredintat tie cu hotarare definitiva si irevocabila Laura_77 Laura_77 Buna seara!!Deci problema sta in felul urmator:sunt divortata din 2011 am un baietel minor de 10 ani care mi-a fost incredintat mie nespecificand in hotarerea ... (vezi toată discuția)