trope_doi a scris:
E normal sa faci dragoste zilnic - inclusiv in zilele de sarbatoare religioasa? Toti ar raspunde: “da, e normal, dar nu e moral sa faci dragoste in zilele de sarbatoare religioasa”. Si atunci, e normal sa gandim in acesti termeni sau e… anormal - o chestiune impusa de societate?!
Problema aceasta atat de delicata se refera la normalitatea religioasa (exista mai multe normalitati, nu-i asa ?) si pentru ca eu sunt mai degraba necunoscator in ceea ce priveste religia l-am interpelat pe rabi Buxbaum.
Umar - Rabi, e pacat sa faci dragoste cand sarbatoresti ? E anormal ?
Mordechai Buxbaum - Moi Umar, am sa-ti raspund prin cuvintele lui rabi Israel ben Eliezer care a zis ca inima trebuie sa ne fie altarul de jertfa. Daca in inima ta aduci ardere de tot Domnului nu mai trebuie sa ai alt altar. Insa Besht a fost intrebat: Cum sa aduci ardere de tot Domnului folosind inima? Facand astfel incat in toate cate le faci, mari ori mici, sa primesti scanteia Focului Sfant ca sa aprinda focul tau si sa-l lasi sa arda pana la capat, a raspuns rabi Israel ben Eliezer.
Cum sa fie pacat sa faci dragoste, sa mananci, sa razi ori sa te bucuri si sa canti atunci cand Domnul Muzicii si Stapanul Strofelor si al Luminii a aprins cu scanteia Lui focul tau? E insa mare pacat sa sa arzi focul Lui degeaba incalzind o mancare stricata. Asta e pacat si e si anormal.
Magda Staicu a scris:
... eu cred ca normalitatea este imposibil de definit ; fiecare din noi percepe normalul mediului in care se "misca" functie de propriul sau concept de normalitate ...
1.
Mediocritatea. Normalitatea e un concept gaussian. Pentru cei uituci scriu aici ca Gauss e neamtul ala care s-a holbat atata la un clopot pana Domnului i s-a facut mila de el si i-a soptit:
"Bre Johann, forma asta e distributia "normala" a probabilitatilor"
Cu alte cuvinte, daca reprezentam grafic pe doua axe (x pentru marime si y pentru numarul de cazuri) IQ-ul a 1000 de americani (NU SUNT RAUTACIOS!) o sa obtinem o curba in forma de clopot ... btw, acum cativa ani asa s-au prins profii ca rezinentii la medicina au copiat, curba arata prea puternic spre dreapta :O
Privita (sau holbata) gaussian normalitatea noastra e doar o chestiune de frecventa sau de aflarea in limitele mediocritatii.
2.
Deviatia standard. Cu alte cuvinte: "Cat ma pot abate eu de la mediocritate fara sa ies din normal?" No-no! Sedeti binisor mai! Daca va ganditi ca sunteti liberi sa stabiliti singuri limitele mediocritatii va inselati. Neamtul din Gauss nu i-a dat voie lui Johann sa moara inainte de a stabili un raport matematic privitor la limitele normalitatii-mediocritatii. E vorba de deviatia standard ori de surorile ei mai destepte numite deviatia medie absoluta si deviatia asteptata. Aceste deviatii (asupra acestui cuvant romanii ar trebuie sa revendice paternitatea!) sunt formule matematice pentru a masura variabilitatea intr-un lot. Simplu: daca IQ-ul mediu in Ohio este 70 iar 65 si 75 sunt limitele exterioare ale mediei (iertare statisticienilor! promit ca nu mai fac!) eu care am un IQ de 85 (masurat cu rigla!!) sunt un fel de geniu daca ma mut acolo (de aia, oare,nu-mi dau astia viza ?) pentru ca le-am spart variabilitatea.
Din acest unghi de vedere Magda se pacaleste singura afirmand ca normalitatea este definita de fiecare din noi. Normalitatea, dupa cum ati vazut mai sus, e o chestiune care tine de matematica si de cifre. Adica daca am 48 la pantof pot sa ma consider normal doar daca ma incadrez in familia Big-Foot.
3.
Normalitatea chestiunilor nemasurabile Oriunde poti sa pui rigla, cantarul, sau un SDV (Sistem ori Dispozitiv de Verificare) si sa spui: "Asta e atata!" vei fi sub "imperium-ul" lui mos Gauss.
Exista insa o multime de lucruri nemasurabile - e de neconceput o scala a dragostei si masurarea deviatiei standard aici; la fel de neconceput ca si masurarea pe o scala a satisfactiei sexuale (ganditi-va cum ar arata un anunt la matrimoniale: "Tanar student cu sigma 6 pe scala Eros2.1 caut tanara cu sigma mai mare de 4 pentru ...." :sticktongue:) In lumea aceasta stranie a nemasurabilului normalitatea poate fi definita uneori in sensul celor scrise de Magda. De ce doar uneori? Pentru ca - exempli gratia - chestiunile morale desi sunt nemasurabile prin natura lor se oarecum supun imperium-ului mediocritatii prin excluderea atat a celor prea josnici cat si a celor prea ridicati (primii sunt amorali iar secunzii sunt sfinti).
Eh, dar asta e o poveste luuuuuunga de tot.
sic cogito
Umar&Mordechai