avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile parintelui divortat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile parintelui divortat

Am divortat la solicitarea fostului meu sot in anul 1994.Din casatorie a rezultat un copil (1992), care mi-a fost incredintat. Intre timp m-am casatorit cu un fost coleg de scoala,care a avut grija de mine si de copil inca de la varsta de 3 ani. Nici eu, nici copilul nu am mentinut nici un fel de legatura cu fostul meu sot, singura legatura fiind primirea unei pensii alimentare minimale. In anul 2006 am cerut majorarea pensiei alimentare, la care fostul meu sot a avut pretentii de a lua copilul la domiciliul lui. Si asta dupa 15 ani de ignorare totala.
Va rog sa-mi scrieti ce drepturi poate avea fostul meu sot ?
marius007zo2 a scris:

BUNA ZIUA! PESTE PUTIN TIMP VOI AVEA PRIMA INFATISARE LA DIVORT. AM UN BAIETEL DE 2 ANI . NU AVEM ABSOLUT NIMIC DE IMPARTIT . MA REFER LA PARTAJ. SOTUL MEU ESTE IN SPANIA DE 1 AN SI 7 LUNI . IN TOT ACEST TIMP A VENIT ACASA DE 3 ORI. ULTIMA OARA CIND A VENIT ACASA A PRODUS UN SCANDAL M-A LOVIT SI PE MINE SI PE MAMA MEA. AM FOST NEVOITA SA APELEZ LA POLITIE DAR EL DEJA FUGISE. SE AFLA SUB INFLUENTA ALCOOLULUI. NU ESTE PRIMA DATA CIND FACE ASA. DAR NU SA INTIMPLAT NICODATA IN PREZENTA BAIETELULUI MEU. AM DEPUS PLINGERE LA POLITIE SI AM DAT O DECLARATIE. PLUS CA MA AMENINTA. VREAU SA STIU CE DREPTURI DE VIZITA ARE LA COPIL? SAU DACA POT SA REDUC CIT MAI MULT NR VIZITELOR ? SAU POATE POT SA FAC IN ASA FEL INCIT SA NU VADA DELOC COPILU PTR CA ORICUM COPILU NU ESTE F ATASAT DE EL . VREAU SA VA SPUN CA NU O FAC DIN RAZBUNARE. CI DOAR CA SA IMI PROTEJEZ BAIETELUL. NU AM DELOC INCREDERE IN EL. SI NU STIU CE POATE PATI BAIETELUL MEU CU EL . VREAU SA VA SPUN CA IN MOM IN CARE A DAT IN MINE EU AVEAM BAIETELUL IN BRATE. NOROC CA NU LA LOVIT PE EL. SA SPERIAT F RAU. VA ROG MULT SA IMI SPUNETI DACA POT SA FAC CEVA IN PRIVINTA ASTA. MULTUMESC

Luati legatura cu un avocat, care sa va asiste in procesul de divort, el va sti sa argumenteze astfel incat instanta sa aprobe un numar redus de vizite lunare tatalui, tocmai avand in vedere faptul ca e violent.

bambygirl a scris:

Buna seara.Fratele meu este divortat de 9 ani.In urma acestui divort copilul de 2 anisori si 8 luni i-a fost incredintat. Precizez ca mama copilului a cerut la divort decat numele de fata fiind de acord ca minorul sa ramana pentru crestere si intretinere tatalui. Nu a primit pensie alimentara nici macar o luna iar de vizitat nici nu se discuta.In momentul de fata baietelul are 12 anisori iar mama nu il cunoaste, noi nu stim nimic de ea. Ceea ce ne intereseaza si va rugam din tot sufletul sa ne ajutati este daca bunica copilului (mama noastra), poate calatori cu baietelul in afara tarii avand declaratie notariala facuta de tatal baiatului.....Va rugam din tot sufletul sa ne ajutati. Va multumim anticipat...

Da, bunica dvs poate calatori cu baiatul . In acest sens, pe langa declaratia notariala facuta de tatal copilului la iesirea din tara i se mai cere copie de pe hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care baiatul este incredintat tatalui si cazierul judiciar al bunicii..
Mii de multumiri domnului elis pentru raspunsul dat....Va multumim inca odata si va dorim o zi buna...
Buna ziua.Sunt stabilita in Italia impreuna cu familia de 6 ani.Avem doua fete de 21 si respectiv 12 ani.Cea mare este studenta la Roma si cea mica in clasa a-6-a. In anul 2006 am cazut de acord cu sotul meu sa vindem fiicelor noastre doua imobile aflate in proprietate.Celei mari un apartament si celei mici o casa (cu autoritatea tutelara bunicii).Precizez ca in aceste contracte de vanzare cumparare a fost trecuta clauza de habitatie.In anul 2007 relatia dintre mine si sotul meu s-a inrautatit.Eu am cerut in Italia separarea noastra iar el a deschis divortul in romania unde sa si intors. In momentul de fata fetele sunt in intretinerea mea iar el este in romania.In Italia separarea s-a pronuntat si s-a stabilit o pensie alimentara de 800 euro. In Romania divortul continua si nu inteleg de ce din moment ce aici deja suntem separati.Mentionez ca relatia dintre noi acum este oarecum amicala pentru faptul ca el este pus in imposibilitatea de plata a pensiei alimentare.Din acest motiv el ar vrea sa iasa din clauza celor doua contracte de vanzare cumparare.As vrea sa stiu ce trebuie sa facem pentru a putea fi scosi din aceasta clauza in masura ce renuntam amandoi la ea?. Cu mult respect si multumiri.
Ce inseamna in intretinerea dv.?

Separarea ca fapt juridic nu este un lucru care, conform legislatiei romanesti, sa fie pronuntata de o instanta.
Vreau sa stiu ce intelegeti prin separare: divort sau... doar separare? Detaliati...
Instantele din Romania nu au de unde sti ce se intampla in instantele din intreaga lume, daca un caz anume pe care il judeca ele s-a mai judecat si in alta parte...
Ati facut ddemersuri sa aduceti la cunostinta instantelor romanesti hotararea straina? Ca s-a dispus atunci in instanta din Romania?

Referitor la contracte, cum adica vrea sa fie scos din clauza? Precizati exact ce anume vrea...
De renuntat la dreptul de uzufruct o puteti face oricand, depinde numai de dv. Daca la asta va refereati.

Alte discuții în legătură

Partaj daria_ramona2006 daria_ramona2006 Vreau sa introduc actiunea de partaj si as dori sa stiu cum se va imparti casa daca in urma actiunii de divort minora de 4 ani mi-a fost incredintata? (vezi toată discuția)
Numele copilului furtunika22 furtunika22 buna...am si eu o intrebare si cred ca sunteti in masura sa ma ajutati daca nu va cer prea mult...sunt divortata de 5 ani....am un baietel de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Trecerea la vama cu copil minor incredintat tie cu hotarare definitiva si irevocabila Laura_77 Laura_77 Buna seara!!Deci problema sta in felul urmator:sunt divortata din 2011 am un baietel minor de 10 ani care mi-a fost incredintat mie nespecificand in hotarerea ... (vezi toată discuția)