avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile parintelui divortat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile parintelui divortat

Am divortat la solicitarea fostului meu sot in anul 1994.Din casatorie a rezultat un copil (1992), care mi-a fost incredintat. Intre timp m-am casatorit cu un fost coleg de scoala,care a avut grija de mine si de copil inca de la varsta de 3 ani. Nici eu, nici copilul nu am mentinut nici un fel de legatura cu fostul meu sot, singura legatura fiind primirea unei pensii alimentare minimale. In anul 2006 am cerut majorarea pensiei alimentare, la care fostul meu sot a avut pretentii de a lua copilul la domiciliul lui. Si asta dupa 15 ani de ignorare totala.
Va rog sa-mi scrieti ce drepturi poate avea fostul meu sot ?
Pentru alexmada:

Exact. Hotararea legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila. Fac acesta precizare pentru ca de multe ori am intalnit persoane care nu inteleg ca nu este suficient sa ai acasa doar exemplarul primit prin posta. Acesta mai trebuie si legalizat (stampila, timbru)
Ultima modificare: Duminică, 18 Februarie 2007
romascanu, moderator

Multumesc ptr raspunsul concret cu privire la pensia alimentara.
Da, de asta imi este teama si mie , ca il v-a influenta pe copil impotriva mea. ce pot face at.? Sa accept schimbarea de nume, in speranta ca at. nu v-a mai pune bete in roata( asa cum zice ca ar face) relatiei mele cu copilul? Cum se procedeaza la schimbarea de nume avand in vedere ca are doar 5 ani?

Ce puteti face in legatura cu schimbarea de nume numai dvs puteti hotari. In privinta infierii eu pot spune ca ar fi un pericol mai mare in sensul ca nu veti mai avea nici un drept sau obligatie asupra copilului:( (nici de vizite nici de dat pensie)
In privinta procedurii de schimbare de nume va va spune ea tot ce trebuie sa faceti(cu siguranta stie).
Situatie este delicata si hotararea va apartine#-o
Bafta
Buna ziua!Va rog mult daca imi puteti da si mie niste sfaturi. Ma numesc Laura,de 6 ani sunt in Anglia.In 2004 m-am casatorit,am o fetita de 3 ani.De 2 ani sunt despartita de tatal fetitei...iar din vara anului trecut am inceput demersurile de divort. Am traduse si transcrise la Ambasada din Londra toate actele,certificatul de nastere al fetitei,cel de casatorie....am si formatul lor stil romanesc.Sper ca in curand sa se incheie divortul,numai ca fetita mea e trecuta pe acte cu numele tatalui,eu pastrandu-mi numele de familie dinainte de casatorie.
Cum sa procedez sa ii schimb numele fetitei mele,sa o trec pe numele meu?
Va rog mult sa imi raspundeti....multumesc!!!!Toate cele bune!!!
Puteti solicita schimbarea numelui copilului printr-o procedura administrativa (ulterioara divortului) dar ... cu acordul tatalui, exprimat in forma autentica (o fi el sot rau, ca banuiesc ca de aceea ati divortat, dar ramane tata...).

Imi permiteti sa-ntreb si: de ce? Mie una imi place sa cred ca mama m-a facut cu cine i-a fost mai drag sa ma faca la vremea cand m-a facut si nu cu unul caruia nu mai vrea sa-i auda nici numele...
Va multumesc pentru raspuns.Poate ca nu vi se pare corect ca vreau sa-i schimb numele fetitei....problema cea mai mare e ca parintii mei nu au vazut-o niciodata pe fetita mea,eu fiind pur si simplu blocata aici in Anglia din cauza actelor.El pur si simplu nu a avut si nu are nici un interes fata de copil...normal ca la inceput totul a fost altfel...dar treptat si-a aratat adevarata fata si au intervenit multe alte chestii,bautura,droguri,femei si cateva batai.Si el e cetatean rus,de 2 ani e in Irlanda iar eu cred ca nu il voi mai putea gasi dupa ceva vreme....sa ii cer semnaturi care oricum nu vrea sa mi le dea.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Partaj daria_ramona2006 daria_ramona2006 Vreau sa introduc actiunea de partaj si as dori sa stiu cum se va imparti casa daca in urma actiunii de divort minora de 4 ani mi-a fost incredintata? (vezi toată discuția)
Numele copilului furtunika22 furtunika22 buna...am si eu o intrebare si cred ca sunteti in masura sa ma ajutati daca nu va cer prea mult...sunt divortata de 5 ani....am un baietel de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Trecerea la vama cu copil minor incredintat tie cu hotarare definitiva si irevocabila Laura_77 Laura_77 Buna seara!!Deci problema sta in felul urmator:sunt divortata din 2011 am un baietel minor de 10 ani care mi-a fost incredintat mie nespecificand in hotarerea ... (vezi toată discuția)