avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile parintelui divortat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile parintelui divortat

Am divortat la solicitarea fostului meu sot in anul 1994.Din casatorie a rezultat un copil (1992), care mi-a fost incredintat. Intre timp m-am casatorit cu un fost coleg de scoala,care a avut grija de mine si de copil inca de la varsta de 3 ani. Nici eu, nici copilul nu am mentinut nici un fel de legatura cu fostul meu sot, singura legatura fiind primirea unei pensii alimentare minimale. In anul 2006 am cerut majorarea pensiei alimentare, la care fostul meu sot a avut pretentii de a lua copilul la domiciliul lui. Si asta dupa 15 ani de ignorare totala.
Va rog sa-mi scrieti ce drepturi poate avea fostul meu sot ?
Putetibdeschide partajul indiferent de ce contine masa bunurilor comune. Doar ca, din descrierea dv., nu vad ce anume ati putea primi din acea locuinta la acre va referiti.
Asa incat, daca nu mai e altceva, e cam inutil.
Locuinta a fost vanduta ca era bun propriu. Sau macar asa pare din datele furnizate.
Stimata doamna,

bunurile primite mostenire (inclusiv sumele de bani) sunt bunuri proprii ale sotului care le primeste. Acelas regim il au si bunurile dobandite prin transformarea bunurilor proprii. Altfel spus, daca un sot a primit o mostenire in bani si cu acele fonduri a achizitionat o locuinta, aceea este bunul sau propriu. Este situatia in care va aflati, nu puteti pretinde un drept asupra acelui imobil. De altfel, din faptul ca a instrainat (vandut) singur imobilul rezulta ca in actul de vanzare cumparare al lui era clarificata situatia proprietarului unic.
Locuinta respectiva a constituit capital fix la infiintarea unei fundatii non profit in care eu nu mai stiu ce statut aveam cu toate ca eu am infiintat-o :). In orice caz fostul meu sot era parca presedinte iar eu facem parte din consiliul director. Acum ma ameninta ca ma va obliga sa platesc taxe si impozite si amenzi pentru acea fundatie. Nu mai stiu nimic despre fundatia asta de-atunci, nu am cerut nici partaj , nici bani si nici nu am fost angajata cu carte de munca, contract de colaborare sau prin vreo altfel de conventie. Doar ca nu vreau sa platesc pentru ce fac altii.
rianaalma a scris:

Locuinta respectiva a constituit capital fix la infiintarea unei fundatii non profit in care eu nu mai stiu ce statut aveam cu toate ca eu am infiintat-o :). In orice caz fostul meu sot era parca presedinte iar eu facem parte din consiliul director. Acum ma ameninta ca ma va obliga sa platesc taxe si impozite si amenzi pentru acea fundatie. Nu mai stiu nimic despre fundatia asta de-atunci, nu am cerut nici partaj , nici bani si nici nu am fost angajata cu carte de munca, contract de colaborare sau prin vreo altfel de conventie. Doar ca nu vreau sa platesc pentru ce fac altii.
Pentru a fi mai in clar cu ceea ce relatati ar fi trebuit sa cunoasteti foarte bine prevederile O.G.nr.26/2000 si atunci ati fi putut evita asemenea diferend. Recomandarea este sa cititi actul normativ sus citat si dupa aceea veti sti exact ce aveti de facut in viitor.
Raspunderea juridica a organelor de conducere ale unei fundatii nu este prevazuta in OG nr.26/2000. ;)
Acestea pot raspunde penal, civil etc.

Alte discuții în legătură

Partaj daria_ramona2006 daria_ramona2006 Vreau sa introduc actiunea de partaj si as dori sa stiu cum se va imparti casa daca in urma actiunii de divort minora de 4 ani mi-a fost incredintata? (vezi toată discuția)
Numele copilului furtunika22 furtunika22 buna...am si eu o intrebare si cred ca sunteti in masura sa ma ajutati daca nu va cer prea mult...sunt divortata de 5 ani....am un baietel de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Trecerea la vama cu copil minor incredintat tie cu hotarare definitiva si irevocabila Laura_77 Laura_77 Buna seara!!Deci problema sta in felul urmator:sunt divortata din 2011 am un baietel minor de 10 ani care mi-a fost incredintat mie nespecificand in hotarerea ... (vezi toată discuția)