avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă conceptul de normal / normalitate
Discuție deschisă în Discuţia la modă

conceptul de normal / normalitate

Cred ca ar fi interesant sa redefinim conceptul de normal; normalitate .
Eu m-am nascut doar o data, dar parca am trait cel putin trei vieti pana acum ...
Si parca ma obisnuiesc din ce in ce mai greu cu "normalitatea" din jurul meu.
Gasesc ca cel putin 30% din zi trebuie sa fac un efort pentru a ma integra in asa zisul "normal" . Gresesc eu oare ?

Astept parerile si trairile dumneavoastra !
Intr-adevar....care normalitate? Traim intr-o societate in care normalul a fost inlocuit de anormal si binele de rau... Cred ca o cauza (pe langa multe alte cauze...) o constituie degradarea umana....
si eu cred ca normalitatea este imposibil de definit ; fiecare din noi percepe normalul mediului in care se "misca" functie de propriul sau concept de normalitate.
Daca pentru mine este normal sa nu arunc hirtii pe iarba, pentru altcineva e normal sa faca asta ... si o face cu dezinvoltura , perturband normalul meu .
Si exemplele pot continua la nesfarsit ...
Dupa cum si eu pot perturba normalul altora .
Cred ca efortul de adaptare la normalitate nu merita facut .
Cred ca solutia poate fi ignorarea acelor elemente de anormalitate .
Cum ? pur si simplu ... Poate suna egoist ce am spus, dar o singura viata pentru a incerca sa schimbam lumea nu e de ajuns ... si nici nu cred ca merita efortul
Daca in loc sa privim trotuarele pline de gropi , hirtii, pet-uri am reusi sa privim norii , atunci lumea ar parea muuult mai normala :)
:coffee:
Ultima modificare: Duminică, 11 Aprilie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
~ Conținut șters la cerere ~
Conceptul de normalitate (in domeniul psihologic/umanist) e definit de multimi, de mase, de numarul mai mare. Felul cum isi formeaza aceste mase respectivul concept e alta poveste.Ce inseamna de fapt sa te incadrezi in normal ? Sa nu iesi in evidenta pus intr-o multime ,sa ai cat mai multe in comun cu respectiva multime .In momentul cand ceea ce difera incepe sa iasa in evidenta multimea va observa si va marginaliza, va scoate si mai mult in evidenta, va arata ca exista ceva diferit fata de ea.
Unii oameni, de” gura lumii”, isi pun o masca a ceea ce stiu ca se considera a fi normal doar ca sa fie lasati in pace. Altii insa doresc chiar reversul, sa provoace opinia publica, sa iasa in evidenta cu orice pret, incalcand normele unui anumit grup. Tot timpul ne raportam la acest concept pentru a spune ceva despre noi sau ceilalti. Povestea cu normalitatea este pana la urma un joc social la care toti oamenii participa intr-un fel sau altul.
Valentin76 a scris:

Intr-adevar....care normalitate? Traim intr-o societate in care normalul a fost inlocuit de anormal si binele de rau... Cred ca o cauza (pe langa multe alte cauze...) o constituie degradarea umana....

Eu as sustzine ca normalitatea este dictata de ordinea conventionala morala (cutuma) si de legea care ocroteste anumite valori sociale. Daca cele doua se suprapun, avem de-a face cu un caz ideal. Din pacate, sub presiunea sociala exista tendinta de a legaliza tendinta sociala, ca o dovada a incapacitatii statului de a tine in frau anumite manifestari care in mod logic nu sunt benefice individului si implicit societatii (vezi exemplul legalizarii consumului de droguri usoare, etc).

Pornind din teoria lui Jackson Toby privind “miza de conformitate”, consider ca intr-o societate unde oamenii au mult de pierdut prin indepartarea de la lege si cutuma, valorile sociale ocrotite de acestea se pot pastra mai facil, in schimb in societatea in care se incurajeaza anomia pentru a putea manipula masele mai usor, normalul si anormalul sunt greu de delimitat, iar din acest lucru au de castigat cei care dicteaza “regulile anomiei”.

Silvia Puskas.

Alte discuții în legătură

Cum apreciati ? handsu handsu Toti oamenii ar vrea sa traieasca fereiciti . Totusi asa de multi sunt nefericiti . Aproape toti , majoritatea covarsitoare ar dori pace . De ce oare se ... (vezi toată discuția)
Pasivitatea silviu. durlã silviu. durlã B-) Nu cu mult timp în urmă am iniţiat o acţiune prin care doream să observ reacţia oamenilor la recomandarea de a ieşi din pasivitate şi de a lua ... (vezi toată discuția)
Amenda daca esti prins ca hranesti cainii vagabonzi codulmuncii codulmuncii Pentru starpirea cainilo vagabonzi, maidanezilor, cainilor fara stapani etc. municipalitate a gasit si urmatoarea solutie: cetateanul care va fi prins de catre ... (vezi toată discuția)