avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile parintelui divortat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile parintelui divortat

Am divortat la solicitarea fostului meu sot in anul 1994.Din casatorie a rezultat un copil (1992), care mi-a fost incredintat. Intre timp m-am casatorit cu un fost coleg de scoala,care a avut grija de mine si de copil inca de la varsta de 3 ani. Nici eu, nici copilul nu am mentinut nici un fel de legatura cu fostul meu sot, singura legatura fiind primirea unei pensii alimentare minimale. In anul 2006 am cerut majorarea pensiei alimentare, la care fostul meu sot a avut pretentii de a lua copilul la domiciliul lui. Si asta dupa 15 ani de ignorare totala.
Va rog sa-mi scrieti ce drepturi poate avea fostul meu sot ?
Buna ziua! Am si eu cateva intrebari in ceea ce priveste divortul si partajul, am sa incerc sa ma fac cat mai bine inteles. Am 28 ani, casatorit de 6 ani, exista si un copil minor de 2 ani rezultat in urma casatoriei, in situatia cea mai probabila va urma un divort intre mine si sotie datorita infidelitatii acesteia timp de 1 an. M-ar interesa sa stiu in ce masura bunurile comune (detinem o garsoniera utilata) pot deveni ale fetitei in momentul in care aceasta va deveni majora (nu as vrea ca in urma divortului copilul nostru sa nu ramana pe "drumuri" si as dori ca aceasta garsoniera sa devina a iei). In urma partajului stiu ca se impart toate 50% asta inseamna ca garsoniera va fi si a mea si a viitoarei foste ? In cazul in care garsoniera ar ramane si a mea si a ei, cheltuielile aferente cum se impart? Vom avea drepturi comune asupra bunului imobil? In urma divortului cum se calculeaza pensia alimentara pe care o voi plati tinind cont de faptul ca eu am un salariu fix dar sunt platit si cu bonusuri lunare in functie de realizari? Se tine cont si de bonusul lunar pe care il primesc de la munca? Beneficiile pe care le am de la munca (masina/telefon) influenteaza cumva calculul pensiei? Cam cat timp dureaza un proces de divort si unul de partaj? Este obligatorie prezenta sau se poate prezenta avocatul in numele meu?
Inainte de a scrie aici aveam mai multe intrebari dar probabil situatia prin care trec m-a facut sa nu imi mai aduc aminte unele dintre acele intrebari, voi reveni pe masura ce am nelamuriri. Multumesc pentru intelegere!
Domnule,
Indicat ar fi sa mergeti la o consultatie juridica, asta pentru ca, desi ati mai uitat dintre intrebari, sunt totusi foarte multe. Ceea ce este un lucru laudabil, este bine sa stiti ce va asteapta.
Garsoniera se imparte in principiu jumi-juma, daca unul dintre dv. nu vrea sa demonstreze ca a contribuit mai mult la achizitionarea ei (a castigat mai multi bani in tijmpul relatiei, a avut ajutor de la parinti, a avut venituri proprii etc.). Daca va intelegeti pe anumite procente, nu are rost sa mergeti in tribunal, o faceti la notar.
In instanta partajul inseamna si impartirea in practica, adica se stabileste, avand in vedere ca garsoniera nu prea permite sa locuiasca doua persoane separat, se stabileste cine primeste garsoniera si cat il despagubeste pe celalalt. Si asta puteti face prin notariat daca va intelegeti.

Pensia alimentara se stabileste in functie de veniturile dv. in ultimele 6 luni. Cereti instantei sa stabileasca o suma fixa. Astfel, in fiecare luna, stiti cat aveti de platit, indiferent de venituri. E si mai bine pentru toata lumea. Nu intra aici beneficiile (masina, telefon, bonuri de masa, diurne din deplasari etc.). Depinde, de asemenea, si de modalitatea si contractul prin care sunteti platit.
Procesele (se pot face impreuna, un singur proces pentru ambele probleme) dureaza in functie de cat de mult vor partile sa se certe. Daca se ataca hotararea primei instante, daca nu... Nu va pot spune... nu stiu daca va intelegeti la valoarea garsonierei sau se ajunge la expertiza, nu stiu daca unul va tot amana dosarul ba ca nu are avocat, ba ca e bolnav, ba ca e indispus martorul...

Dupa partaj, proprietarul poate dona bunul copilului. Sau... mai sunt si alte variante, dar depinde cine primeste garsoniera, contributie etc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Ma interesa in mod deosebit daca se poate pastra pe numele ambilor soti in proportie de 50% fiecare, sau indiferent de procent, asta nu insemnand neaparat si locuitul impreuna ci doar faptul ca fiind 2 proprietari pe aceeasi garsoniera nu poate fi vanduta in mod separat, asta ca sa poata implini copilul varsta de 18 ani dupa care sa o trecem pe numele copilului (cel putin asta ar fi in mare intelegerea intre mine si sotie). Cam asta de fapt este singura "problema" care ma roade in ceea ce priveste divortul. Multumesc anticipat de intelegere si rabdare!
Da, se poate, singura conditie este sa fiti amandoi de acord si sa nu faceti cerere de partaj in instanta in ceea ce priveste garsoniera.
Sa nu patiti ca Cioroianu care a considerat ca, daca doneaza partea sa din apartament copilului, nu mai datoreaza prea multa intretinere.
Buna seara.Fratele meu este divortat de 9 ani.In urma acestui divort copilul de 2 anisori si 8 luni i-a fost incredintat. Precizez ca mama copilului a cerut la divort decat numele de fata fiind de acord ca minorul sa ramana pentru crestere si intretinere tatalui. Nu a primit pensie alimentara nici macar o luna iar de vizitat nici nu se discuta.In momentul de fata baietelul are 12 anisori iar mama nu il cunoaste, noi nu stim nimic de ea. Ceea ce ne intereseaza si va rugam din tot sufletul sa ne ajutati este daca bunica copilului (mama noastra), poate calatori cu baietelul in afara tarii avand declaratie notariala facuta de tatal baiatului.....Va rugam din tot sufletul sa ne ajutati. Va multumim anticipat...

Alte discuții în legătură

Partaj daria_ramona2006 daria_ramona2006 Vreau sa introduc actiunea de partaj si as dori sa stiu cum se va imparti casa daca in urma actiunii de divort minora de 4 ani mi-a fost incredintata? (vezi toată discuția)
Numele copilului furtunika22 furtunika22 buna...am si eu o intrebare si cred ca sunteti in masura sa ma ajutati daca nu va cer prea mult...sunt divortata de 5 ani....am un baietel de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Trecerea la vama cu copil minor incredintat tie cu hotarare definitiva si irevocabila Laura_77 Laura_77 Buna seara!!Deci problema sta in felul urmator:sunt divortata din 2011 am un baietel minor de 10 ani care mi-a fost incredintat mie nespecificand in hotarerea ... (vezi toată discuția)