avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă conceptul de normal / normalitate
Discuție deschisă în Discuţia la modă

conceptul de normal / normalitate

Cred ca ar fi interesant sa redefinim conceptul de normal; normalitate .
Eu m-am nascut doar o data, dar parca am trait cel putin trei vieti pana acum ...
Si parca ma obisnuiesc din ce in ce mai greu cu "normalitatea" din jurul meu.
Gasesc ca cel putin 30% din zi trebuie sa fac un efort pentru a ma integra in asa zisul "normal" . Gresesc eu oare ?

Astept parerile si trairile dumneavoastra !
r.gabi a scris:

Oare ,faptul ca reusim sa distingem anormalul ,in cel mai subiectiv si deci uman mod,nu face parte din stare noastra de normalitate ?



Nu e obligatoriu sa aveti dreptate. Sunt doua ipoteze cu raspunsuri diferite:
Da, daca noi, cei care observam si analizam, suntem din aceeasi categorie sociala, avem aprox. acelasi nivel de cultura generala, imbratisam aceleasi valori morale si avem aceeasi conditie sociala cu tinta in discutie.
Nu, daca macar una din conditiile de mai sus nu este indeplinita.
Cred ca cel mai bine defineste normalul/anormalul urmatoarea expresie:
ce-i normal pentru mine poate fi anormal pentru altcineva

Sunt nevoit sa editez mesajul, pt. ca in timp ce scriam, freeanifer si-a postat mesajul si a postat un mesaj exceptional (din punctul meu de vedere este normal dar daca ar participa la aceasta discutie cineva din conducerea PD-L sau PSD sau PL (chiar daca ultimele doua sunt in opozitie au fost si ele la putere si au contribuit din plin la realitatea postata de freeanifer) l-ar cataloga ca mesaj anormal.
Ultima modificare: Luni, 12 Aprilie 2010
ContSters85576, utilizator
=D> extraordinare expunerile de pana acum.
Mie mi-a placut forarte mult exprimarea (cu privire la acest subiect) domnului Marica Sorin:
"Normalitatea ia naștere așadar dintr-un refuz colectiv de individualizare. Când suntem în modul normalității, altfel spus, când suntem normali, ne confundăm cu toți ceilalți care trăiesc în același mod. Individualitatea proprie devine indiferentă și se îneacă în marea normalității. Astfel facem « ceea ce se face » așa cum « trebuie făcut », ne « purtam bine », suntem ireproșabili, chipul nostru, mimicile noastre, expresiile noastre, cuvintele noastre, acțiunile noastre, gândurile noastre respecta norma (1) lui « cum trebuie făcut ». Astfel facem « treabă bună », eforturile fiindu-ne răsplătite de laude, poziții sociale, recompense primite pentru efortul depus prin participarea la oarba voință colectivă."
Materialul integral se afla aici: [ link extern ]

"Povestea cu normalitatea este un joc social la care toti oamenii participa intr-un fel sau altul"
Eu nu vreua sa fiu normal, am vazut ce fac oamenii normali.;)

:offtopic:

[ link extern ]
[ link extern ]
:D


am deschis forumul mai tirziu si am citi cu foarte mult interes cele postate pina acum.
Mereu aud in jurul meu replici de genul,,E normal ceea ce a facut?,, E anormal sa cumperi de la magazinul X ,cind poti sa cumperi de la magazinul Y mai ieftin!,,sau ,,Ar fi normal sa te supui unei legi ,pentru ca a fost aprobata si publicata in MO,,(de catre niste oameni normali :D ca noi )
DECI
cine sau ce da dreptul unui om sa comenteze sau sa impuna ,conceptul de normal/normalitate unui alt om .
-daca fac ceea ce fac inseamna ca am considerat ca este normal
-daca cumpar de la magazinul X inseamna ca asa am vrut
-daca nu ma supun unei legi - sfidez normalitatea si primesc amenda:O
A fi normal inseamna sa ii lasi pe ceilalti sa creada asta.
am observat ca au fost puse fata in fata doua concepte : normal vs anormal .
Cu alte cuvinte , inteleg ca tot ce nu este normal este considerat anormal , iar tot ce este anormal primeste vot de blam din partea majoritatii, normale ,si eventual mandra de normalitatea ei .
Ce parerea aveti de ideea normal vs original ?
Prin original nu inteleg un comportament daunator majoritatii sau legii , ci un comportament mai "altfel" decit cel al majoritatii .
Bunaoara , tendintele vestimentare ale tinerilor care doresc sa iasa din anonimat, adoptand sau copiind trend-uri la moda ( emo de exemplu )
In acest caz , tot ce este normal devine o masa amorfa din care printr-o atitudine, o vestimentatie mai "altfel" ne straduim sa iesim ... si ma intreb oare cu ce scop ?
Cu scopul de a atrage atentia , evident , de a iesi din granitele normalului .
Si atunci , ma intreb in continuare : ce e de preferat ? O adaptare cameleonica la normal , cu riscul de a trece neobservat , sau o "rupere " a acestuia , care ne poate situa , fie si pentru citeva minute intr-o situatie superioara semenilor nostri ?
De fapt , nu cumva normalul e plictisitor ?

Alte discuții în legătură

Cum apreciati ? handsu handsu Toti oamenii ar vrea sa traieasca fereiciti . Totusi asa de multi sunt nefericiti . Aproape toti , majoritatea covarsitoare ar dori pace . De ce oare se ... (vezi toată discuția)
Pasivitatea silviu. durlã silviu. durlã B-) Nu cu mult timp în urmă am iniţiat o acţiune prin care doream să observ reacţia oamenilor la recomandarea de a ieşi din pasivitate şi de a lua ... (vezi toată discuția)
Amenda daca esti prins ca hranesti cainii vagabonzi codulmuncii codulmuncii Pentru starpirea cainilo vagabonzi, maidanezilor, cainilor fara stapani etc. municipalitate a gasit si urmatoarea solutie: cetateanul care va fi prins de catre ... (vezi toată discuția)